2 priežastys

Mitybos specialistai paaiškino: yra dvi priežastys, kodėl pupelės mirkomos, rašo healthifyme.com.

* Vieni žmonės mirko pupeles, nes išvirusios jos tampa minkštesnės.
* Kiti mirko, kad pupelės taptų lengviau virškinamos ir taip išvengtų dujų žarnyne susidarymo. Nemirkytose džiovintose pupelėse yra oligosacharidų, kurie žarnyne sunkiai virškinami, dėl to ir susidaro dujos.

Mirkymas gali padėti pašalinti kai kuriuos oligosacharidus, organizmui bus lengviau suskaidyti pupeles, todėl jų suvalgius susidarys mažiau dujų. Paaiškėjo, kad mirkymas per naktį gali padėti vandenyje ištirpinti 75–90 % oligosacharidų.

Pupelių mirkymo būdai

Bet kokias pupeles galima mirkyti keliais būdais – greitą mirkymą, karštą mirkymą arba per naktį. Viskas priklauso nuo to, kiek turite laiko. Atsižvelgiant į pasirinktą būdą, jūsų mirkymo laikas pasikeis.

Greitas mirkymas. Nors tai greičiausias būdas, jis, skirtingai nei kiti du, nepadės sumažinti dujų susidarymo. Pupeles nuplaukite tekančiu vandeniu ir suberkite į puodą. Vieną pupelių puodelį užpilkite 3-4 vandens puodeliais. Leiskite bent valandą pupelėms pamirkti ir virkite.

Karštas mirkymas. Daugumai virėjų patinka šis metodas, nes jis sutrumpina gaminimo laiką ir ištirpina kai kuriuos dujas sukeliančius oligosacharidus. Nuplovę pupeles užpilkite karštu vandeniu ir leiskite mirkti. Šitokiu būdu pupelės gali būti kambario temperatūroje iki 4 valandų. Po 4 valandų pupelėse ar mirkymui naudojamame vandenyje gali imti daugintis bakterijos ir gaminti kenksmingus toksinus.

Mirkyti per naktį. Ilgesnis mirkymo laikas leidžia daugiau oligosacharidų ištirpti vandenyje.

Kaip virti mirkytas pupeles

* Nupilkite vandenį, kuriame pupelės mirko. Nuplaukite pupeles po šaltu vandeniu.
* Supilkite jas į puodą, užpilkite vandeniu (1-am puodeliui pupelių – maždaug 3 puodeliai vandens) įr virkite.
* Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite, kol suminkštės. Priklausomai nuo naudojamų pupelių rūšies, tai užtruks apie 1–2 valandas.
* Vis patikrinkite, ar yra pakankamai vandens – kad pupelės būtų apsemtos.
* Po maždaug 45 minučių virimo patikrinkite, ar pupelės minkštos – jei pupelė lengvai šakute sutrinama, išjunkite.
* Likus 10 minučių iki pabaigos, įberkite druskos.
* Jei virtas pupeles neplanuojate iš karto naudoti, laikykite šaldytuve 3–5 dienas.

Nauda organizmui

Pupelės yra puikus baltymų šaltinis, todėl jos neretai atsiduria vegetarų ir veganų valgiaraštyje kaip mėsos alternatyva. Be tokių naudingų mikroelementų ir mineralų kaip geležis, kalcis ar magnis, jose gausu kalio – mineralo, būtino kraujo spaudimo reguliavimui. Pupelės pasižymi ir dideliu žarnyno veiklai naudingų skaidulų kiekiu, be to, jose nėra arba yra labai nedaug riebalų, druskos ir cholesterolio. 100 gramų pupelių yra 110 kalorijų, net 7 g baltymų, 6 g skaidulų, apie 350 g kalio, 20 g angliavandenių ir vos 3 mg druskos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją