Mitybos specialistas Artūras Sujeta teigia, kad kelias dienas iš eilės valgant daug ir riebaus maisto – mėsos, mišrainių ir pyragų, organizmui tenka nemenkas iššūkis.

„Skrandžiui reikia daugiau energijos maistui virškinti, kitiems organams taip pat tenka daugiau dirbti. Be to, riebus maistas neigiamai veikia kepenis. Valgant daug ir per dažnai riebalai iš maisto kaip energijos atsargos „sandėliuojami“ mūsų kūne. Kita vertus, dėl saldumynų kraujyje didėjantis gliukozės kiekis apkrauna kasą, kurios paskirtis yra stabilizuoti gliukozės kiekį, išskiriant hormoną insuliną. Didelis insulino kiekis gali palaipsniui didinti toleranciją šiam hormonui ir taip didina riziką susirgti II tipo diabetu“, – perspėja mitybos specialistas.

Artūras Sujeta

Norintiems greičiau atsikratyti po švenčių likusio sunkumo, Artūras Sujeta pataria:

  • Rinkitės labai mažo kaloringumo dietą arba iškrovos dieną.
  • Gerkite daug vandens.
  • Gerkite detoksikuojančių arbatų (pankolių, mėtų, ramunėlių).
  • Pusryčiams susiplakite žaliąjį kokteilį.
  • Nepiktnaudžiaukite kava. Vienas puodelis nestiprios nepakenks, tačiau tiek ir užteks. Net jei jaučiatės apsunkę ir apsnūdę, susilaikykite. Priešingu atveju, organizmas neteks daug skysčių.


„Rinkitės neriebius ir nesaldžius, pridėtinio cukraus neturinčius produktus: vaisius, daug ląstelienos turinčias daržoves, ir, žinoma, gerkite daug vandens. Galite išbandyti ir mažo kaloringumo dietą, kelioms dienoms žymiai sumažindami įprastą kalorijų kiekį. Taip pat galite vieną dieną badauti ir gerti daug vandens“, – pataria mitybos specialistas.

Asociatyvioji nuotr.

Tačiau A. Sujeta perspėja – jokiu būdu nedidinkite sportinio krūvio iš karto po švenčių.

Sporto mokslo teorija ir praktika rodo, kad krūvio padidinimas po pertraukos yra pavojingas. Priešingai, po pertraukos rekomenduojama sportuoti 60– 70 proc. pajėgumu, kad išvengtumėte traumų ir diskomforto po treniruotės. Be to, sudeginti 600 kcal nebus paprasta, nors surinkti jas labai lengva – keli gabaliukai torto ir jau suvartota 600 kcal.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją