Kaip rašoma latviškame turizmo puslapyje pvd.gov.lv, latviai nuo seno valgo žirnius, kurie iki bulvių eros XIX a. buvo vienas pagrindinių patiekalų. O štai pilkieji žirniai su šonine yra ypatingas, tradicinis, reprezentacinis latviškas patiekalas.

Pelēkie zirņi

Lietuvoje šie žirniai vadinami dirviniais, pilkaisiais, rainaisiais žirniais. Šie žirniai yra sena, nuo neolito laikų auginama veislė, o dabartiniai – žalsvi, gelsvi – yra pakankamai nauja veislė.
Be to, nuo 2015 metų „Pelēkie zirņi“ yra įtraukti į Europos Sąjungos nacionalinių produktų Saugomų geografinių nuorodų registrą. .

O štai Lietuvoje šie žirniai ne tokie populiarūs, todėl buvo smalsu išbandyti. Ir patikėkite – skonis labai maloniai nustebino – visai kitoks nei mums įprastų žalsvai gelsvų. Latviški žirniai yra ne tik tamsesne ir kietesne odele, tačiau švelnesnio skonio ir kvapo, verda trumpiau ir virdami nesutrupa, turi daugiau baltymų ir yra maistingesni.

Tad kaip juos pasigaminti, kad jie būtų minkšti, traškūs ir skanūs?
Štai keletas patarimų!

Anot „braliukų“, žirniai yra lengvai paruošiamas maistas. Gerai išmirkyti ir išvirti žirniai pakepinami ant skardos orkaitėje, kol odelė taps traški. Atvėsinus pagardinami druska ir pipirais. Toks gardumynas gali pakeisti traškučius ir yra gera alternatyva žirniams su lašiniais ir svogūnais, Mat toks patiekalas jau yra sunkiai virškinamas, ypač, jei valgomas vakare.


Pelēkie zirņi

• Kad pilkųjų žirnių patiekalai būtų skanūs, svarbu prieš verdant juos išmirkyti.

• Prieš ruošdami maistą, būtinai nuplaukite žirnius. Dažnai tarp žirnių gali pasitaikyti nedidelių akmenukų.

• Žirnius mirkykite 12–14 valandų.

• Prieš gamindami, dar kartą nuplaukite ir virkite apie 60-90 minučių. Žirnių ruošimo laikas yra susijęs ir su jų šviežumu. Šio sezono žirniai verda apie valandą, tačiau tie, kurie ilgai buvo parduotuvių lentynose, gali virti ir dvigubai ilgiau.

• Žirnius pabarstykite druska tik jiems išvirus.

• Prie šių žirnių derinami prieskoniai – gvazdikėliai, kalendra, lauro lapas, čiobreliai ar rozmarinai.

• Didesni pilkieji žirniai išvirę būna minkštesni.

• Pilkuosiuose žirniuose yra vitaminų B, C ir E, vertingų mineralų, kurie aprūpina kūną skaidulomis, nepakeičiamomis riebalų rūgštimis ir angliavandeniais, taip pat gausu vertingų baltymų.

Taigi, jei vyksite į Latviją, būtinai parsivežkite pilkųjų žinių ir išmėginkite štai tokį receptą (tiesa, be šoninės, bet bus taip pat labai skanu).

Gaminimas – iki 1,5 valandos

2 porcijos

Sudėtingumas: lengva

Patiekite iškart po virimo

Ingredientai:

  • 250 g pilkųjų žirnių
  • šalto vandens
  • 2-3 svogūnų
  • šiek tiek sviesto
  • virtos ar keptos vištienos krūtinėlės
  • raugintų agurkų
  • druskos
  • pipirų


Apie 12 valandų (pavyzdžiui, per naktį) išmirkykite žirnius šaltame vandenyje. Kitą dieną nuo žirnių nupilkite vandenį ir jie nuplaukite tekančiu vandeniu.

Į puodą įpilkite šviežaus vandens, supilkite žirnius, kad vanduo būtų apsėmęs apie 1 cm virš žirnių ir virkite apie 1 valandą.

Nuolatos stebėkite ir ragaukite – žirniai gali virti ir šiek tiek ilgiau, ir trumpiau.
Retkarčiais nugriebkite putas, kurios susidaro puode verdant žirnius. Druska žirnius gardinkite tik kai jie išvirs.

Kol verda žirniai, smulkiai supjaustykite svogūnus. Juos pakepinkite ant sviesto, pabarstykite druska ir vėliau sumaišykite su žirniais.

Pelēkie zirņi

Griežinėliais supjaustytą virtą ar keptą vištienos krūtinėlę pašildykite ant keptuvės.

Išvirtus žirnius sumaišykite su keptais svogūnais, papildomai pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

Pelēkie zirņi

Patiekite žirnius su kepta mėsa ir raugintais pjaustytais agurkais.

Žirnius galima gardinti sūriu, kepinta šonine arba valgyti tik su kepintais svogūnais užsigeriant kefyru ar kitu fermentuotu gėrimu.

Skanaus!

Pelēkie zirņi
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)