„Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su maisto technologe Vida Ežerskiene pasakojo, kaip pasigaminti patį skaniausią skaidrų sultinį.

Laidoje technologė atskleidė, kokias didžiausias klaidas darome ruošdami sultinį? Kaip jam paruošti kaulus? Ir kodėl pirmą užvirusį sultinio vandenį reikėtų nupilti?

Ar tikrai yra taip, kad kuo tamsesnis sultinys, tuo jis vertingesnis? Kaip neapsigauti ir atpažinti gerą sultinį?

– Ką reikia žinoti prieš pradedant virti sultinį?

– Pirmiausia pasirinkite produktus, iš kurių jį virsite. Galite virti daržovių, jautienos, žuvies ar kaulų sultinį. Šį kartą virsime vištienos sultinį. Prieš verdant kaulus reikėtų apkepinti orkaitėje. Kartais žmonės daro klaidą jų neapkepindami. Žinoma, sultinys išvirs, bet apkepus kaulus ir juos perskėlus, iš jų išsiskiria pačios vertingiausios maisto medžiagos. Taip pat labai svarbus virimo laikas. Kaulų sultiniai yra ruošiami ilgiausiai. Jautienos sultinys verdamas apie 6 valandas, kiaulienos – 4 valandas, vištienos – apie 3 valandas, daržovių ir žuvies – iki 40 minučių. Sultinyje turi būti mėsa, kuri byra ir krenta nuo kaulų. Kuo ilgiau verdamas sultinys, tuo geriau atsiskleidžia skonis ir išsiskiria reikalingos medžiagos. Jei norite išvirti koncentruotą sultinį, vanduo turi apsemti produktus apie centimetrą virš jų. Jei norite švelnesnio skonio sultinio, pilkite šiek tiek daugiau vandens.

Asociatyvioji nuotr.

Tamsesnę sultinio spalvą galite išgauti virdami jautieną, kepintus kaulus, kepintas daržoves. Seniau kaulus net apdegindavo, nes buvo manoma, kad tamsios spalvos sultinys yra vertingesnis. Iš tiesų tai tik spalvos optinė apgaulė. Vertingas ir šviesus, ir tamsus sultinys. Labai rekomenduoju sultinį naudoti padažams. Jei sultinys geras ir labai koncentruotas, šaldytuve jis virs drebučiais.

– Kokia turėtų būti sultinio virimo eiga?

– Pasirinktą mėsą sudėkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu. Pirmą užvirusį vandenį rekomenduoju nupilti, nes iš mėsos dar neišsiskiria naudingos medžiagos. Praplaukite puodą, vėl užpilkite vandeniu, sudėkite mėsą, uždėkite dangtį. Pradėjus virti, galite dėti svogūnus, morkas, o baigiant virti galite įdėti salierų stiebų. Daržoves galite rinktis pagal savo skonį. Likus valandai iki virimo pabaigos įdėkite pipirų, laurų lapų. Pamažinkite ugnį, nugraibykite susidariusias putas.

– Kada reikėtų dėti druską?

– Ją reikėtų dėti pačioje virimo pabaigoje. Druskos nereikėtų dėti daug, bet sultinys be druskos ilgai neišbus, tik apie porą dienų ir trečią dieną pradės rūgti. Sultinį galite užšaldyti. Jei užsišaldytumėte į ledukų formą, vėliau, virdami sriubą, ją galėtumėte paskaninti sultinio kubeliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją