Jis pats labiausiai mėgsta Viduržemio jūros, Pietryčių Azijos, Meksikos virtuvę.

„Dar labai patinka ir Kaukazo tautų patiekalai, kas Lietuvoje galbūt jau laikoma šiek tiek pasenusiu dalyku. Kita vertus, dažniausiai visas lietuvių išmanymas apie kaukazietiškus patiekalus prasideda ir baigiasi šašlykų kepimu. Iš tiesų šių šalių virtuvės labai turtingos ir įvairios. Pastaruoju metu keliones į Sakartvelą labai pamėgę lietuviai po truputį pradėjo atrasti visą tą lobyną“, – mintimis dalijosi G. Abraškevičius.

Patyręs virėjas rekomenduoja pasigaminti tradicinę sakartvelišką dolmą.

Kaukazietiška dolma


Dolma yra paplitusi ne tik Kaukazo šalyse, bet ir didelėje dalyje Azijos, ypač Artimuosiuose Rytuose. Ji šiek tiek primena lietuviškus balandėlius, tačiau čia įdaras dažniausiai vyniojamas į vynuogių lapus. Dolma gali būti vegetariška (su ryžių, lęšių, bulguro ir kitais įdarais), bet šį kartą šefas siūlo pasigaminti labiau tradicinį variantą su mėsa, kuris bus švelnaus, bet pikantiško ir kur kas turtingesnio skonio, nei balandėliai.

Jums reikės:

  • 500 g maltos mėsos (geriausiai kiauliena ir jautiena lygiomis dalimis)
  • 1 kiaušinio
  • Ketvirtadalio stilinės alyvuogių aliejaus
  • Apie 30–40 šviežių arba konservuotų vynuogių lapų
  • Pusės stiklinės nevirtų ryžių
  • Saujos šviežių mėtų (arba poros nubrauktų šaukštų džiovintų ir smulkintų)
  • Nedidelės saujelės juodųjų serbentų ir tiek pat kedro riešutų (nebūtina)
  • Po žiupsnį druskos, maltų juodųjų pipirų, kumino, raudonėlio, cinamono
  • 0,5-1 l vištienos sultinio
  • Pusės citrinos sulčių


Iš viso turėtų išeiti apie 30-40 dolmų. Jos yra gana nedidelės, tad vieną porciją paprastai sudaro apie 7-8 dolmų.

Gaminimas:

Maltą mėsą, smulkintas mėtas, kiaušinį, ryžius, alyvuogių aliejų, visus prieskonius ir serbentus su kedro riešutais gerai sumaišykite į vientisą masę. Serbentų ir kedro riešutų galite ir nedėti, jei, pavyzdžiui, neturite. Bet jie patiekalui suteikia dar daugiau įmantraus skonio. Indą su įdaro mase uždenkite maistine plėvele ir pastatykite į šaldytuvą.

Kol prieskoniai darys savo darbą, imkitės vynuogių lapų. Jei yra, atsargiai pašalinkite kotelius ir palaikykite juos 10-15 minučių šaltame vandenyje. Tada traukite iš šaldytuvo įdarą, dėkite jį ant vynuogių lapų ir suvyniokite. Nepadauginkite įdaro – vienam suktinukui jo neturėtų būti daugiau nei vienas nubrauktas šaukštas. Keletą lapų pasilikite padėti ant puodo dugno.

Geriausia, kad puodas, kuriame virsite dolmas, turėtų storą dugną. Išklokite puodo dugną vynuogių lapais, sudėkite vieną prie kitos susuktas dolmas. Supilkite citrinos sultis. Puodo viduje uždenkite jas gerai tinkančia apversta lėkšte, kad šiek tiek prislėgtumėte. Tada pilkite karštą vištienos sultinį, kad apsemtų lėkštės kraštus.

Palaukite kol užvirs, o tada troškinkite apie 40-50 minučių ant nedidelės ugnies.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)