Jautiena – liesesnė mėsa

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jautienoje yra nemažai maisto medžiagų, svarbių žmogaus sveikatai. Nors kalbama, kad raudonos mėsos reikėtų valgyti mažiau, nes ji gali didinti riziką sirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, valgant ją svarbiausia saikas.

„Jautiena turtinga geležimi, B grupės vitaminais bei daugybe mikroelementų, tarp kurių – žmogui itin svarbus cinkas ir visaverčiai baltymai. Ši mėsos rūšis priskiriama raudonos mėsos grupei ir yra liesesnė, joje mažiau sočiųjų riebalų bei cholesterolio, kurie nėra palankūs mūsų sveikatai. Jeigu renkatės šviežią mėsą, sveikatai palankesnė būtų ta, ant kurios yra mažiau matomų riebalų“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.

Jautieną ar kitą raudoną mėsą E. Gavelienė rekomenduoja skanauti du arba tris kartus per savaitę.

„Mėsa, kaip ir bet kurie kiti produktai, žmogaus valgiaraštyje turi tam tikrą vartojimo dažnį ir kiekį. Pakankamas raudonos mėsos kiekis suaugusiam žmogui per savaitę yra 350-500 gramų arba 50-80 gramų per dieną. Tačiau tai nereiškia, kad reikėtų šį kiekį išdalinti po kąsnelį. Svarbiausia – jausti saiką. Ir žinoma, jei žmogui mėsa nebūtina, jis ją turėtų pakeisti atitinkamo maistingumo produktais“, – primena gydytoja dietologė, o gaminant jautieną ji pataria mėsos stipriai neperkepti bei neišdžiovinti.

Kaip išsirinkti kokybišką?

Renkantis mėsą parduotuvėje prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria atkreipti dėmesį į tradicinius produkto šviežumo ir kokybės kriterijus – spalvą, bendrą išvaizdą ir kvapą.

„Mėsa turi būti tolygios tamsiai raudonos spalvos. Jos struktūra turėtų būti standi bei tvirta, o paviršius – neglitus. Kitas svarbus faktorius – kvapas. Jis neturėtų būti aitrus ar rūgštus. Žinoma, patikrinti vakuuminėje pakuotėje esančios mėsos kvapą gali būti sudėtinga, tačiau mūsų pirkėjai gali jaustis ramūs, jog parduotuvėje išsirinkta mėsa bus šviežia ir skani. Itin kruopščiai atrenkame mėsos tiekėjus, tad visa produkcija atkeliauja iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių bei gamintojų“, – tikina O. Suchočeva.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad dažnas pirkėjas vis dar mano, jog fasuota mėsa yra prastesnis pasirinkimas nei sveriama mėsa iš vitrinos. Tačiau toks įsitikinimas klaidingas, o dažnu atveju fasuota mėsa turi ir daugiau privalumų – supakuota mėsa yra visiškai apsaugota nuo aplinkinės taršos, ją daug patogiau transportuoti bei laikyti parsinešus namo bei išvengiama rizikos produktą pažeisti. „Maisto produktų, tarp jų ir mėsos, pakavimas pasitelkiant vakuumą, padeda gerai išlaikyti produktų skonį ir formą, jų nebūtina suvartoti čia ir dabar. Be to, juos patogiau laikyti šaldytuve ar šaldiklyje, nes sandari pakuotė neleidžia išbėgti viduje esantiems skysčiams, šaldant taip supakuotą produktą nereikia naudoti atskirų indų, o taip pat produktai neprisigeria kvapų bei patys jų neperduoda šalia esančiam maistui“, – sako O. Suchočeva.

Troškinių gaminimo subtilybės

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė pasakoja, kad namuose pasigaminti skanų troškinį nesudėtinga. Jį ruošiant galima drąsiai eksperimentuoti su skirtingais produktais ir namuose tuo metu turimais ingredientais. Tiesa, kiekvienas troškinys bus skanesnis, jei gamindami jį pirmiausia apkepinsite mėsą, tuomet atskirai apkepinsite daržoves ir tik tuomet viską užpilsite sultiniu bei leisite patiekalui troškintis.

