Alpės tęsiasi net per 8 Europos valstybes, kurių kiekviena padeda sukurti unikalią, šio kalnuoto regiono virtuvę, rašoma pranešime. Ryškūs skoniai, sotūs bei gan kaloringi patiekalai net išrankiausiems valgytojams – būtent tai yra esminiai Alpių virtuvės bruožai. Tačiau kaip ji susiformavo ir išgarsėjo visame pasaulyje? Kodėl tūkstančius keliautojų kiekvienais metais čia traukia ne tik pasakiški gamtos vaizdai, tačiau ir ypatingi patiekalai?

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad Alpių regiono virtuvė yra netgi gana primityvi. Čia rasime nemažai patiekalų, kurių pagrindinės sudedamosios dalys – mėsa, bulvės ir sūris. Šie kone kiekvieno skrandžiui įprasti ingredientai pasirenkami neatsitiktinai: nuo senų laikų kalnų regione gyvenusių ir dirbusių žmonių mityba turėjo būti itin soti ir gausi naudingų medžiagų. Tai padėdavo užsiimant fiziniu darbu ar keliaujant nuo vienos aukštikalnės prie kitos.

Alpių regiono vietinės gėrybės netruko paplisti ir visame pasaulyje. Puikūs pavyzdžiai – čia gaminami pieno produktai bei su jais asocijuojamos laimingiausios pasaulio karvės, pramintos „Milkomis“.

Be to, net iš įprasčiausių sudedamųjų dalių pagaminti patiekalai Alpėse yra kitokie nei visame pasaulyje. Pavyzdžiui, kasdien naudojamas sūris tampa ne šiaip eiliniu maisto produktu, bet kiekvieno regiono pasididžiavimu. Skiriasi sūrių gamybos būdai, stiprumas, kiti produktai, su kuriais juos tinka derinti. Ką jau bekalbėti apie ne tik patiekalu, bet ir kultūriniu dalyku tapusį legendinį fondiu, kurio pagrindas – įvairūs sūriai, derinami su skirtingais pagardais: kumpiais, daržovėmis, duonos lazdelėmis ar keptomis bulvėmis.

Mėsos patiekalų gausa Alpių regione taip pat stebina. Be rūkytų gaminių, šių kraštų gyventojai mielai gamina įvairios mėsos kepsnius ir kepsnelius, ypač mėgiama tarp keliautojų yra ir kiaulienos karka.

Rudenėjant ir vėstant orams keliautojas, kulinaras ir „Lidl“ virtuvės šefas Vytaras Radzevičius siūlo pasigaminti šildantį patiekalą „tartiflette“ iš Prancūzijos Alpių – Savojos regiono. Jo receptas itin paprastas, o skonis patiks ir mažiems, ir dideliems.

„Tartiflette“

4 valgytojams reikės:

5-6 bulvių
1 reblošono (reblochon) arba kitokio minkšto Alpių sūrio
500 g juostelėmis pjaustytos šoninės
1 smulkiai supjaustytos svogūno galvutės
2-3 česnako skiltelių
3 šaukštų sviesto
Druskos ir pipirų pagal skonį
Saujos šviežių špinatų

Gaminimas:

* Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite žiedais.

* Storadugnį, orkaitei tinkamą puodą ar kepimo indą ištepkite sviestu ir sudėkite bulvių sluoksnį.

* Ant bulvių sudėkite šoninę, svogūnus, špinatus.

* Dubenyje grietinėlę, pipirus ir druską sumaišykite ir užpilkite ant bulvių.

* Sūrį supjaustykite riekėmis ir sudėkite ant viršaus, indą uždenkite.

* Pašaukite į 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 45 minutes.

* Valgyti šiltą.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)