Daugybė rūšių, besiskiriančių dydžiu, spalva ir skoniu


„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad svogūnai, kaip ir česnakai bei porai, priklauso amarilinių šeimai. Šios šeimos daržoves sieja aitrumas, tačiau labai skirtingo intensyvumo ir poskonių, todėl verta susipažinti ne tik su naudingosiomis svogūnų savybėmis, bet ir jų rūšimis, skoniais bei gaminimo būdais, rašoma pranešime spaudai.

Svogūnai

„Dažniausiai kiekvienų namų virtuvėje pasitaiko geltonieji svogūnai, puikiai tinkantys keptiems ar troškintiems patiekalams, tačiau pasaulyje yra daugybė svogūnų rūšių, besiskiriančių tiek dydžiais, tiek spalva, tiek skoniu. Pavyzdžiui, raudonieji svogūnai yra švelnesnio skonio, paprastai naudojami žali, daugiausia salotose, baltieji puikiai tinka įvairiems padažams, saldieji – idealūs svogūnų sriubai. Dar esama perlinių svogūnų, tačiau šviežių įsigyti sunkiau, dažniausiai parduotuvėje juos randame marinuotus ir naudojame salotoms ar picoms“, – teigia J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais faktais apie skirtingas svogūnų rūšis.

Įdomūs faktai


Baltieji svogūnai. Jų skonis švelnus, todėl puikiai tinka salotose, sumuštiniuose, picoje. Itin dera su salsos, gvakamolės padažais, kukurūzų traškučiais, buritais ir kitokiu meksikietišku maistu. Šiuos svogūnus galima naudoti vietoj geltonųjų.

Valgomieji svogūnėliai „šalotai“. Naudokite juos salotoms bei salotų padažams. Supjausčius juos galima greitai užmarinuoti – tokie puikiai tiks mėsainiams ir sumuštiniams.

Geltonieji svogūnai. Tinkami visur ir visiems gaminimo būdams, ypač – karamelizavimui. Naudokite svogūnų pyragams ar prancūziškai svogūnų sriubai. Jei valgysite su sumuštiniais, prieš tai 10 minučių pakepkite svieste.

Saldieji svogūnai. Dėl didelio gliukozės kiekio šie svogūnai nepamainomi gaminant karamelizuotus svogūnus. Iš jų galite pasigaminti svogūnų džemą, itin gardų su skrudinta mėsa ir grilyje kepta žuvimi. Jie labai tinkami pomidorų salotoms bei aliejuje keptiems svogūnų žiedams.

Svogūnai

Raudonieji svogūnai. Šiuos galite naudoti žalius įvairiose salotose ir padažuose. Jei skonis per aitrus, prieš vartodami pamirkykite šaltame vandenyje. Rinkitės raudonuosius svogūnus sumuštiniams ar mėsainiams. Pakepinti orkaitėje su balzamiko padažu jie taps idealiu garnyru. Taip pat jie tinka marinavimui.

Laiškiniai svogūnai. Tai pagrindinis ingredientas Azijos šalių virtuvėje. Baltoji dalis paprastai naudojama kepimui (kepant sumažėja baltosios dalies aštrumas), o žalioji – pagardinimui. Nepjaustytus laiškinius svogūnus skaniai iškepsite grilyje. Taip pat gardinkite jais sriubas – tai suteiks patiekalui delikataus poskonio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją