Unikalių Pranciškonų rūmų rūsyje įsikūrusi kavinė save reklamuoja paprastu, nedideliu stendu Trakų gatvėje bei iškaba prie įėjimo, tad nenustebsiu, jeigu apie ją nesate girdėję. Mano apžvalgų tikslas ir yra – supažindinti jus su maitinimo vietų įvairove Vilniuje ir ne tik, kad kasdien arba kuo dažniau galėtume išbandyti ką nors naujo. Patikėkite, tai puikus dienos paįvairinimas.

Dienos pietūs pas bobutę kainuoja 4-6 EUR, priklausomai, kokį komplektą pasirinksite. Aš pasirinkau rūgštynių sriubą bei Kijevo kotletą ir sumokėjau atitinkamai 5 eurus. Pasirinkus sriubą bei vieną iš patiekalų: kiaulienos guliašas, makaronų apkepas su mėsa, užkepta šoninė, salotos su tunu ar lietiniai su varške, sumokėčiau 4 eurus. O pasirinkus Kijevo kotletą ir mūsų nacionalinį pasididžiavimą – šaltibarščius ir visus 6 eurus. Tik turėkite noro ir fantazijos, susikomplektuosite patį skaniausią sau derinį. Visą meniu kavinėje kasdien pamatysite ant didelės rašomosios lentos arba iš anksto jų Facebook paskyroje.

Bobutės virtuvė

Ar skanu? Man pirmiausia pristatyta rūgštynių sriuba buvo taip užkaitinta, tad teko palaukti, kad nenusideginčiau liežuvio. Tas lėmė, jog atnešus antrąjį patiekalą, dar nebuvo atėjusi jo valgymo eilė ir jis atšalo. Tokią situaciją labai lengva išspręsti, klientui pateikus antrąjį užsakytą patiekalą tik tada, kada jis suvalgo pirmąjį – lengva tą stebėti, kada visi yra vienoje erdvėje.

Bobutės virtuvė

Nepaisant šalčio/karščio kontrastų (čia jų netrūksta), pietūs mane pradžiugino. Valgiau tikrą bobutės maistą, natūralų, nepribumbasintą prieskonių ar ingredientų, kurių patiekale neturėtų būti. Viskas taip paprastai, tvarkingai ir skaniai, jog šią kavinę tikrai kviečiu išbandyti ir jus.

Bobutės virtuvė

Ar greita? Ar dėl to, jog vieta labai stipriai nesireklamuoja, ar dėl noro vasarą rinktis terasas, ar dėl mano pasirinkto pietų pertraukos laiko (buvau čia gerokai po 13 val.), ar dėl dar kitų priežasčių – lankytojų daug nebuvo. Savo užsakymą pateikiau prie baro, iškart atsiskaičiau bei labai greitai sulaukiau tiek pirmojo, tiek antrojo užsakyto patiekalo. Taip, dar nebuvau suvalgiusi sriubos, o man ant stalo jau buvo paserviruotas Kijevo kotletas. Mano pietūs truko apie 25 minutes.

Bobutės virtuvė

Kas įdomu? Viena iš pagrindinių įdomybių – patys Pranciškonų rūmai, kuriuose įsikūrusi ši virtuvė. Tai vienuolyno pastatai, kuriuose yra gyvenę tokie žymūs žmonės kaip Jonas Basanavičius bei Juzefas Montvilas, o pastatų paskirtis per visą istoriją buvo tokia spalvinga, kad jeigu tik sienos galėtų kalbėti, mes sužinotume ne vieną dėmesį prikaustančią istoriją. Tai tikras miesto architektūros istorijos metraštis.

Bobutės virtuvė

Kaip ir minėjau, kavinė įrengta pagrindinių rūmų rūsyje, į ją pateksite, praėję ilgą, kilimu išklotą koridorių. Juo einant, spėsite apžvelgti ir nedidelę senų fotoaparatų ekspoziciją. Pati kavinės erdvė yra be langų (juk mes esame rūsyje), su arkiniais skliautais bei keliaviečiais staliukais. Tiesa, mačiau ir atskirą privačią salytę, jeigu nuspręstumėte pas bobutę atsivesti daugiau savo kolegų ar šeimos narių.

Negaliu pasakyti, kad čia pajusite kokį nors specialų ar autentišką aplinkos sukeliamą jausmą, bet atsigaivinti nuo vasaros karščio tikrai pavyks.

„Bobutės virtuvė“ dirba pirmadieniais – penktadieniais 11:00 – 17:00 val. adresu Pranciškonų g. 1, Vilnius. Jų Facebook profilis.