Kaip pasakoja T. Lauvray, tradicinė prancūziška virtuvė formavosi nuo XVIII a. vidurio iki XX a. pradžios. Tuo laikotarpiu Paryžius po truputį virto ne tik meno, kultūros, bet ir gastronomijos meka.

Prancūzų virtuvėje vyrauja labai skirtingi skoniai: nuo subtilaus, švelnaus iki aštraus. Šios virtuvės patiekalai išsiskiria tuo, kad yra ganėtinai kaloringi ir tikrai aromatingi. Prancūziška virtuvė neįsivaizduojama be grietinėlės, sviesto, įvairiausių padažų, sūrių, duonos gaminių ir išskirtinių desertų.

Kaip ir Lietuvoje, atskiros Prancūzijos provincijos turi skirtingas, tik savo regionui būdingas tradicijas, o nuo jų neatsiejamas ir maistas. Ir nors virtuvės skirtumai šalies regionuose akivaizdūs, bendras visos prancūzų virtuvės bruožas – gausus daržovių naudojimas. Prancūzai savo virtuvėje dažnai derina bulves, salierus, baklažanus, įvairiausių rūšių svogūnus, česnakus.

Prancūzai iš kiekvieno produkto siekia išgauti kuo daugiau jo skonio savybių, todėl nenuostabu, kad jų virtuvėje – nesuskaičiuojama gausybė įvairiausių padažų.

Ir nors iš pirmo žvilgsnio ši virtuvė gali pasirodyti gana įmantri ir reikalaujanti daug pastangų bei darbo, T. Lauvray sako priešingai – įdėjus šiek tiek meilės ir kantrybės viskas yra įmanoma.

„Prancūzų virtuvė yra atnešusi daugumos pasaulio šalių gyventojų pamėgtus patiekalus: lietinius blynelius, taip pat įvairiausius daržovių ir mėsos troškinius, turbūt kiekvienas esame girdėję apie burgundišką jautieną, omletus, bulvių apkepus, įvairias sriubas ir salotas, karštus sumuštinius. Šiuos patiekalus tikrai nėra nei sudėtinga paruošti, nei gauti jiems reikalingų ingredientų“, – pasakoja T. Lauvray.

Thierry Lauvray

Žinoma, ekspertas prisipažįsta – šioje virtuvėje egzistuoja ir ypatingo pasiruošimo bei laiko reikalaujančių gaminių, tačiau toli gražu ne visi patiekalai yra sudėtingi ir, žinoma, ne tokie egzotiški kaip, pavyzdžiui, sraigės.

Prancūziški patiekalai išsiskiria kokybe ir skoninėmis savybėmis. „Surengę prancūziško maisto vakarą namuose sukursite elegantišką, šventišką, jaukią atmosferą. Tikiu, kad kiekvienam į savo namus yra smagu įnešti kitokios kultūros prieskonio, juolab dabar, kai negalime keliauti“, – teigia Thierry.

Namie galima pabandyti kelis paprastus receptus, kurie bent trumpam nukels į Prancūziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)