Norėdami išsaugoti ir pagerinti smegenų funkciją, mes pasitelkiame visą įmanomą pagalbą, kurią tik galime gauti. Demenciją sukeliančios ligos, tokios kaip insultas, Alzheimerio ir Parkinsono, tampa vis dažnesnės. Ir kadangi gyventojų populiacija visame pasaulyje senėja, prognozuojama, kad artimiausiu metu demencija pasireikš daug dažniau. Nepaisant dešimtmečių tyrimų, nėra labai veiksmingų demencijos gydymo būdų. Kalbant apie prevencines priemones, geriausios rekomendacijos – reguliari fizinė veikla, sveika mityba, stengtis palaikyti normalų kraujospūdį, nerūkyti ir saikingai vartoti alkoholį. Ar vadinamoji smegenų mankšta ir įvairūs papildai padeda ilgą laiką išsaugoti smegenų funkcijas ir ar tai yra veiksminga pažinimo sutrikimo prevencija, dar nėra tvirtai įrodyta. Nors kai kurie tyrimai rodo, kad antioksidantai, žuvų taukai, stimuliatoriai, tokie kaip kofeinas, ar kiti specifiniai maisto produktai gali padėti pagerinti smegenų veiklą ar užkirsti kelią demencijai, šią naudą sunku įrodyti, o tyrimai dar nėra pakankamai išsamūs.

Fenoliai

Augalų fenoliai yra aktyviai analizuojami kaip potencialūs „vaistai“ įvairioms metabolinėms (arba medžiagų apykaitos) bei širdies kraujagyslių sistemos ligoms „gydyti“. Įrodyta, kad raudonosiose vynuogėse, mėlynėse, raudonajame vyne esantis resveratrolis, žaliosios arbatos flavanolis epigalokatechinas 3, ciberžolių kurkuminas, kvarcetinas, kurio gausu vynuogėse, raudonuose svogūnuose, pipiruose, juodoje, žalioje arbatose, pasižymi gydomosiomis savybėmis: stiprina imuninę sistemą, mažina kraujospūdį, didina jautrumą insulinui, gerina lipidų profilį kraujyje. Be to, vis daugėja įrodymų apie teigiamą kakavos ir joje esančių polifenolių (būtent flavanolių) poveikį sveikatai.

Flavanoliai (katechinas, epikatechinas, epigalokatechinas, galokatechinas bei jų dariniai) yra tam tikros formos flavonoidai, augalinės kilmės medžiagos, veikiančios kaip antioksidantai, saugančios nuo uždegimų, vėžio. Dauguma tyrimų parodė, jog kakavos milteliuose esantys flavanoliai stiprina imuninę sistemą, mažina kraujospūdį, mažo tankio lipoproteinų koncentraciją (dar kitaip vadinamo blogojo cholesterolio) bei slopina jų oksidaciją, didina didelio tankio lipoproteinų kiekį, jautrumą insulinui, teigiamai veikia kraujagyslių endotelį, didina organizmo atsparumą oksidaciniam stresui, mažina nuovargio simptomus.

Kakavos sudėtis

Šokoladas
Foto: Shutterstock


Kakavą sudaro apie 380 cheminių komponentų, 10 iš kurių yra psichoaktyvieji junginiai. Natūralios būklės kakavos pupelės yra beveik nevalgomos dėl didelės polifenolių koncentracijos jose – šie suteikia ypač kartų skonį. Galutiniame kakavos produkte – šokolade – polifenolių kiekis gali būti sumažėjęs nuo 100 iki 10 proc., priklausomai nuo taikytų pupelių apdorojimo procesų (fermentacijos, džiovinimo, skrudinimo) ir produkto gamybos (dėl šios priežasties daugelis mokslininkų dėmesį telkia į polifenolių gausius kakavos miltelius). Kakavos pupelėse vyrauja 3 grupės polifenoliai: katechinai, sudarantys apie 37 proc. visos polifenolių masės kakavos pupelėse, antocianinai (sudaro tik 4 proc.) ir proantocianidinai (sudaro apytiksliai 58 proc.). Iš katechinų epikatechinas yra vyraujantis polifenolis (sudaro iki 35 proc.), o kitų rūšių katechinai – galokatechinas ir epigalokatechinas – vyrauja mažais kiekiais. Yra daug polifenolių kiekio variacijų kakavoje, priklausomai nuo jos kilmės. Pavyzdžiui, fermentuotose, džiovintose pupelėse iš Kosta Rikos katechino koncentracija yra apie 16,52 mg/g, o kakavos pupelėse, augusiose Jamaikoje, katechino kiekis yra 2,66 mg/g. Palyginti su kitais, antioksidantų prisotintais produktais, kakavoje yra daugiau polifenolių ir didesnis jų antioksidantinis galingumas nei žalioje, juodoje arbatose ar raudonajame vyne.

Organizmas geba greitai pasisavinti katechiną ir epikatechiną (iki 55 proc., pikas pasiekiamas po 2–3 valandų), o kitus polifenolius pasisavina menkai. Cukrus ir riebalai šokolade padeda greičiau pasisavinti esamus polifenolius, o pieno baltymai šį pasisavinimo procesą mažina. Pagalvokite apie tai, prieš valgydami pienišką šokoladą.

Kuo juodasis šokoladas toks naudingas mūsų smegenų sveikatai?

Šokoladas
Foto: Shutterstock


Flavanoliai, esantys tamsiame šokolade ir kakavoje, gali būti naudingi žmogaus smegenų funkcijai. Pavyzdžiai iš atliktų tyrimų: 2011 m. atliktas jaunų suaugusiųjų tyrimas nustatė, kad, praėjus dviem valandoms po tamsaus šokolado (turinčio daug flavanolių) suvartojimo, jų atminties ir reakcijos laikas buvo geresnis nei tų, kurie vartojo baltąjį šokoladą (turintį mažai flavanolių). Tačiau kiti panašūs tyrimai neparodė jokios naudos. 2014 m. atliktame tyrime nustatyta, kad 50–69 metų amžiaus asmenys, tris mėnesius vartoję kakavos papildą, kurio sudėtyje buvo didelis flavanolių kiekis, atminties testus atliko geriau nei tie, kuriems buvo pavesta vartoti mažai flavanolių turinčio kakavos papildo. Mokslininkai teigia, kad, nors šie atradimai teikia vilčių ir yra intriguojantys, tačiau reikia atlikti daugiau tyrimų, juolab kad dauguma tyrimų iki šiol buvo mažos apimties, tad nepavyko atsižvelgti į daugelį kitų kintamųjų, galinčių turėti įtakos smegenų funkcijai (pvz., sveikatos problemas, vaistų vartojimą ir kt.).

Juodasis šokoladas pasižymi dideliu flavanolių kiekiu, o pieniškajame ir baltajame šokoladuose šio antioksidanto kiekiai daug mažesni. Be to, daugelyje šokolado rūšių yra daug pridėtinio cukraus, didelis angliavandenių, riebalų ir, aišku, kalorijų kiekis. Tad ar galima tikėtis, kad gydytojas rekomenduos valgyti būtent tokį šokoladą?

Naujausi klinikiniai tyrimai rodo, kad reguliarus kakavos flavanolių vartojimas gali turėti teigiamą poveikį pažintinei funkcijai ir galbūt apsaugoti nuo amžiaus nulemtų kognityvinių funkcijų susilpnėjimo, apsaugoti neuronus nuo pažeidimų ir uždegiminių procesų.

Šokoladas
Foto: Shutterstock

Labai svarbu išsiaiškinti šokolado, kuriame gausu kakavos flavanolių, ryšį su neuropsichologine sveikata bei juos siejančius mechanizmus. Tolimesniais tyrimais būtent ir bus bandoma išsiaiškinti optimaliausią šokolado kiekį ir vartojimo trukmę, norint gauti trumpalaikį ar ilgalaikį efektą smegenų funkcijai, atsižvelgiant į bendrus mitybos įpročius.

Patarimas – daugiau vartokite šokolado ir tikrosios kakavos kartu atkreipdami dėmesį į kalorijas (tai irgi svarbus dalykas) ir optimizuokite iš šių maisto produktų gaunamą naudą.

Dar apie tą ryšį tarp Nobelio premijos laureatų ir šalių, kuriose šokoladas vartojamas daugiausia. Negaliu to įrodyti, tačiau abejoju, ar padidinsite savo galimybes laimėti Nobelio premiją, padidinę suvartojamo šokolado kiekį. Bet pabandyti galima.

Šokoladas
Foto: Shutterstock

Sandrija Čapkauskienė – biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė.