Pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad žmonės namų lentynose turi bent keletą skirtingų miltų rūšių: „Vienus naudoja duonai kepti, kitus, pavyzdžiui, ryžių – Rytų šalių virtuvės patiekalams gaminti, trečius – vaikams skirtų blynų tešlai užmaišyti. Be to, alternatyvos kvietiniams miltams yra tikras išsigelbėjimas netoleruojantiems glitimo. Lietuviai vis dažniau linksta eksperimentuoti virtuvėje, daugelį įvairių kasdienių produktų pasigamina patys, ne išimtis ir įvairių miltų rūšys – pavyzdžiui, migdolų, kurių gamybai tereikia turėti nesmulkintų riešutų. Tai gali tapti ne tik puikia pramoga, bet ir pigesne alternatyva.“

Migdolų miltai: daugiau skaidulų ir jokio glitimo

Maisto ekspertė Nijolia Juchnevič sako, kad migdolų miltus išbandyti verta ne tik netoleruojantiems glitimo, bet ir norintiems sveikiau maitintis bei iš naujo atrasti įprastus patiekalus.

„Migdolų miltai turi daug skaidulų, baltymų, mažai angliavandenių, yra gausūs vitaminų B2, B3, E, kalcio ir magnio. Kepiniams jie suteikia savitą skonį, ypač tinka kaip kokteilių ingredientas, taip pat sriuboms ir padažams ruošti“, – pasakoja N. Juchnevič.

Kaip namuose pasigaminti migdolų miltus?

Norint namuose pasigaminti migdolų miltų jums tereikės 2 dalykų: galingo trintuvo arba virtuvinio kombaino ir nesmulkintų migdolų. Migdolai gali būti tiek su odele, tiek be jos.

Gaminimas

Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Išdėliokite migdolus vienu sluoksniu ant kepimo skardos ir kepkite apie 10-15 minučių. Leiskite migdolams kelias minutes atvėsti, o tada berkite juos į dubenį ar kombainą.

Priklausomai nuo įrenginio galingumo, malimas turėtų trukti 1–2 minutes. Tačiau migdolus patartina malti po saujelę ir vis patikrinti, ar jų konsistencija dar neprimena miltų – riešutus labai lengva permalti ir iš jų išgauti sviestą.

Kai migdolai taps miltais, juos persijokite per smulkų sietelį, kad pašalintumėte visus didesnius riešutų gabalėlius ar odeles. Jei liko daug didesnių migdolų gabalėlių, juos galite dar kartą sumalti iki reikiamos konsistencijos.

Naminius migdolų miltus suberkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve iki 3 mėnesių arba šaldiklyje iki 6 mėnesių.

Ir duonai, ir blyneliams

Tiek naminius, tiek parduotuvėse įsigytus migdolų miltus galite panaudoti išbandydami itin paprastus receptus su jais.

Migdolinė bananų duona
 Bananų duona

Jums reikės:

3 prinokusių bananų
1/3 puodelio ištirpinto sviesto
1/2 puodelio cukraus
1 kiaušinio
1 a. š vanilės ekstrakto
1,5 puodelio migdolų miltų
1 a. š kepimo miltelių
1/4 a. š druskos

Gaminimas:

* Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Šakute sutrinkite bananus iki vientisos masės. Tuomet į ją įmaišykite ištirpintą sviestą, cukrų, kiaušinį ir vanilės ekstraktą.

* Atskirame dubenyje sumaišykite migdolų miltus, kepimo miltelius ir druską. Sudėkite sausus ingredientus į šlapius ir maišykite, kol gausite vienalytę masę.

* Supilkite tešlą į riebalais išteptą kepimo formą ir išlyginkite viršų mentele. Bananų duoną kepkite apie 35–45 minutes. Patikrinti, ar iškepė, galite į kepinio vidurį įsmeigę dantų krapštuką – kai jis bus sausas, bananų duona bus paruošta.

Sveikesni blyneliai


Jums reikės:

1 puodelio migdolų miltų
1 a. š kepimo miltelių
1/4 a. š druskos
1 kiaušinio
1/2 puodelio pieno (bet kokios rūšies)
1 v. š lydyto sviesto arba kokosų aliejaus
1 a. š vanilės ekstrakto (nebūtinai)

Gaminimas:

* Sumaišykite migdolų miltus, kepimo miltelius ir druską.

* Atskirame dubenyje kartu suplakite kiaušinį, pieną, ištirpintą sviestą arba kokosų aliejų bei vanilės ekstraktą. Drėgnus ingredientus supilkite į sausus ir maišykite, kol gausite vienalytę masę.

* Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, patepkite riebalais. Kepkite blynus tol, kol jų paviršiuje susidarys burbuliukai, o kraštai apskrus. Tuomet juos apverskite ir dar minutę apkepkite kitą pusę. Patiekite su uogomis, medumi, grietine ar kitais mėgstamais priedais.

Kitoks picos pagrindas

Jums reikės:

1,5 puodelio migdolų miltų
1/2 a. š druskos
1/2 a. š. picos prieskonių mišinio (džiovinti bazilikai, raudonėliai, rozmarinai, čiobreliai ir mairūnai)
1 kiaušinio
2 v. š alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

* Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Dubenyje sumaišykite migdolų miltus, druską ir prieskonių mišinį.

* Įmuškite kiaušinį, supilkite alyvuogių aliejų ir minkykite tešlą, kol ji taps vienalyte. Tuomet pagrindą iškočiokite ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Picos pagrindą kepkite apie 10–12 minučių arba tol, kol apskrus.

* Tuomet išimkite pagrindą ir ant jo dėkite norimus picos priedus. Grąžinkite į orkaitę ir kepkite, kol išsilydys sūris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)