Įdomybių apie šią vietą tikrai netrūksta, nuo pavadinimo iki patiekalų ir jų serviravimo, bet apie viską iš pradžių. Atėjus į Halės turgavietę, šią vietą atrasite pagrindiniame maisto paviljone, kur pakankamai koncentruotai susibūrė dienos pietus ir ne tik siūlančios kavinės. Jūsų akis neabejotinai patrauks aprašomos vietos logotipas – viena varlė mina dviratį, o kita patogiai įsitaisiusi ant galinės sėdynės. Pataikėte kur reikia, tad dabar atsipalaiduokite ir bent trumpam pajuskite Prancūzijos vėjus.

Pietauti čia atvykau su drauge, kuri, palaikydama mano auksinę taisyklę, solidariai užsisakė skirtingą patiekalų derinį. Draugiškai pasidalindamos, paragavome beveik visus tą dieną siūlytus patiekalus: trintą pievagrybių sriubą su čiobreliais (1,5 EUR), šaltą pomidorinę su kefyru ir fetos sūriu (1,5 EUR), Tiuringijos dešrelę su barbekiu padažu ir daržovėmis (4,5 EUR) bei makaronus su porais, grybais ir duonos trupiniais (4,5 EUR). Mūsų pietūs kainavo po 6 EUR.

Sraigė, Vynas ir Varlė

Ar skanu? Taip! Patiekalų skoniai buvo netradiciniai, nes juos lėmė ir mažiau įprasti, bet tarpusavyje puikiai suderinti ingredientai. Mano valgytai šaltai sriubai charizmos suteikė trinti pomidorai bei fetos sūris, o karštoji sriuba buvo tiršta pievagrybių su vos juntamu čiobrelių aromatu.

Sraigė, Vynas ir Varlė

Sulaukus antrųjų patiekalų, kartelė tik dar labiau pakilo. Mano užsakyto patiekalo pažibai – Tiuringijos dešrelei, atvežtai iš vidurio Vokietijos žemės, yra būdingas mairūnas ir mažas riebalų kiekis – 25 proc. Jos įprastai yra kepamos keptuvėje arba kepsninėje, o šioje kavinukėje porcija buvo papildyta salotų garnyru (buvo galima gauti ir bulvių košės, kurios aš maloniai atsisakiau) ir padažu atskirame indelyje. Puikiai iškepta dešrelė, saikingai aliejumi pagardintos salotos ir padažas, kurį gali vartoti pagal poreikį, bei ryškus draugės valgytų makaronų skonis pietus užbaigė 100% pozityviai.

Sraigė, Vynas ir Varlė

Ar greita? Atvykome pietų apie 13 valandą, tad radome vieną laisvą staliuką (jų erdvėje nėra daug, tad gali tekti palaukti). Prie jo prisėdome ir labai operatyviai sulaukėme užsisakytų patiekalų. Mus aptarnavusios moterys stebėjo, kada baigsime valgyti sriubas, ir tik po to pristatė antruosius. Puiku, maistas neatšalo. Mūsų pietų pertrauka truko apie 40 minučių, nes pokalbių virtinė užsitęsė. Likusias 10-15 pietų minučių praleidome apsipirkimui turguje, kas vėliau lėmė gardžią ir šviežią vakarienę (aš vis dar džiaugiuosi, kad atradau turgų).

Kas įdomu? Pradėkime nuo pavadinimo, kuris suintriguoja, jog čia galėsite pabandyti sraigių, varlių su taure vyno. Taip ir yra, kavinukė į Vilnių atvežė Prancūzijos virtuvės pasididžiavimus, taip pat čia veikia gurmaniškų produktų parduotuvėlė.

Sraigė ir varlė, nors ir skamba smagiai, simbolizuoja dvi keliaujančias moteris, kurios mėgsta patirti nuotykius. Nežinau, ar būtent šias sraigę ir varlę mačiau savo apsilankymo metu, bet tuo metu maistą gamino būtent dvi moterys. Legenda yra, tad spėjimas logiškas.

„Sraigė ir varlė buvo draugės tiek, kiek save pamena. Abi gimė prie tos pačios kūdros, ten pat kartu stebėdavo saulėlydžius ir pasitikdavo saulę. Tik dėl maisto niekaip nesutarė.

Varlė, sraigės siaubui, mėgo uodus, muses ir kirmėles, o sraigė, varlės pasišlykštėjimui – lapus ir dumblius. Abi jos buvo skirtingos – viena lėta ir tyli, kita – šokli garsiakalbė, viena dievinanti vandenį, kita – mėgstanti suptis aukštai ant nendrių lapų. Tačiau skirtumai tik sustiprino jų meilę viena kitai, gyvenimui ir vynui. Taip, vynas buvo dalykas, kurį mėgo abi. „Sraigė, vynas ir varlė“ sujungia skonius ir draugus“, – tokia istorija prisistato ši kavinukė.

Sraigė, Vynas ir Varlė

Interjere dominuoja spalvos: nuo pagalvėlių, stalų iki be galo gražių lėkščių, iš kurių valgyti ir maistą fotografuoti tampa tikras malonumas.

Trumpa išvada, kad apsilankymas ir pietų patirtis šioje vietoje buvo stulbinamai pozityvi. Neabejoju, kad taip pat ar net dar pozityviau nuteiks ir šioje vietoje mano planuojami tingūs bei lėti savaitgalio pusryčiai.

Kavinukė „Sraigė, Vynas ir Varlė“ dirba adresu Pylimo g. 58, Vilnius (Halės turgus). Jų darbo laikas trečiadienis – ketvirtadienis 9:00 – 16:00 val., penktadienis – šeštadienis 9:00 – 20:00 val., o sekmadienį 9:00 – 15:00 val. Facebook profilis.