Pasirinkite tinkamus miltus

Puriems mieliniams kepiniams labiausiai tinka aukščiausios rūšies kvietiniai miltai, kurie įprastai yra žymimi 550D arba 550C. Mielinių kepinių kilimą užtikrina juose esantis glitimas, kuris ant kvietinių miltų pakuočių yra žymimas raidėmis B, C, D, E arba F. Kadangi mielinei tešlai labiausiai tinka tokie miltai, kuriuose glitimo kiekis yra pakankamai didelis, geriausia rinktis miltus, kurie žymimi raidėmis B, C arba D. Jei vengiate glitimo turinčių produktų, rinkitės specialius miltų mišinius su ksantano derva, kuri žymima E415.

Optimalus mielių kiekis

Geros mielinės tešlos paruošimui ne ką mažiau svarbu parinkti tinkamą mielių kiekį. Mieliniams kepiniams įprastai yra naudojamos į nedidelius stačiakampius supresuotos mielės arba miltelių pavidalo mielės: ir vienas, ir kitas pasirinkimas yra tinkamas, tačiau sausų mielių reikia 3-4 kartus mažiau nei presuotų.

Kuo daugiau tešloje yra cukraus, kiaušinių ir riebalų, tuo didesnis mielių kiekis bus reikalingas: pavyzdžiui, 1 kg miltų reikės apie 20 g šviežių arba 6-7 g sausų mielių, o riebesnei tešlai prireiks 50-60 g šviežių arba 14-16 g sausų mielių.

Jei tešla bus kildinama šaldytuve, reikės didesnio kiekio mielių. O tuomet, jei tešlą kildinsite kambario temperatūroje, mielių reikės mažiau. Visada yra svarbu atsižvelgti į konkretų receptą, pagal kurį yra ruošiama tešla – tai padės išvengti galimų klaidų.

Kad skonis būtų ypatingas

Mielinės tešlos ruošimui gali būti naudojamas vanduo, pienas, kefyras ar jogurtas, augalinis pienas, sultys ar alkoholiniai gėrimai. Jei tešlos ruošimui yra naudojamas vanduo, kepiniai būna elastingi, išlaikantys savo formą, su traškia plutele.

Vis dėlto, jei siekiama, kad kepiniai būtų minkštesni, tešlos ruošimui galima naudoti pieną. Tešla, kurioje yra naudojamas pienas, kildinama ilgiau, nes piene esantys riebalai stabdo glitimo tinklo susidarymą.

Jei siekiate, kad kepiniai būtų dar minkštesni ir kiek riebesni, galite išbandyti kefyrą ar neriebų jogurtą (tokią tešlą taip pat reikės kildinti ilgau).

Vegetarai ir veganai mielinės tešlos ruošimui neretai pasirenka augalinį pieną (sojų, avižų, migdolų, ir t.t.) Augalinis pienas ne tik suteiks tešlai minkštumo, bet taip pat užtikrins malonų skonį ir aromatą.

Sultys mielinės tešlos kepiniams suteikia ryškesnį skonį, tačiau svarbu žinoti, kad jas derėtų skiesti su vandeniu (pavyzdžiui, jei naudosite citrusinių vaisių sultis, jas atskieskite dviem trečdaliais vandens.

Alkoholiniai gėrimai (pavyzdžiui, alus ar sidras) taip pat gali būti naudojami tešlos ruošimui, tačiau juos rekomenduojama atskiesti su vandeniu (santykiu 1:3). Į tešlą taip pat galima įmaišyti kvapnių alkoholinių gėrimų – viskio, romo ar brendžio.

Tešlos minkymas ir laikymas

Tešlos ruošimui naudojamus produktus palaikykite kambario temperatūroje. Naudojamą skystį (vandenį, pieną, sultis, ir t.t.) pašildykite iki 24-25 ⁰C temperatūros. Tešlą rekomenduojama minkyti apie 15 minučių – beminkant ji sušils, todėl jos kildinimas bus sėkmingesnis. Optimali tešlos kildinimo temperatūra – 27-28 ⁰C, nes tai gali užtikrinti geriausią rezultatą.

Jei temperatūra yra aukštesnė, dalis mielių gali žūti, taigi, tešla kils lėtai arba visai nekils. Nors tešla dažniausiai kildinama kambario temperatūroje, tačiau taip pat galite išbandyti ir kitas galimybes.

Tešlos kildinimas

Tešlos kildinimas kambaryje yra pats populiariausias: tešla pakyla per maždaug 1,5-2 h, tačiau tuomet, jei namuose yra vėsiau nei 25 ⁰C, tešlos kildinimo procesas bus ilgesnis. Tešlą taip pat galima kildinti orkaitėje: toks sprendimas puikiai tinka tada, jei namuose yra ganėtinai vėsu. Įjunkite orkaitę, ir palaukite, kol ji sušils iki 30°C. Kildinamą tešlą uždenkite švariu rankšluosčiu, ir įdėkite į orkaitę (dureles palikite praviras). Tokioje temperatūroje tešla iškils per 1,5-2 h.

Mielinę tešlą galima kildinti ir šaldytuve, tačiau procesas gali trukti ilgiau. Jei siekiate, kad tešla iškiltų per 1,5-2 h, į tešlą pridėkite daugiau mielių. Jei naudosite įprastą mielių kiekį, tešlą teks kildinti per naktį. Gali būti pasirenkamas ir lėtas kildinimas kambario temperatūroje su mažesniu mielių kiekiu: jei naudosite dvigubai mažiau mielių, tešla iškils per 4-5 h, o tuomet, jei mielių kiekį sumažinsite keturis kartus, tešlą reikės kildinti per naktį. Tešla su mažiau mielių bus subtilesnio, švelnesnio skonio.

Kildinama tešla turėtų padvigubėti: patikrinti, ar tešla pakankamai pakilo, galėsite įspaudę joje duobutę. Jei ji per 20-30 minučių visiškai išsilygino, galite formuoti kepinius (jei ne, palaukite dar pusvalandį). Kai tešla bus pakankamai iškilusi, suformuokite kepinius, juos apie valandą palaikykite, o tuomet pašaukite į orkaitę. Kepkite tiek laiko, kiek nurodyta konkrečiame recepte.