Kol kas jautiena nėra ta mėsa, kur dominuotų ant stalo mūsų šalyje – ją gerokai lenkia kiauliena ir vištiena. Mitybos specialistai vertina jautieną, nes joje gausu geležies, vitamino B ir mikroelementų. O gaminantys jautieną namuose tikriausiai ne kartą yra girdėję, kad svarbiausia šiuo atveju – mėsos nesugadinti. Nei apie kiaulieną, nei juo labiau apie vištieną taip sakoma nėra, tad kur yra jautienos paslaptis?

Jautiena

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai sako, kad viskas prasideda nuo tinkamo, kokybiškos jautienos gabalėlio išsirinkimo – tai yra pati svarbiausia taisyklė. Išsirinkus tinkamą, galima sakyti, pusė darbo jau padaryta, nes jautieną galima valgyti termiškai neapdorotą, keletą minučių pakeptą arba lėtai troškintą, rašoma pranešime spaudai.

Ko reikia tobulam kepsniui?

Vienas patiekalų, kuris pirmiausiai asocijuojasi su jautiena ar veršiena – sultingas kepsnys. Patyrę maisto ekspertai teigia, kad jam geriau rinktis jautienos nugarinės dalį ar išpjovą. Nors šios galvijo dalys brangesnės, vis dėlto teisingai jas paruošus, atsiskleidžia gardžiausi mėsos skoniai.

„Gaminant kepsnį rekomenduojama rinktis brandintą jautieną. Ji yra minkšta, sultinga ir aromatinga, be to – lengviau virškinama. Kepsniams geriausia rinktis veršienos ar jautienos išpjovą, nugarinę ar antrekotą, jų gabalėliai turi būti maždaug nykščio storio, o kepimo laikas – nuo 4 iki 12 minučių. Šviežią, kokybišką veršieną ir jautieną galima valgyti išvis termiškai neapdorotą – pasigaminus tartarą ar karpačio, tad visada geriau šią iškepti ne iki galo nei perkepti“, – teigia „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Specialistė priduria, kad jautienoje, priešingai nei lietuvių mėgstamoje kiaulienoje, yra mažiau riebalinės dalies. Gaminant jautienos patiekalus, riebalai ištirpsta greičiau, o mėsa tampa tik dar labiau sultingesnė.

 Jautienos kumpio kepsnys

„Iš kepsniams mažiau tinkamų jautienos skerdienos dalių galima gaminti įvairius troškinius, smulkintą kumpį naudoti mėsainių gamybai, o šoninė puikiai tiks picoms gardinti. Paruošimo būdų daugybė. Svarbu tik prisiminti, kad kitas dalis reikia ilgiau termiškai apdoroti, norint džiaugtis minkšta, burnoje tirpstančia mėsos konsistencija“, – papildo B. Baratinskaitė ir siūlo išbandyti nesudėtingą jautienos kepsnio receptą.

Jautienos kepsnys

Reikės: 2 šaukštų sviesto, arbatinio šaukštelio maltų šviežių petražolių, pusės arbatinio šaukštelio malto česnako, šlakelio sojos padažo, 200 g jautienos nugarinės, žiupsnelio druskos bei pipirų.

Gaminime: pirmiausia paruoškite padažą. Sumaišykite vieną šaukštą ištirpinto sviesto su petražolėmis, česnaku ir sojos padažu. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite likusį sviestą. Dėkite kepsnį ir kepkite, kol mėsa pasieks norimą paruošimo lygį. Mėsą apliekite paruoštu česnakiniu sviesto padažu. Pabarstykite kepsnį druska ir pipirais.

Mėsos kepimo laikas priklauso nuo kepsnio storio ir norimo efekto. Norint 200 g mėsos kepsnį paruošti su krauju, reikia kepti ant labai gerai įkaitintos keptuvės po 1–3 minutes iš abiejų pusių, o kepant po 3–5 minutes, kepsnys bus vidutiniškai iškeptas. Norint gerai iškepti mėsą, reikės 6-8 min. iš kiekvienos pusės – laikydami ant kaitros ilgiau, rizikuosite perkepti, mėsa taps sausa ir kieta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją