Iškart turiu pakomentuoti, jog čia įprastai iš „išorės“ pietaujančių nebūna, bet esu labai dėkinga bataliono vadui plk.ltn. Eugenijui Lastauskui bei jo komandai už kvietimą sudalyvauti unikaliame renginyje ir, žinoma, jo metu išbandyti, ką gi valgo mūsų kariai. O jų maistas – mane tikrai nustebino.

Pietavau įprastoje bataliono valgykloje, kur kasdien ne tik pietauja, bet ir pusryčiauja bei vakarieniauja Lietuvos kariai, atliekantys karo tarnybą. Kasdien pagaminama daugiau nei tūkstantis porcijų maisto, tad tik galiu įsivaizduoti, jog virtuvėje personalas dirba kaip tikrame bičių avilyje. Paminėjau žodį „įprastoje“, nes batalione yra dar viena valgykla, skirta Lietuvoje įkurto NATO priešakinių pajėgų bataliono kariams, bet joje pabuvoti neteko.

Pietų pertrauka karių valgykloje Rukloje

Grįžtant prie pietų, tądien pietų davinį sudarė: lašišų salotos, trinta brokolių sriuba, karštas patiekalas (pasirinktinai vienas iš dviejų kiaulienos kepsnių variantų) su karštu bei salotų garnyrais.

Pietų pertrauka karių valgykloje Rukloje

Gėrimai: kelių rūšių sulčių stiklinė bei negazuoto vandens buteliukas. Ir dar pasirinktai bananas arba mandarinas. Aš nesuklydau, išvardinau jums visus oficialius pietų komponentus, bet, žinoma, nebūtina visko suvalgyti – galite maistu pasidalinti su kartu pietaujančiu kolega. Neabejoju, kad po aktyvaus fizinio krūvio atrasite tikrai išalkusių. Šis visas komplektas man kainavo apie 4,2 euro.

Ar skanu? Grįžtu prie įvairių diskusijų ir turiu pripažinti, kad skonis yra subjektyvus reikalas. Dėl šios priežasties nuomones apie karių maitinimą priimu visas, bet turėdama galimybę savąją pareikšti garsiai, noriu pasidžiaugti, kad kariai valgo tikrai labai skaniai.

Visas maistas buvo išlikęs pakankamai šiltas. Pradėjau savo pietus nuo sriubos, paįvairindama ją salotomis su lašiša. Vis dėlto įveikti pavyko tik sriubą, kurios buvo įpilta pusė indelio ir kuri buvo tiršta bei gardi. Papildomai druskos ar pipirų jai nereikėjo, brokolių skonis puikiai atsiskleidė.
Salotas su lašiša aš sėkmingai perleidau, nes turiu pripažinti, kad nelabai mėgstu tokį ingredientų derinį. Nieko su juo blogai nebuvo, čia tiesiog skonio reikalas.

Pietų pertrauka karių valgykloje Rukloje

Antrasis ar jau trečiasis patiekalas, kuris man atiteko – kiaulienos kepsnys „Žalioji“ su mano pasirinktu tik agurkų bei salierų šaknų salotomis. Kiauliena buvo lengvai išmušta, ištrinta prieskoniais ir iškepta kepimo krosnyje, išlaikytas pakankamas mėsos minkštumas, o ant viršaus pakepti svogūnai. Salotos gaivios, agurkai su salierais pagardinti druska ir saikingu padažo kiekiu.

Pabaigai – pasiimtas bananas, kurį suvalgiau jau po gerų kelių valandų.

Ar greita? Tvarka čia tikrai kariška, tad jokių didelių eilių nepamatysite. Viskas vyksta savitarnos principu, priėjus prie maisto baro, turėsite pasirinkti vieną iš dviejų karštų patiekalų, vėliau patys pasiimsite pasirinktą vaisių ir gėrimus, atsisėsite, papietausite, o po pietų dar išrūšiuosite visas maisto ir ne tik atliekas bei įrankius su lėkštėmis. Pastarasis momentas man labai patiko.
Mūsų pietūs truko apie pusvalandį.

Kas įdomu? Valgyklos erdvė pakankamai didelė ir talpinanti šimtus žmonių. Įdomus momentas, kad kėdės yra pritvirtintos prie stalų, tad norint atsisėsti, turėsite ją išsiimti, o vėliau ir įdėti atgal. Tokiu būdu sutaupoma vietos ir palengvinamas darbas valytojams.

Pietų pertrauka karių valgykloje Rukloje

Aplinkoje nėra jokių nereikalingų detalių ar sprendimų, bet viskas labai tvarkinga ir švaru. Ant stalų padėti druskos/pipirų indeliai bei servetėlės, o visa kita reikia atsinešti patiems.

Maisto atidavimo eilė juda labai greitai, šalia savitarnos principu pasiimsite pietų priedus: vaisių, gėrimus ir įrankius.

Pietų pertrauka karių valgykloje Rukloje

Įdomiausia visų pietų dalis – griauti stereotipus. Su manimi pietavę kolegos iš pradžių juokavo apie kareivišką košę ar maistą su daug riebalų, bet po pietų visi šie juokai greitai išsisklaidė ir mes visi pripažinome, kaip čia buvo gerai.

Trumpa išvada – pasidžiaugti ar net slaptai baltai pavydėti mūsų kariams tikrai yra dėl ko. Dėl jų kasdien pagaminama tūkstančiai porcijų gardaus naminio maisto, kuris nors ir nepretenduoja į instagramiškiausio maisto titulą, bet neabejotinai turi būti pagirtas.

Pietavau kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono karių valgykloje Rukloje.