Žinoma, tai ir stengiasi daryti begalė žmonių ėmus sklaidyti pavojaus nuotaikoms – masiškai plūsta į parduotuves ir užsipirkinėja maisto produktus.

Tik nemanykite, kad noras pasiruošti, apsirūpinti kuo tik įmanoma – tai skiriamasis paranojos arba kokių nors fobijų kamuojamų piliečių bruožas. Elgtis apdairiai turime visi, nes jei nelaimė vis dėlto įvyktų, visi pakliūtume į vieną valtį. Būti tarp tų, kuriems lemta nuskęsti, juk nesinori, taip?

Kaip tik todėl nieko nelaukdami peržvelkite toliau pateiktą portalo „Showbiz Cheat Sheet“ bendraautorių sudarytą sąrašą: produktų, kurie paminėti, turėtų būti jūsų atsargų sandėliuke.

1. Sriubos, žuvies ir mėsos konservai

Konservuoti produktai – beveik jokio ruošimo nereikalaujantis maistas, bet pagrindinis jų pranašumas – itin ilgas galiojimo terminas. Dėmesio vertas ir asortimentas: ar susimąstėte, kokia galybė įvairių rūšių žuvies arba mėsos konservų siūloma parduotuvėse? Jie ne tik malšina alkį, bet ir aprūpina organizmą baltymais.

2. Konservuoti vaisiai ir daržovės

Kaip ir pirmiau minėti mėsos ir žuvies konservai, analogiškai apdoroti vaisiai ir daržovės iš bėdos – kai nėra galimybės rinktis šviežio maisto – gali tapti organizmui būtiniausių maisto medžiagų šaltiniu. Štai kokį faktą skelbia JAV Maisto ir vaistų administracija: remiantis vieno tyrimo rezultatais, užkonservuotas vaisius net ir po šimto metų buvo tinkamas vartoti.

Maisto atsargos

Jei tikslas – užsipirkti kuo ilgiau negendančių produktų, rinkitės konservuotus žirnelius, pupeles ir ananasus.

3. Avižiniai dribsniai

Sausi avižiniai dribsniai išstovi ne vienus metus, aišku, jei yra laikomi tinkamomis sąlygomis – sausoje, vėsioje vietoje, be to, hermetiškame inde. Avižose daug ląstelienos, todėl jos suteikia sotumo jausmą.

„Avižinę košę ypač rekomenduojama rinktis pusryčiams, – rašoma portale „Eat by Date“. – Avižos virškinamos ilgiau nei daugelis kitų maisto produktų, todėl negreitai ims kamuoti alkis.“

4. Pieno milteliai

Tradicinis pienas išlieka šviežias neįtikėtinai trumpai, bet pieno milteliai gali stovėti iki 25 metų. Iš pieno miltelių gautą pieną galima ne tik gerti, bet ir mėginti iš jo pagaminti sūrį arba sviestą, pilto jo į košes, naudoti kepiniams ir t. t.

5. Vaškuotas sūris

Prie begalės priežasčių, dėl kurių sūris ypač vertinamas, tenka pridėti dar ir šią: tam tikrų rūšių kietasis sūris, padengtas nepralaidžia vaško pluta, gali išstovėti nesugedęs net iki 25 metų. Atrodo neįtikėtina? Vaškas užkerta kelią pelėsio ir bakterijų dauginimuisi, o sūryje esančią drėgmę tarsi užrakina, todėl šis produktas net neužšaldytas labai ilgai išstovi nesugedęs.

6. Makaronai ir baltieji ryžiai

Ne paslaptis, kad makaronus galima laikyti gana ilgai, be to, juos labai lengva pagaminti. Šis produktas – kaipmat pasotinantis angliavandenių šaltinis. Tai maistas, kuriuo per daug neišlaidaujant pavyksta pamaitinti didelę šeimyną. Kaip rašoma portale „Critical Cactus“, tokiais pat pranašumais pasižymi ir baltieji ryžiai, be to, laikomi tinkamomis sąlygomis jie gali išstovėti net 30 metų.

7. Kava ir milteliai gėrimams gaminti

Miltelių gėrimams gaminti visada pravartu turėti po ranka. Įvykus kokiai nors nelaimei, vien gryno vandens gali nepakakti, tačiau, pavyzdžiui, gėrimai sportuojantiems gali tapti tikru išsigelbėjimu: juose gausu skysčių kiekį organizme normalizuojančių elektrolitų.

8. Žemės riešutų sviestas

Žemės riešutų svieste gausu sveikųjų riebalų ir baltymų, todėl jo atsargos tikrai praverčia. Šios rūšies sviestą daug kas vertina dėl skonio, taigi, tai irgi pliusas. Dar vienas pranašumas tas, kad daugelio žemės riešutų sviesto stiklainių nebūtina laikyti šaldytuve – net atidarius.

Maisto atsargos

9. Aliejus kepti

Turėdami sąlygas ko nors išsikepti neapsieisite ir be aliejaus. Vis dėlto rinkitės apdairiai, nes daugelio rūšių aliejaus galiojimo terminas nėra ilgas, todėl atidžiai perskaitykite, kas parašyta ant etiketės.

10. Viso grūdo kvietiniai miltai ir miltiniai mišiniai

Miltų prireikia ir žuviai apvolioti, ir padažui sutirštinti, be to, šis produktas vertingas ir maistiniu požiūriu, tik reikia rinktis ne aukščiausios rūšies, o viso grūdo miltus. Kai maistą tenka gaminti sudėtingomis sąlygomis ir gaišti nėra kada, praverčia ir miltiniai mišiniai blynams kepti. Kad blynai būtų gardesni, apliekite juos klevų sirupu, kurio taip pat turėtų būti atsargų spintelėje.

11. Džiovinti vaisiai

Nors pirmenybę reikia teikti šviežiems vaisiams, tam tikrais atvejais gali nebūti iš ko rinktis, todėl turėkite džiovintų vaisių. Akivaizdu, kad jie išstovi daug ilgiau negu švieži, be to, tai puikus užkandis, kai norisi ko nors saldaus. Svarbu ir tai, kad džiovinti vaisiai – išties neprastas kalio ir maistinių skaidulų šaltinis.

12. Pupelės

Pupelės – tikra baltymų bomba, todėl jų užsipirkti tiesiog būtina. Pupelės yra vertingos tiek konservuotos, tiek džiovintos ir niekaip neapdorotos.

13. Riešutai, sėklos ir riešutų bei džiovintų vaisių mišiniai

Riešutai ir sėklos – ne tik puikus užkandis, bet ir neprilygstamas energijos užtaisas. Patartina rinktis vakuumines pakuotes, nes jose riešutai lieka atsparūs oksidacijos procesams ir ilgiau išlieka švieži.

Maisto atsargos

14. Cukrus, druska ir pipirai

Ar iš tiesų druska tokia svarbi, kai susidaro ekstremalios situacijos? Bet ar kas ginčytųsi, kad baziniai prieskoniai ir saldikliai ženkliai pagerinai patiekalų skonį? Nors gali atrodyti, kad druska – tai smulkmena, jos atsargos tikrai praverčia, kai tenka suktis su minimaliais resursais.

15. Pagardai ir padažai

Lygiai kaip druskos ir pipirų, sandėliuke turėtų būti ir kokių nors padažų. Galbūt atrodo, kad toks patarimas nieko vertas, bet bent dėl visa ko jo paklausykite. Jeigu kasdienis valgis bus gardus, jis teiks komfortą, pakels nuotaiką, ir tai svarbu, kai realybė stipriai liūdina.

Įsigyti reikėtų ne tiktai kečupo ir garstyčių, bet ir medaus: jis negenda, todėl medaus atsargomis pataria pasirūpinti visi ekstremalių situacijų valdymo specialistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)