„Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su kulinare Elžbieta Monkevič aiškinosi, kuo skiriasi maistiniai dažai, kada ir kokius geriau naudoti? Ką reikia daryti, kad jų spalva būtų kuo intensyvesnė?

Taip pat Elžbieta ir Alfas atskleidė, kaip paprastai pasigaminti žymųjį „Red Velvet“ tortą namuose. Ne tik, kaip paruošti jo biskvitą, bet ir patarimai, koks pertepimas labiausiai jam tinka.

– Ką svarbiausia žinoti apie maistinius dažus? Kuriuos rinktis, o kurių vengti?

– Pirmiausia reikėtų suvokti, kad dažai gali būti tirpūs vandenyje ir riebaluose. Todėl reikia pagalvoti, ką norėsite dažyti. Šokoladas yra riebalas, todėl jam reikėtų riebaluose tirpstančių dažų, baltymams užtektų vandenyje tirpių dažų. Jei turite tik riebaluose tirpius dažus, o dažysite tai, kur riebalų nėra, tada juos ištirpinkite kakavos svieste ar aliejuje. Šią masę dėkite ten, kur nėra riebalų. Labai svarbu nudažytą produktą palikti šiek tiek pastovėti, kad išryškėtų spalva.

Maistiniai dažai

– Ar šie maistiniai dažai yra natūralūs?

– Dažai yra sintetiniai. Raudoni ir geltoni dažai yra vieni iš pavojingiausių. Nustatyta, kad jie didina vaikų aktyvumą ir praktiškai ant kiekvienos pakuotės etiketės, kurioje yra šie dažai, turėtų būti parašytas įspėjimas. Europos Sąjunga įtariai žiūri į maistinius dažus. Pavyzdžiui, baltų dažų titano dioksido istorija: tai jie leidžiami, tai draudžiami, kartais nedraudžiami, kai neaišku galima juos naudoti ar ne. Prancūzija nuo dvidešimtųjų metų iš vis atsisakė titano dioksido naudojimo maisto produktuose, kuris žymimas ženklinimu E171.

„Red Velvet“ biskvitas

Ingredientai: 16 cm konditerinio žiedo, 160 g natūralaus jogurto, 5 g riebaluose tirpių miltelinių dažų (raudonos spalvos), 100 g sviesto, 160 g cukraus miltelių, 2 kiaušinių, 160 g miltų, 10 g kakavos, 2 nugriebtų šaukštelių kepimo miltelių, žiupsnelio druskos.

Gaminimo eiga:

  1. Apsukite popieriumi konditerinį žiedą, pastatykite jį ant skardos.
  2. Raudonus dažus išmaišykite jogurte.
  3. Išsijotus miltus sumaišykite su druska, kepimo milteliais ir kakavos milteliais.
  4. Sviestą ir cukraus miltelius išplakite iki purumo, po vieną įmuškite kiaušinius ir plakite, kol viskas susijungs.
  5. Pusę miltų mišinio suberkite į sviesto-kiaušinių masę, išmaišykite, supilkite jogurtą, vėl išmaišykite ir suberkite likusius miltus. Permaišykite ir krėskite tešlą į paruoštą formą. Išlyginkite paviršių ir šaukite į orkaitę, įkaitintą iki 165 °C temp.
  6. Kepkite apie 45–50 min., bet būtinai patikrinkite mediniu pagaliuku, ar iškepęs biskvitas, reguliuokite kepimo laiką pagal faktą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)