Šiandieną papasakosiu jums apie jau spėjusį Vilniuje įsitvirtinti ir prasiplėsti vegetarų ir veganų bistro „RoseHip“.

Galiu pasidalinti, kad šiame bistro lankiausi dar prieš jo oficialų atidarymą, kada 2018 metų vasario pabaigoje susipažinti su naujai atidaroma maitinimo vieta buvo pakviesti maisto tinklaraštininkai. Pamenu, kad buvo labai jaukus vakaras tiek dėl kompanijos, tiek dėl naujai atrastų skonių kaip pvz. veganiškas burgeris su duonmedžio vaisiumi (angl. jackfruit). Apie šį patiekalą daugiau neišsiplėsiu, nes praėję metai platesnių prisiminimų neišsaugojo, bet papasakosiu apie tai, ką užsisakiau per savo pietų pertrauką, po metų antrą kartą aplankiusi šį bistro.

Tądien, kada pietavau, pietums už 6,5 EUR buvo siūloma saldžiųjų bulvių sriuba bei rožinio humuso buddha bowl. Atidesni sekėjai tikriausiai pastebėjo, kad toks pietų derinys kartais atsikartoja, bet aš neprieštarauju, nes dėl manęs tokie geri dalykai galėtų būti siūlomi ir kasdien. Tai kaip manote, ar man patiko?

RoseHip

Ar skanu? Jeigu manote, kad nuotraukoms naudojau kokį nors specialų filtrą ir dėl jo patiekalai atrodo tokie spalvingi, tai turiu garsiai paneigti. Nuotraukos yra originalių spalvų, o tai reiškia, kad užsisakyti dienos pietų patiekalai irgi yra tokie spalvingi ir žaismingi.

Pakankamai tiršta mano mėgstamų saldžių bulvių sriuba su minimaliais žalumynais bei sėklomis buvo labai kvepianti ir dėl savo skonio galėtų būti nominuota Vilniaus sriubų reitinge. Pripasakosiu jums apie tokius neegzistuojančius vertinimus, bet kas čia žino – gal vieną dieną aš pati sugalvosiu tokį šypseną keliantį projektą. Grįžtant prie sriubos, tai ji tikrai buvo labai gera ir soti.

RoseHip

Antrasis patiekalas ne ką mažiau nusileido dėl savo spalvų suderinamumo, o rožinis humusas viduryje suformavo tarsi gėlės žiedą. Šiame indelyje dominavo saldžiosios bulvės, cukinijos, lapinis kopūstas, minėtas rožinis humusas, avokadai, rauginti kopūstai (oi, kaip man jie patiko), žirneliai, avinžirniai, pesto padažas. Viskas, kas sveika, kas maistinga ir tarpusavyje puikiai derėjo.

Senokai jau buvo, kad taip pasisektų su dienos pietų pasirinkimu, bet jeigu dar kada pamatysiu jų Facebook paskyroje skelbiamą tokį pietų derinį, tądien tikrai nusižengsiu savo auksinei taisyklei ir į šį bistro sugrįšiu jau trečią kartą.

Ar greita? Pietauti atvykau po 14 valandos, bet prieš tai pasitikrinau, jog čia dienos pietūs teikiami ir tokiems vėluojantiems kaip aš – iki 16 valandos. Nors lankytojų ir tokiu metu netrūko, mane aptarnavo ir maistą pristatė labai operatyviai. Man tiesiog liko mėgautis maistu, ką aš neskubėdama ir dariau. Pietūs šiame bistro truko apie 45 minutes.

Kas įdomu? Šio bistro įkūrėja yra labai maloni mergina Gintautė (susipažinome per atidarymui skirtą renginį), kuri pati tapusi vegane pradėjo aktyviai kurti receptus bei gaminti, o po daugybės metų nusprendė savo patiekalais pasidalinti ir su kitais. Pasak jos, veganiškas maistas gali būti tikrai skanus, subalansuotas bei prisidėti prie tvarumo ir ekologijos.

Be visų moralinių nuostatų noriu paminėti ir šio bistro interjerą, kuriame dominuoja rožinė spalva. Net pati bistro pavadinimo iškaba yra rožinės spalvos šviečiantis neonas, virš kurio puikuojasi įvairūs augalai. B. Radvilaitės gatvėje esantis bistro nėra didelis, čia vos 30 sėdimų vietų, bet optinę apgaulę dėl erdvės sukuria ir per visą sieną esantis veidrodis. Prajuokinsiu ar ne, bet pirmą kartą čia atvykus, tikrai galvojau, jog matau kitą erdvę.

Dar viena įdomybė – pavadinimas. „Rosehip“ išvertus į lietuvių kalbą reiškia „erškėtuogė“, kuri yra priskiriama supermaisto kategorijai, pavieniui žodis „rose“ pavadinime įkūnija rožinę restorano erdvę, o „hip“ – šiuolaikinę tendenciją maitintis augaliniu maistu.

RoseHip

Trumpa išvada, kad šis bistro (po mažu tampantis tinklu) išlaiko aukštus standartus tiek maisto gamyboje, tiek jo pateikime ar jaukios aplinkos sukūrime. O pasakyti, kad ir vėl sėkmingai pavyko sugriauti stereotipą dėl „neskanaus“ veganiško maisto, net ir nereikia.

„RoseHip Vegan Bistro“ dirba B. Radvilaitės g. 7, Vilnius (darbo laikas šiokiadieniais 11:30 – 22:00 val., penktadieniais – šeštadieniais 11:00 – 22:30 val., o sekmadieniais 11:00 – 22:00 val.) bei prekybos centre G9, Gedimino 9, Vilnius (darbo laikas kasdien 11:00 – 21:00 val., sekmadieniais užsidaro 19:00 val.). Facebook paskyra.