Pirmiausia, ar sveika valgyti bulves? Bulvė – krakmolinga daržovė, tad ar reikia mums to krakmolo?

Į šį klausimą geriausiai atsakytų dietologai. Mano logika man sako, kad maistas turi būti įvairus, tad jei tos bulvės yra, jos valgomos jau šimtmečius, reiškia, jas valgyti reikia, bet visuomet turi būti saikas ir protas. Jei pažvelgtume į maistinių medžiagų lentelę, tai prie bulvių matysime įspūdingą kiekį ir vitamino C, ir kalio, ir B grupės vitaminų bei kitas vertingas medžiagas.

Patiekalai iš bulvių
Foto: Shutterstock

Kaip apdorotas bulves būtų sveikiausia valgyti?

Sveikiausia yra valgyti virtas su lupena bulves, virtas garuose arba keptas orkaitėje su lupena. Bet šiuo atveju reikia kalbėti ne tik apie apdorojimo būdą, bet ir apie kitus aspektus – kada jos valgomos, kaip bulvės buvo laikomos.

Patiekalai iš bulvių
Foto: Shutterstock

Bulvėse gausu vitamino C, bet jis labai lepus, jei tik kas nors ne taip – pavyzdžiui, palikome bulvę su lupena vandenyje ilgesniam laukui, tai lupena jau nebepadės to vitamino C užlaikyti. Taip pat jei palyginsime bulves ankstyvą rudenį ir vėlyvą pavasarį – tai pamatysime, kad vitaminų ir svarbių maisto medžiagų kiekis pavasarinėse bulvėse ženkliai mažesnis, nei rudenį. Būtinai reikia atsižvelgti į sezoniškumą. Laikymas irgi turi reikšmės – bulvės tiek nekenčia šviesos, kad paliktos dienos šviesoje net pažaliuoja – vieni gali pasakyti, kad solaninas susidaro, o kiti – kad iš pykčio pažaliavo. Kaip ten bebūtų, tokių pažaliavusių bulvių valgyti negalima, nes ši medžiaga yra toksiška.

Bulvės
Foto: Shutterstock

Ar galima valgyti neapdorotas bulves?

Liaudies medicinoje yra vartojamos šviežiai spaustos bulvių sultys, taip pat galime sutikti azijietiškų salotų su termiškai neapdorotomis bulvėmis. Bet vadovaujantis logika – jei tai būtų skanu ir lengvai virškinama – galbūt valgytume bulves kaip obuolius, bet to nedarome. Klausimas – Kodėl?

Patiekalai iš bulvių
Foto: Shutterstock

Bulvės virtos, keptos, iš jų daromas kugelis, cepelinai, bulviniai blynai... Ką dar galima įdomaus iš bulvių paruošti?

Pyragai, picos, apkepai, salotos, virtiniai su bulvių įdaru, bulvių virtiniai, troškiniai, saldūs patiekalai ir daug daug visko.

Bulvių košę mėgsta ir vaikai, ir suaugę. Gal žinote, kokių netradicinių variantų, kuo būtų galima ją pagardinti?

Patiekalai iš bulvių
Foto: Shutterstock


Netradicinių nežinau, o tradicinis ir nuostabiausias – „atskiesti“ košę kitomis daržovėmis! Kartu suvirtas moliūgas, salieras, cukinija, batatas – puikiai pagardina patiekalą, o taip pat praturtina vertingomis medžiagomis. Taip pat galima gardinti įvairiais padažais – pavyzdžiui, pestas – raudonasis arba žaliasis, adžika, ajoli. Puikiai tinka sūris. Bet! Dėl gaminimo būdo trynimo, smulkinimo, labai padidėja glikeminis indeksas, tad į tai turėtų kreipti dėmesį žmonės, kuriems tai aktualu. Taip pat atkreipti dėmesį, į priedų riebumą ir irgi tai įsivertinti. Ir, jei yra pasirinkimas – bulvių košė ar kepta orkaitėje bulvė su lupena – rinktis pastarąją.

Kadangi specializuojatės konditerijos srity, sakykit, ar galima iškepti saldų bulvių pyragą? Jei taip, gal sutiktumėte pasidalinti receptu.

Tikiuosi, nekalbate apie pyragaičius „Bulvytės“, kuriuose bulvių nėra, o tik atkartojama bulvės išvaizda? Bulvės ir desertai gal tik skamba labai neįprastai, bet iš tikrųjų bulvės tikrai turi savo atskirą vietą desertuose – gaminamos bandelės, pyragai, spurgos, sūrio ir varškės pyragai, sausainiai, brownie, net šokoladiniai saldainiai.

Patiekalai iš bulvių
Foto: Shutterstock

Vienas populiariausių bulvių panaudojimo būdas saldžiuose kepiniuose yra jų panaudojimas mieliniuose kepiniuose. Paprastai naudojamos pertrintos per sietelį virtos ir labai gerai nusausintos bulvės. Tokiomis bulvėmis keičiama apie 1/4 miltų kiekio. Bulvės kepiniui suteikia papildomą purumą ir drėgnumą, kepiniai su bulvėmis ilgiau išlieka švieži. Velykinės bobos dažnai yra gaminamos su bulvėmis – viena-kita virta ir sutrinta bulvė puikiai padeda bobai išlikti šviežiai. Taip pat galima pabandyti įdėti šiek tiek virtų ir sutrintų bulvių masės į sūrio pyrago arba varškės pyrago įdarą, arba į varškės apkepą – tai padės desertams išlikti stabilesniems ir nesukristi. Bulvių košė suteiks daugiau drėgmės sausesniems kepiniams ir padės ilgiau išlikti šviežiems. Jokiais būdais kepiniams skirtos košės negalima gaminti įprastu trintuvu, net taip pagaminta košė yra klijinga, nepuri.

O tie, kas gamina veganiškus desertus, žino, kad be bulvių baltymo labai sudėtinga padaryti tobulą morengą, kuriame nėra kiaušinio.

Sūrio pyragas su bulvėmis


Forma 22 cm skersmens

  • 500 g pertrintos per sietą varškės (9 proc.)
  • 200 g virtų, nusausintų ir pertrintų per sietą bulvių
  • 50 g sviesto
  • 3 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 50 g kukurūzų krakmolo
  • 1 apelsino tarkuota žievelė
  • Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.
  • 3-4 obuolių papuošimui


Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Sviestą ir cukrų suplakite, kol gausite lengvą ir purų kremą. Supilkite kiaušinių trynius, po vieną nuolat plakdami. Sudėkite maltą varškę, bulves, krakmolą ir apelsinų žievelę. Nemaišykite per ilgai. Kiaušinių baltymus išplakti iki standumo, atsargiai po truputį išmaišykite su varškės mase. Supilkite visą į 20 cm skersmens kepimo formą, išklotą popieriumi. Sudėliokite ant viršaus obuolių riekeles.

Patiekalai iš bulvių
Foto: Asmeninio albumo nuotr.

Kepkite 160°C temperatūroje apie 60 minučių. Leiskite atvėsti šiek tiek atidarytoje orkaitėje – apie 20 minčių, o paskui vėsinkite ant grotelių.

Anksčiau žmonės sakydavo, kad raudonos bulvės niekam tikusios. Kaip yra iš tikrųjų? Ar bulvinių patiekalų gamybai turi įtakos bulvių rūšis?

Matomai, aš gyvenau dar anksčiau, nei tai žmonės sakydavo, nes aš prisimenu, kad rausvos spalvos odelė buvo labai vertinama. Nors taip ir skirstydavo – baltos bulvės, raudonos ir geltonos. Baltos buvo universalios, geltonos labai birios, raudonos labiau tinkančios patiekalams iš tarkių arba salotoms. Ir buvo taip ieškoma „Sineglazka“, kuri buvo laikoma vos ne stebuklinga rūšimi – tinkančia viskam.

Patiekalai iš bulvių
Foto: Shutterstock

Dabar mes turime netgi specialias bulvių rūšis, kurias galima naudoti salotoms gaminti, specialias bulvių rūšis, skirtas gruzdintoms bulvytėms, jau nekalbant apie įprastus patiekalus.
Miltingas bulves labai tinka kepti arba grūsti, o verdamos jos lengvai suyra.

Nesuverdančios bulvės tinka salotoms, jos nesubyra, tinka virti, gruzdinti, salotoms.
O universalias bulves galite panaudoti kaip ir pats pavadinimas sako – universaliai. Iš jaunų bulvių nepagaminsite cepelinų, nes reikalingas šiam patiekalui krakmolas susidarys vėliau – arčiau rudens.

Gardžiausias jūsų bulvių patiekalas?

Patiekalai iš bulvių
Foto: Shutterstock


Orkaitėje arba ant grilio keptos bulvės, nors tiesą pasakius, kiti šios šeimos atstovai – pomidorai, paprikos ir baklažanai man patinka labiau. O pati bulvinių šeima yra kaip panelė su charakteriu – yra nuostabiai gardžių, bet yra ir labai nuodingų.

Keisčiausias bulvių derinys, kuris nustebintų skoniu ir pradžiugintų gomurį?

Viskas priklauso nuo to, kas kam yra keista. Varškėtukai su bulvėmis arba varškės apkepas su bulvėmis – skamba nuostabiai, skoniu – puikūs, ir pagaminti lengva. O jei eitų kalba apie prieskonius, tai siūlyčiau kuminą – jis Lietuvoje nėra labai mėgstamas, bet bulvėms labai tinkantis prieskonis. Taip pat, jei norėtumėte visuomet „WOW“ efekto – gardinkite bulves, kepamas orkaitėje, rūkyta paprika.

Patiekalai iš bulvių
Foto: Shutterstock