Tibeto medicinoje teigiama, kad žiemą energija nusileidžia po žeme. Kalbant apie augalus, tai reiškia, kad jų jėga koncentruojasi šaknyse, o žemės paviršiuje viskas sustingsta, nurimsta dėl šalčio, gamtoje vyrauja sausumas.

Mūsų organizmas turi savireguliacijos mechanizmą ir taip pat reaguoja į atvėsimą, duoda nurodymą poroms užsiverti, siekiant išsaugoti vidinę šilumą ir pasirūpinti organais. Žmonės taip pat elgiasi su savo namais – atšalus orams uždaro langus ir saugo viduje esančią šilumą. Dėl to sustiprėja žmogaus jėga, tačiau tuo pat metu žiemą dažnai padidėja svoris. Paminėtina, kad žiemą keičiasi net spermos kokybė – ji pasidaro tirštesnė, todėl Tibete patariama pradėti vaikus būtent žiemą.

Pagal Tibeto medicinos principus, viena iš pagrindinių mūsų negalavimų priežasčių – netinkama mityba ir elgsena, pastebi Puncog Vangmo. Savaime suprantama, kiekvienas žmogus unikalus, gyvenimo aplinkybės skirtingos. Todėl tibetietiškos medicinos knygose išsamiai aprašomos skirtingos aplinkybės ir rekomendacijos, kaip maitintis ir elgtis esant tokios aplinkybėms. Svarbu: sezonas, gyvenamoji vieta, amžius, lytis, konstitucija ir daugelis kitokių dalykų.

Pavyzdžiui, visiškai skirsis mityba tų, kurie gyvena drėgnoje vietovėje, ir tų, kurie gyvena dykumoje. Pirmiesiems – tik šildantis maistas, antriesiems tokio maisto reikėtų vengti.

Paaugliai, kuriems dar nesukako 17 m., ir vyresni nei 70 m. žmonės yra vėsesnės prigimties, t. y. jų kūne mažiau šilumos nei 17–70 m. amžiaus žmonių. Todėl jiems reikia valgyti daugiau šildančio maisto. Pvz., iš prieskonių vaikams ir paaugliams paminėtinas imbieras, nes jis mažins gleivių, kurių tokiame amžiuje daug.

Vyresniems žmonėms ekspertė pataria vartoti muskato riešuto – jis palaikys širdį ir gerins miegą. Vidutinio amžiaus žmonėms rekomenduotinas kardamonas, jis palaiko inkstų, kurie yra tvirtos sveikatos pagrindas, darbą.

Bendros mitybos ir elgsenos žiemos laikotarpiu rekomendacijos:

Žiemą kūnas sukaupia didelį kiekį šilumos, todėl reikia valgyti maistingus valgius, bet ne per sunkius. Maisto kiekis turi būti didesnis nei vasarą. Reikėtų valgyti sočią vakarienę, ne pernelyg sunkią, bet gana daug.

„Kodėl tokia svarbi vakarienė, juo labiau, kad daugelis Vakarų mitybos specialistų pataria valgyti kuo lengvesnę vakarienę ar apskritai nevakarieniauti? Dėl dviejų priežasčių. Pirma, dėl didesnės kūno šilumos greičiau vyksta virškinimas. Antra, naktys ilgesnės, ir atsigulus per mažai pavalgius skrandis didelę nakties dalį bus tuščias, dėl to gali sustiprėti vėjo pradas, t. y. vargs kūnas ir mažės energijos“, – teigia gydytoja iš Tibeto.

Iš maisto skonių rekomenduojamas saldus, rūgštus ir sūrus. Kartaus ir aitraus skonių žiemą geriau vengti.

„Šaltuoju metų laiku gerai valgyti mėsą, ypač jautieną, avieną, vištieną, taip pat – žuvį. Kiaulienos geriau nevalgyti. Šiuo metu laiku naudingos sriubos, sultiniai, nes jie šilti ir lengvi. Iš grūdų patartina valgyti miežių, ryžių, t. y. virkite iš jų sriubą. Kruopas virkite su šildančiais prieskoniais. Kviečiai nerekomenduojami“, – pataria Vangm.

Iš vaisių siūloma valgyti turinčių šildančių ypatumų – obuolių, persikų, ananasų. Nevalgykite vynuogių, arbūzų, bananų – jie sunkesni, vėsinantys. Žiemą apskritai labai naudinga valgyti daržoves, išskyrus aguročius.

Iš gėrimų siūlomas karštas ar šiltas pienas, perpus skiestas su vandeniu, pagardintas medumi. Kavos žiemą geriau nevartoti. Šaltuoju metų laiku naudinga užsiimti joga ir kvėpavimo praktikomis.

Pagrindiniai žiemos prieskoniai – kardamonas (puikiai tinka inkstams palaikyti, stiprina virškinimo šilumą, šalina iš organizmo šaltį), muskato riešutas (naudingas širdžiai, gerina apetitą ir miegą), gvazdikėliai (gerina virškinimą, apetitą, kepenų veiklą, šalina šaltį iš organizmo), imbieras (stimuliuoja virškinimą), cinamonas ir juodieji pipirai.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją