Azijietiški patiekalai daugelio vertinami ne tik dėl išskirtinio skonio, bet ir dėl to, kad dažnai būna sveikesni, mažiau kaloringi nei kitų šalių virtuvėse. Maisto tinklaraštininkė Gabrielė sako, kad gaminant kiniškus, tailandietiškus, korėjietiškus ar vietnamietiškus patiekalus naudojama ruošimo technika, išsauganti daugiau naudingųjų maisto medžiagų.

„Nagrinėdama šių šalių receptus pastebiu, kad tradiciniai daržovių, mėsos, žuvies ar miltiniai patiekalai dažnai ruošiami garuose, specialiuose garų puoduose ir gardinami šviežiais prieskoniais bei riešutais, todėl maistas nepraranda savo natūralaus skonio“, – sako Gabrielė.

„Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė priduria, kad Azijos regiono patiekaluose yra ypač daug daržovių, kurios patiekalus papildo vitaminais ir mineralais.

„Šioje virtuvėje įvairūs mėsos ir žuvies patiekalai gardinami šviežiomis ir marinuotomis daržovėmis. Jos receptuose galime atrasti daug morkų, kuriose gausu akims naudingo vitamino A ir karoteno, šviežių ar fermentuotų kopūstų, porų, fungus grybų, kurie kinų liaudies medicinoje ypač vertinami dėl priešuždegiminių savybių. Tačiau Azijos regionas be galo platus, todėl kiekvienos šalies virtuvė turi savo paslapčių“, – sako V. Juodkazienė.

Pažintis su Azijos virtuve


Kaip ir daugelio žmonių, pirmoji Gabrielės pažintis su Azijos virtuve įvyko ne pačios aukščiausios kokybės kinų restorane, todėl šio regiono patiekalai maisto tinklaraštininkei nepaliko gero pirmojo įspūdžio. Tačiau ji
pasakoja, kad tuomet nusprendė plačiau pasidomėti apie šių šalių virtuvę ir namuose pasigaminti labiausiai intriguojančius patiekalus.

„Internete rasdavau daug įdomių receptų, tada ieškodavau įvairių jiems reikalingų ingredientų, kurių anksčiau nebuvau nei mačiusi, nei ragavusi. Taip namie atsirado visokiausių įdomybių – miso pastos, žuvies padažo, įvairiausių karių pastos. Be to, niekad nesistengiu pasirinktą patiekalą gaminti nuo A iki Z, išsirenku tik kelis elementus, kuriuos noriu atkurti“, – sako Gabrielė.

Pasak Gabrielės, kiekvienas Azijos patiekalų gausybėje rastų sau patinkantį, nes ši virtuvė yra kur kas daugiau nei tik cukrus, actas ir krakmolas. Savo virtuvėje tinklaraštininkė visada ieško naujų skonių, todėl azijietišką virtuvę derina su europietiška. Pavyzdžiui, prie mėsos patiekalų gamina azijietiško skonio koleslovo salotas, o prie pusryčių kiaušinienės derina fermentuotus kimchi kopūstus.

Naujas atradimas – bao bandelės


Vienas iš šiuo metu itin visame pasaulyje ir Lietuvoje populiarėjančių patiekalų – bao bandelės, kurių tėvyne laikoma Kinija. Tai garuose virtos mielinės bandelės, kurios gali būti valgomos vienos, prie sriubos ir daržovių patiekalų arba pripildomos įvairiais mėsos, daržovių ir vaisių įdarais. Gabrielė prisipažįsta, kad pati tik visai neseniai atrado šį patiekalą.

„Mano pažintis su bao bandelėmis įvyko maždaug prieš metus, tačiau skonis sužavėjo iš karto. Jos kitaip nei įprastos mielinės bandelės pasižymi itin lengva tekstūra – yra kur kas minkštesnės, puresnės ir dėl specialaus gaminimo būdo nėra apskrudusios, o pasižymi blyškia šviesia spalva“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Vis daugiau restoranų ir kavinių gali pasiūlyti brandinta kiauliena, skrudinta vištiena, troškintomis daržovėmis, grybais ar kitais sočiais įdarais pagardintas bandeles, tačiau, pasak Gabrielės, jos tinka ne tik pietų, bet ir pusryčių stalui.

„Juokauju, kad šiais laikais bet kokį maistą galime pavadinti pusryčių patiekalu, jei į jo sudėtį įtraukiame kiaušinį. Kadangi jau turime pusryčių mėsainius, picas, tikrai galime turėti ir pusrytines bao bandeles. Tereikia pasirinkti lengvesnį vaisių ar daržovių įdarą“, – sako Gabrielė.

Ypatinga bao bandelių gamyba


Bao bandelės kitaip nei visos likusios mielinės bandelės, yra ne kepamos dideliame karštyje, o verdamos garų puode. Maisto tinklaraštininkė pasakoja, kad būtent tai, jog neturi garų puodo, ją ilgą laiką atbaidė nuo šių bandelių gamybos. Tačiau pati išbandžiusi šias bandeles pasigaminti be specialaus puodo, Gabrielė sako, kad jo visai ir nereikia.

„Garų puodą puikiausiai galima pasigaminti namų sąlygomis. Tereikia dideliame puode užvirti šiek tiek vandens, ant puodo uždėti sietelį taip, kad vanduo jo nesiektų, ir visą šią konstrukciją uždengti dangčiu, įvyniotu į virtuvinį rankšluostį. Bandeles su kepimo popieriumi po apačia reikia dėti būtent ant sietelio ir greitai uždengti“, – pasakoja Gabrielė.

Šios bandelės ruošiamos iš mielių, todėl Gabrielė pataria su jomis elgtis itin atsargiai. Svarbiausia nenuplikyti verdančiu, o užpilti vos šiltu vandeniu ir tešlą kildyti mažiausiai 2 valandas. Garinimo procesas užtrunka dar 8–12 minučių. Pasak tinklaraštininkės, šių bandelių gamyba reikalauja nemažai kantrybės, bet pasistengti tikrai verta.

„Nekepu bao bandelių kasdien, palieku jas ypatingoms progoms ir į vidų dedu įvairiausią azijietiškai paruoštą mėsą, šviežias ir marinuotas daržoves, pagardinu šviežia kalendra, riešutais arba sriracha majonezu. Nors gamyba ir užima nemažai laiko, bet rezultatas tikrai to vertas. Kai pavaišinau jomis savo šeimos narius, šis atradimas buvo pavadintas geriausiu iki šiol man pavykusiu patiekalu. Na, o tai tikrai daug ką pasako!“, – pasakoja Gabrielė.

Bao bandelių receptas

Bao bandelių gamyba

Jums reikės (12–14 bandelių):

  • 2,5 stiklinės miltų
  • 0,5 stiklinės šilto vandens
  • 2 a. š. sausų mielių
  • 2 v. š. cukraus
  • 0,5 a. š. kepimo miltelių
  • 0,5 a. š. kepimo sodos
  • 0,25 stiklinės neutralaus aliejaus
  • Druskos

Paruošimas:
Bao bandelių gamyba


Stiklinėje gerai, bet atsargiai išmaišykite mieles, cukrų ir vandenį. Leiskite šiai masei 5 minutes pastovėti, kol aktyvuosis mielės. Į atskirą dubenį suberkite visus likusius sausus ingredientus, išmaišykite. Ten supilkite vandenį su mielėmis, aliejų, viską išmaišykite. Perkelkite tešlą ant lygaus paviršiaus ir bent 5 minutes intensyviai minkykite, kol ji taps elastinga. Švarų dubenį patepkite aliejumi, įdėkite į jį tešlą, uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite valandą kilti.
Bao bandelių gamyba

Po valandos tešlą iškočiokite į pusės centimetro storio blyną. Platesnių kraštų stikline arba nedideliu dubenėliu išspauskite apvalias bandelių formeles. Apskritimus patepkite aliejumi, perlenkite pusiau ir sudėkite ant nedidelių kepimo popieriaus gabalėlių (taip bus patogiau jas apdoroti garuose). Visas perlenktas bandeles sudėkite į skardą, uždenkite rankšluosčiu ir kildinkite dar valandą.

Bao bandelių gamyba

Paruoškite garų puodą. Bandeles garuose virkite nuo 8 iki 12 minučių, priklausomai nuo jų dydžio ir įdarykite mėgstamais priedais.

Bao bandelių gamyba
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)