Vertingos ir sėklos
„Ši daržovė turtinga skaidulomis ir antioksidantais – beta karotenu bei liuteinu, kurie reikalingi žmogaus regai. Moliūguose taip pat gausu mineralinių medžiagų: kalio, vario, mangano, šiek tiek geležies. Apskritai, moliūgas yra vienas iš nedaugelio produktų, kuris įvairiais pavidalais privalo rasti vietą žmogaus mitybos racione“, – pranešime žiniasklaidai teigia gydytoja dietologė.
Kaip ilgiau išlaikyti šviežią
Prekybos tinklo produktų vadovė Mariana Markevičienė pastebi, jog moliūgas vis labiau tampa ne sezonine, o įprasta daržove, iš kurios galima gaminti įvairiausius patiekalus, tačiau šios daržovės populiarumo pikas pasiekiamas savaitę prieš Heloviną.
„Ši šventė Lietuvoje vis labiau prigyja ne tik šeimose, bet ir bendruomenėse, ypač jaunimo rate. Tačiau prieš dekoruojant ar gaminant patiekalus iš moliūgų, reikėtų atsižvelgti į jų rūšis, kurios ženkliai skiriasi viena nuo kitos – tiek vaizdu, tiek ir skoninėmis savybėmis. Pavyzdžiui, muskatinis moliūgas yra šiek tiek saldesnis bei išsiskiria maloniu kvapu, ką jau sufleruoja pats pavadinimas, jo išorė yra žalios spalvos, tačiau forma primena paprastą moliūgą. Šie moliūgai puikiai tinka troškiniams, sriuboms, o taip pat įvairiems kepiniams bei saldumynams. Tuo tarpu šventinėms dekoracijoms puikiai tiks paprastasis moliūgas.“
Produktų vadovė rekomenduoja moliūgus laikyti vėsioje bei sausoje vietoje. Tokį moliūgą, kurio žievė nepažeista, galima išlaikyti visą žiemą. Prapjovus ir nesunaudojus viso moliūgo, jį reikia įvynioti į sandarią pakuotę, pavyzdžiui, maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve, nes kitaip moliūgas praras drėgmę. Specialistė pataria neskubėti išmesti moliūgų sėklų, jas galima džiovinti, pasūdyti ir vėliau panaudoti ne tik skanavimui, bet ir įvairių patiekalų, pavyzdžiui, sriubų bei salotų pagardinimui.
Kviečia neišmesti moliūgo minkštimo ir pasigaminti rudeniu kvepiančią krembriulė.
Krembriulė reikės:
150 g kokosų kremo;
170 g tofu;
150 g moliūgo;
80 ml migdolų pieno;
70 g cukraus;
10 g kukurūzų krakmolo;
1/4 ankšties vanilės sėklos;
1 žiupsnelio ciberžolės;
1 žiupsnelio druskos.
Gaminimo eiga:
1. Moliūgą nulupkite, supjaustykite stambiais gabaliukais ir virkite 10–15 minučių. Nupilkite vandenį ir sutrinkite moliūgo gabaliukus elektriniu trintuvu.
Pastaba. Moliūgo tyrę galite pasiruošti ir kepdami jį orkaitėje. Nurodytą kiekį moliūgo suvyniokite į kepimo popierių, tada – į foliją ir apie 20 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas suminkštės. Kepimo laikas priklauso nuo gaminamo moliūgo kiekio (jei ruošite visą moliūgą, kepkite 40 min.).
2. Sudėkite visus ingredientus į trintuvą ir sutrinkite. Gautą masę dėkite į puodą ir nuolat maišydami virkite ant silpnos ugnies, kol masė ims burbuliuoti ir tirštėti. Sumaišykite su moliūgo trinta mase.
3. Masę po 50 gramų supilkite į krembriulė indus ir palikite atvėsti.
5. Prieš patiekdami ant kiekvieno deserto paviršiaus šaukšteliu užberkite truputį cukraus ir atsargiai kaitinkite virtuviniu dujiniu degikliu, kol cukrus išsilydys ir karamelizuosis.
Skanaus!