Gaminant troškinius L. Barčaitė pataria naudoti kuo daugiau įvairių daržovių ir jų skonius derinti tarpusavyje: „Skaniam troškiniui galima panaudoti praktiškai viską, ką tuo metu turite namuose. Šiam patiekalui tiks visos daržovės – morkos, svogūnai, česnakai, salierai, grybai, bulvės ar burokėliai. Troškinys gali būti tik iš daržovių arba paskanintas jautiena, kiauliena, vištiena arba žuvimi. Tiesa, gaminant troškinį su žuvimi, į puodą ji turėtų keliauti paskutinė. Ruošiant troškinius svarbiausia neskubėti – viskas turėtų būti ruošiama ant nedidelės kaitros.“

„Vieno puodo“ troškiniai su mėsa ir daržovėmis padės nudžiuginti ne tik gomurį, bet ir piniginę. „Jei šaldytuve užsiliko nepanaudotų daržovių, žolelių ar mėsos likučių – viską galima sudėti į troškinį. Patiekalą užteks pagardinti norimais prieskoniais, užpilti sultiniu, įdėti keletą šaukštų pomidorų tyrės arba sviesto ir leisti viskam kartu pasitroškinti. Toks patiekalas taps puikia vakariene ar sekančios dienos pietumis, o kartu ir sutaupysite, neišmesdami po švenčių maratono susikaupusių maisto likučių“, – pataria Lina Barčaitė.

Kulinarijos ekspertė Lina Barčaitė namuose kviečia pasigaminti sotų, kvapnų ir gardų troškinį su jautiena.

Burgundiško jautienos troškinio receptas

Patiekalui reikės:

1.5 kg jautienos sprandinės arba mentės;
150 g karštai rūkytos šoninės;
2 šaukštų augalinio aliejaus;
50 g lydyto sviesto „Ghi“;
1 vnt. česnako;
2 vnt. morkų;
1 vnt. svogūno;
2 šaukštų kvietinių miltų;
500 ml jautienos sultinio;
500 ml sauso raudonojo vyno;
1 šaukšto trintų pomidorų;
1 vnt. lauro lapo;
Žiupsnelio petražolių ir čiobrelių;
250 g svogūnų „shallot“;
200 g mažų grybų;
Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Jautieną supjaustykite stambiais gabaliukais (maždaug 4–5 cm dydžio).
Į keptuvę įpilkite šaukštą aliejaus ir kepkite, kol gražiai apskrus (mėsos dėkite po nedaug, kad ji keptų, o ne troškintųsi). Atsidėkite.
Rūkytą šoninę supjaustykite plonomis riekelėmis ir kepkite keptuvėje, kol gražiai apskrus. Išimkite ir atsidėkite.
Į keptuvę įmeskite pusę sviesto. Sužerkite susmulkintą česnaką (2 skilteles), svogūnus, griežinėliais supjaustytas morkas, porus ir apkepkite.
Pabarstykite miltais, druska, pipirais ir dar pakepkite 2 min.
Į gilų troškinimo indą (su dangčiu) supilkite sultinį, vyną, trintus pomidorus.
Įdėkite lauro lapą, kapotus čiobrelius, petražoles, mėsą, skrudintą šoninę ir apkeptas daržoves.
Uždenkite ir pašaukite į iki 150 ºC temperatūros įkaitintą orkaitę 2 val. 30 min.
Keptuvėje ištirpinkite likusį sviestą ir pakepinkite svogūnėlius su grybais 2 min. Sudėkite juos į troškinį, likus 30 min. iki troškinimo pabaigos.

Patarimas. Troškinį galite patiekti su virtomis bulvėmis, bulvių koše ar prancūzišku batonu.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją