Apie Ispanijos virtuvę:

  • Ispanų virtuvės savitumas nulemtas Viduržemio jūros regiono ir čia auginamų įvairių kultūrų. Visoje Ispanijoje karaliauja vytintas kumpis – seranas, alyvuogių aliejus, tortilijos, šviežių daržovių salotos (salsa).
  • Populiariausia ispaniška sriuba – gaspačas – gaminama iš šviežių pomidorų, paprikų, česnakų, svogūnų, alyvuogių aliejaus.
  • Populiariausi ispanų naudojami prieskoniai: šafranas, kmynai, česnakai, jūros druska, chereso ar baltojo vyno actas, šviežios aitriosios paprikos, kaparėliai.
  • Tradiciniai ispaniški desertai: ryžiai su pienu, vyniotinis su kreminiu įdaru, vaisių asorti, plikytas kremas, pudingas, ledai.

Empanados


apie 20 vienetų

Tešlai reikės:

  • 500 g kvietinių miltų
  • 250 g šalto sviesto
  • ½ šaukštelio druskos
  • 3–4 šaukšto šalto vandens


Įdarui reikės:

  • 1 svogūno
  • 200 g pievagrybių
  • 400 g vištienos faršo (maišyto arba kumpelių mėsos)
  • 2–3 šakelės čiobrelių
  • 5–6 šakelės petražolių
  • 2–3 skiltelių česnako
  • 1 šaukšto džiūvėsėlių
  • 50 g puskiečio sūrio
  • druskos pagal skonį
  • maltų juodųjų pipirų pagal skonį


Paruošti tešlą: į plaktuvą (arba trinant rankomis) sudėti miltus, druską ir kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Sutrinti į trupinius. Įpilti vandenį ir greitai išminkyti tešlą. Tešlą padalyti pusiau ir suformuoti du diskus, įvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą 30–40 minučių.

Paruošti įdarą: susmulkinti svogūnus, pievagrybius supjaustyti skiltelėmis. Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitintame aliejuje apkepinti svogūnus (apie 2 minutes). Pridėti pievagrybius ir kepti dar 3–4 minutes. Perdėti į dubenį, į keptuvę įpilti dar 1 šaukštą aliejaus ir sudėti vištienos faršą. Kepti, kol visi gabaliukai praras rausvą atspalvį ir taps matiniai. Perdėti į dubenį su svogūnais ir grybais. Pridėti džiūvėsėlius, traiškytą česnaką, tarkuotą sūrį, čiobrelių lapelius, susmulkintas petražoles. Viską išmaišyti.

Ištraukti tešlą iš šaldytuvo ir iškočioti į 3 mm storio lakštą. Išspausti skritulius stikline ar sausainių formele (apie 11–12 cm skersmens) ir į kiekvieno vidury dėti įdaro (1–1½ šaukšto). Užlenkti kraštus ir prispausti šakute. Sudėti gautus pyragėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, ištepti kiaušinio plakiniu ir kepti 200 °C temperatūros orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai paruduos. Patiekti šiltus.

Empanados

Daugiau Ispanijos ir kitų šalių receptų rasite knygoje „Pasaulio šalių virtuvė“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)