Pirmiausia – tinkamai pasirinkite mėsos dalį

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologas, sako, kad nors savitu šašlykų receptu gali pasigirti daugelis šio patiekalo mėgėjas – kelias taisykles norint išsikepti tobulo skonio šašlyką žinoti pravartu visiems, rašoma pranešime spaudai.

Šašlykai

„Kiekvienas mėsos patiekalas prasideda nuo tinkamos mėsos dalies pasirinkimo. Ne išimtis ir šašlykai. Jeigu žadate kepti tradicinį kiaulienos šašlyką – rinkitės sprandinę. Ši dalis yra ne per riebi, bet turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti, likti sultingai. Jeigu sugalvojote kepti paukštienos šašlyką, naudokite vištienos ar kalakutienos šlaunelių mėsą ar krūtinėlę“, – sako G. Bačkovas ir dalijasi dar keliais naudingais patarimais.

Dar keli naudingi patarimai

Supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Prieš marinuojant šašlykus – teisingai juos paruoškite. Pirmiausiai, supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Taip šašlykai ne tik tolygiai iškeps, bet ir tinkamai išsimarinuos.

Pagaminkite tinkamą marinatą. Pagrindiniai gero marinato komponentai – rūgštis ir aliejus: trys dalys aliejaus ir viena dalis rūgšties. Rūgštys gali būti pasukos, majonezas, jogurtas ar citrinų sultys. Jos suminkština mėsą bei padeda aromatams geriau įsigerti. Aliejus padeda aromatams įsigerti į riebalų turinčius produktus. Dar viena svarbi taisyklė – visuomet marinuokite maistą šaldytuve. Palikę maistą marinuotis kambario temperatūroje rizikuojate, jog įsiveis ligas sukeliančios bakterijos.

Šašlykai

Kuriant ugnį naudokite prieskonines žoleles. Ant anglių užberkite rozmarinų, čiobrelių šakelių ar kitokių žolelių. Jos paskleis aromatą, o kepama mėsa įsigers visiškai naujų kvapų. Vėlgi stenkitės jų nepadauginti, nes degdamos žolelės skleidžia gana stiprų kvapą.

Nepamirškite pavartyti. Kepant šašlykus nepalikite jų likimo valiai ir nuolat pavartykite. Taip šašlykai iškeps tolygiai bei išliks sultingi, todėl nuo šašlykinės nereikėtų nuleisti akių.

Iki galo neiškepkite. Mėsos technologas pataria šašlykų iki galo neiškepti. Anot jo, geriausia juos kepti tol, kol gabalėlių vidaus temperatūra pasieks apie 65–68 laipsnių, todėl norint mėsą iškepti tobulai geriausia yra naudoti specialų mėsos termometrą. Kepant mėsą virš ugnies – išorėje ji visuomet būna karštesnė nei viduje. Visgi, nuėmus šašlykus nuo kaitros – dėl įkaitusios išorės dar kepa jų vidus. Todėl baigus kepti mėsą reikėtų bent kelias minutes ją tiesiog palaikyti šiltai. Pavyzdžiui, folija uždengtame inde.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją