Džiovinimas – seniausias istorijoje konservavimo būdas
Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, džiovinimas yra vienas seniausių maisto produktų konservavimo būdų. Taip buvo galima pasiruošti maisto jo stokos laikotarpiui, o datulės ir vynuogės buvo pirmieji istorijoje džiovinti vaisiai. Žinoma, sveikatai palankiau valgyti šviežius vaisius bei daržoves, tačiau gydytoja pažymi, kad nereikia baimintis, jog džiovinant sodo, daržo ar miško gėrybes jos praras savo maistinę vertę.
Tiesa, gydytoja dietologė įspėja, kad džiovintus vaisius reikėtų skanauti saikingai, nes jie turi daugiau kalorijų nei švieži. Tai galėtų būti puikus pasirinkimas ieškantiems alternatyvos saldumynams: „Jei norisi kažko saldaus, geriau negriebti bandelių ar saldainių, bet imti džiovintą vaisių, kuris gali suteikti energijos bei maistinių medžiagų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad džiovinti vaisiai nebūtų paskaninti papildomais sirupais ar aplieti šokoladu – tokie džiovinti vaisiai jau patenka į desertų kategoriją, nes juose dirbtinai padidintas greitai įsisavinamų angliavandenių kiekis.“
Kaip sodo ir daržo gėrybes paruošti džiovinimui?
„Prieš džiovinant vaisius, daržoves, žoleles, grybus ar uogas reikėtų pirmiausia juos gerai nuplauti ir nulupti, jei to reikia, nusausinti. Vėliau juos supjaustykite taip, kaip norėsite naudoti, bet gabaliukai turėtų būti vienodo dydžio, tai padės vienodai džiūti. Vasaros gėrybes galima džiovinti saulėje, orkaitėje ar įsigijus tam skirtą prietaisą. Džiovinant orkaitėje būtinai naudokite kepimo popierių. Dar viena svarbi detalė – tinkama džiovinimo temperatūra, kad būtų užtikrinamas kuo greitesnis produkte esančios drėgmės pašalinimas. Temperatūra turi būti tokia, jog nebūtų stipriai paveikiamas produkto skonis, tekstūra ar spalva“, – rekomenduoja L. Barčaitė.
Džiovintos gėrybės populiarėja ir vasarą
Prekybos tinklo kategorijos vadovė Sandra Čirė pastebi, jog džiovinti vaisiai, uogos bei daržovės išlieka populiariausi šaltuoju metų laiku, tačiau vasarą šių produktų paklausa taip pat ėmė augti, o šios kategorijos pasiūla didėja visus metus.
Kategorijos vadovė primena, jog džiovintas daržoves ar žoleles galima naudoti troškiniuose, sriubose ar salotose, iš jų taip pat galima pasigaminti ir sveikatai palankesnių užkandžių, pavyzdžiui, daržovių traškučių. Norint džiovintomis gėrybėmis mėgautis kuo ilgiau, jas reikėtų laikyti kuo vėsesnėje patalpoje, vengti tiesioginių saulės spindulių, aukštos temperatūros ir drėgmės.