Siūlomų dietų ir mitybos planų – visa galybė, ir kartais norisi manyti, kad reikia imti ir pradėti kurios nors laikytis, bet gydytojai vienu balsu perspėja, kad tik racionalus požiūris, priemonių nuoseklumas ir sveika logika padės pasiekti trokštamo rezultato ir neprives prie šalutinių pasekmių.

Kad būtent taip yra, įrodo žmonių, kurie pertekliniais kilogramais sugebėjo atsikratyti nesivadovaudami jokia griežta svorio mažinimo metodika, patirtis. Tikėtina, kad jų patarimai iš tikro verti dėmesio.

Nereikia marinti savęs badu

Valgykite tiek, kiek būtina.

„Mažiau nei tūkstantis kalorijų per dieną – tai normos niekaip nesiekiantis kiekis, – sako Londone dirbanti mitybos specialistė Harley Pedrick. – Jei nusistatysite tokią žemą kartelę, organizmas pereis į badavimo režimą ir ims eikvoti raumenų audinį, kad išgyventų. Taip, svarstyklės rodys mažesnį skaičių, bet riebalų masės procentas išliks gana didelis, o šito vargu ar kas nors pageidauja. Nykstant raumenims kūnas pradės glebti, be to, netgi sportuojant ne taip veiksmingai bus deginami riebalai. Reaguodamas į gliukozės stygių, organizmas pradės intensyviau gaminti insuliną, atsakingą už riebalų sintezę ir kaupimą. Tai reiškia, kad ateity riebalų sluoksnis neišvengiamai padidės.“

Pavyzdžiui, Japonijoje per kiekvienais metais privalomąją medicininę patikrą ne tik nustatoma kūno masė, bet ir išanalizuojamas sudėjimas – riebalų ir raumenų santykis. Jei paaiškėja, kad svorio kritimą nulėmė raumenų masės sumažėjimas, gydytojas apie tai praneša paciento darbdaviui, o darbuotojas nusiunčiamas pasikonsultuoti su sveikos gyvensenos specialistu.

Po treniruočių gerkite tik vandenį

Manote, kad už prakaitavimą sporto salėje turite visas teises į gabalą kekso? Deja deja...

„Žmonės dažnai nesusimąsto, kad vos du trečdaliai kokio nors kekso pavers niekais ištisą pusvalandį trukusį bėgimą“, – konstatuoja kūno rengybos ir mitybos specialistė Laura Williams.

Kaip tik tokias įžvalgas perša Otavos universiteto specialistų pateikti oficialūs duomenys: mes keturiskart pervertiname energijos kiekį, kurį išeikvojame sportuodami, todėl skanumyno pavidalu sau įteikiamas prizas neretai turi net trimis–keturiais kartais daugiau kalorijų, nei sugebėjome sudeginti.

Taip pat svarbu atminti, kad pasportavęs žmogus yra linkęs alkį painioti su troškuliu. Štai kodėl specialistai rekomenduoja po treniruotės pirmiausia atsigerti (vandens!) ir pamėginti kuo geriau suprasti, ko iš tikrųjų norime. Jei žvėriško alkio jausmas dingsta, vadinasi, ir iš pradžių kankino ne alkis, o troškulys, o jei ir po 20 minučių noras pavalgyti nepraeina, galima sukramsnoti saujelę riešutų ir kuo skubiau užverti virtuvės duris.

Beje, egzistuoja ir alternatyvus variantas – apdovanoti save kuo nors nevalgomu!

Pusryčiams rinkitės baltymus

Specialistai iš Tel Avivo universiteto palygino lieknėjimo progresą tų, kurie pagrindiniu dienos valgymu pavertė pusryčius, ir tų, kurie didžiausią kalorijų porciją gaudavo per vakarienę. Apibendrinus duomenis paaiškėjo, kad mėgėjams gausiau papusryčiauti pavyko atsikratyti vidutiniškai 8 kilogramais daugiau nei tiems, kurie prioritetą teikė vakarienei, neatsižvelgiant net į tai, kad bendras abiejų tyrimo dalyvių grupių per dieną suvartotų kalorijų skaičius buvo bemaž vienodas.

„Taip vyksta todėl, kad žmogaus organizmui iš ryto būtina pasipildyti energijos. Jei su maistų į jį nepatenka pakankamai gliukozės, adrenalinas verčia kepenis išskirti sukauptą cukrų, – sako H. Pedrick. – Į tai reaguodamas organizmas išskiria insuliną, todėl cukraus balansas kraujyje visą dieną būna sutrikęs.“

Vis dėlto jei rytais pasistengsite vartoti tinkamus produktus – tokius, kurių sudėtyje yra baltymų, – minėtas balansas išliks normalus.

Specialistai pusryčiauti rekomenduoja ne vėliau kaip praėjus valandai po nubudimo.

„Būtent tuo metu organizmas ima reikalauti „degalų“, kad galėtų aktyviai pradėti dieną“, – priduria H. Pedrick.

Tarp jos rekomenduojamų baltymų gausių valgių – omletas iš dviejų kiaušinių, įprastas jogurtas arba varškė su keletu riešutų. Teigiama, kad šie produktai veiksmingai sumažina alkio hormonu vadinamo grelino lygį.

Neatsipalaiduokite per išeigines

Ištisą darbo savaitę demonstruojate budistų vienuolio ištvermę, tačiau slapčia vis laukiate penktadienio vakaro, kada galėsite atsipalaiduoti? Būtent taip elgiasi nemenkas skaičius antsvoriu besiskundžiančių piliečių. Tai ir yra viena iš priežasčių, kodėl nepavyksta numesti tiek kilogramų, kiek norėtųsi. Lemtinga akimirka paprastai yra būtent ta, kai leidžiame sau atsipalaiduoti su mintimi, kad tai – tik kartas per savaitę.

Deja, toks atsipalaidavimas gali akimirksniu sužlugdyti visas pirmiau įdėtas pastangas. Kaip rodo tyrimais pagrįsti duomenys, beveik 90 proc. žmonių per išeigines svorio priauga, o per darbo savaitę – numeta. Kad taip yra, parodė tendencingi stebėtų asmenų svorio svyravimai: sekmadienį ir pirmadienį jie sverdavo daugiausia, na, o darbo savaitei einant į pabaigą padėtis pasitaisydavo – svoris sumažėdavo.

Kad lieknėjimo procesas vyktų nuosekliai, stabiliai, patartina veikti metodiškai, per kartą pasistengiant atsikratyti tik vieno žalingo įpročio. Net jei vien tik nustosite užkandžiauti vakarais arba šiek tiek sumažinsite pietums suvalgomas porcijas, turėtumėte sulaukti pozityvaus rezultato. Atminkite, kad persiauklėjimo procesas turi vykti laipsniškai, todėl maitinimosi įpročius keiskite pamažu.

Venkite drastiškų sprendimų ir kraštutinumų

Neverta išbraukti iš mitybos raciono visos kokios nors rūšies produktų grupės. Jeigu laikysitės dietos, draudžiančios, pavyzdžiui, pieno produktus arba angliavandenius, netrukus ims kankinti žūtbūtinis noras sušlamšti sumuštinį su sūriu. Atminkite: jokių griežtų ribojimų nesugebėsite laikytis ilgą laiką, todėl jiems pasiryždami iš anksto pasmerkiate save nesėkmei.

Jei norite elgtis išmintingai, susidarykite sveikos mitybos planą ir jo laikykitės ne kaip kažkokios dietos, o kaip gyvenimo būdo keitimo strategijos: tik tokiu atvejų atsiras pagrįstų šansų sulaukti sėkmės.

Dar nepamirškite, kad žmogaus organizmui būtini įvairių rūšių produktai – tiktai tada jis tinkamai funkcionuos. Šitai suvokti padės iš pažiūros elementarus, bet iškalbingas pavyzdys: kasdien mes turime gauti bent 130 gramų angliavandenių vien tam, kad galvos smegenims nepristigtų gliukozės. Jeigu angliavandenių negauname arba gauname nepakankamai, organizmas pradeda deginti nuosavus riebalus... Skamba gal ir neblogai, bet iš tiesų toksai procesas veda prie ketonų kiekio padidėjimo, na, o ketonai – tai rūgštys, kurių perteklius gali tapti galvos skausmo, pykinimo, nuovargio, dehidratacijos ir prasto burnos kvapo priežastimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją