Organizmui naudingas nuo minkštimo iki sėklų

Pasak prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, moliūgai – tai tikra rudens dovana, kurios pranašumai geriausia atsiskleidžia virtuvėje: „Moliūgai – labai universali daržovė. Ją galima tarkuoti, trinti, virti ar kepti – nuo sriubos ar troškinio iki pyrago ar sausainių. Gardinant įvairiais prieskoniais ar derinant su kitais produktais, moliūgai gali atskleisti visai naują, rodos, ankščiau neragautą skonį“.

Moliūgai itin turtingi naudingosiomis medžiagomis: juose gausu C, E, PP, B grupės vitaminų ir antioksidantų, kurie užtikrina sveiką ląstelių veiklą. Be to, tai itin nekaloringa daržovė – 100 g moliūgo turi vos apie 30 kalorijų. O ryškiai oranžinę jų spalvą nulemia karotenoidai, apsaugantys organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikių, – kuo jų daugiau, tuo spalva intensyvesnė.

Taip pat maisto ekspertė primena, kad ne ką mažiau nei pats moliūgas vertingos yra ir jų sėklos. „Šios sėklos yra tikras baltymų šaltinis. Jei per dieną suvalgysite saują moliūgų sėklų, organizmą iš karto aprūpinsite puse dienos baltymų normos“, – tikina V. Juodkazienė.

Skonį lemia moliūgo rūšis

Kitas įdomus faktas apie moliūgus yra jų rūšių, spalvų ir formų įvairovė. Šiai dienai suskaičiuojama apie 30 skirtingų moliūgų veislių, tačiau selekcininkai nuolat išveda naujų, praturtindami ir taip gana ryškią jų paletę.

Anot V. Juodkazienės, šalyje prie populiariausių rūšių būtų galima priskirti keletą: didįjį, paprastąjį ir kvapųjį moliūgą, kuris dar žinomas kaip muskatinis arba sviestinis.

Moliūgai
Foto: Shutterstock

„Kvapieji moliūgai pasižymi maloniu kvapu. Muskatinis moliūgas ir jo saldus minkštimas suteikia drėgmės kepiniams ir išskirtinio skonio desertams, o štai kriaušės formą turintis sviestinis moliūgas yra idealiausias pasirinkimas trintoms sriuboms ruošti.

Didieji moliūgai yra unikalūs – juos galite dalinti porcijomis, šaldyti ir gaminti pačius įvairiausius pagardus: nuo traškučių iki troškinių. Paprastojo moliūgo šeimai priskiriamas agurotis arba kitaip dar šeimininkių vadinamas spagetiniu moliūgu. Perpjovus ir iškepus orkaitėje šio moliūgo minkštimas išsiskaido į makaronus primenančius ilgus plaušus, kuriuos galima derinti su mėsa, padažais, grietine ir kitais ingredientais“, – pataria V. Juodkazienė ir dalijasi dar neatrastais receptais su moliūgais.