Nepaisant daugelį metų trunkančių diskusijų, naujais tyrimais įrodyta, kad maistas turi daug įtakos sveikatai ir odos būklei, o tam tikri maisto produktai net 10 proc. sustiprina aknę, rašoma portale thedermspecs.com

Pienas

Aknės simptomai paaštrėja nuo pieno produktų, ypač nuo pieno, nes juose yra galvijų hormonų. Nuomonė, kad liesas pienas geriau nei riebus toli gražu nėra teisinga. Kad liesas pienas nebūtų vandeningas, į jį dedama išrūgų, kazeino, o šie skatina uždegiminius procesus. Dažnai kultūristams, kurie geria baltymų kokteilius, išberia visą kūną.

Sudėtinga visiškai atsisakyti pieno produktų, juo labiau, kad pieno dedama į kitus kasdien vartojamus produktus. Kita vertus, yra puikių alternatyvų – sojos, avižų, migdolų pieno.

Alkoholis

Taurė vyno per šventinę vakarienę – ne tokia jau didelė blogybė, kita vertus, vartojant alkoholio dideliais kiekiais, sutrinka hormonų pusiausvyra. Tiesiogiai alkoholis nėra siejamas su akne, tačiau nuo jo išsibalansuoja estrogenų ir testosterono lygiai, kas yra dažna bėrimų priežastis. Dėl hormonų pokyčių, oda gamina daugiau sebumo, jis užkemša poras riebalais, bakterijomis, dėl to išberia. Tiems, kieno oda linkusi į bėrimus, patartina ypač saikingai vartoti alkoholio.

Asociatyvioji nuotr.

Cukrus

Cukrus ir maisto produktai, kurių didelis glikemijos indeksas, sukelia aknės protrūkius. Nuo daug cukraus turinčio maisto stipriai šokteli insulino lygis organizme, tada oda darosi riebesnė, sebumas užkemša folikulus ir poras. Jei negalite išsižadėti desertų, bent jau venkite labai saldžių, ribokite kiekį – po pietų pakanka nedidelio gabalėlio kažko saldaus, kas staigiai neužkels insulino.

Greitasis maistas

Visiems žinoma, kad greitasis maistas nenaudingas mūsų organizmui. Jis – daugelio negalavimų kaltininkas, taip pat ir bėrimų priežastis. Keptose bulvytėse, mėsainiuose, picose ir pan. yra daug sočiųjų riebalų, stipriai apdorotų komponentų, kurie išderina hormonų pusiausvyrą. Stenkitės daugiau gaminti patys, bulves galite kepti orkaitėje, į mėsainius dėkite kalakutieną, ne raudoną mėsą.

Šokoladas

Šokoladas – dar viena aknės priežastis. Laimė, kakava neturi įtakos bėrimui. Iš tiesų kakavoje yra vitaminų A, C, E ir cinko, kurie naudingi odai. Sumanus pasirinkimas – juodasis šokoladas su kuo didesniu kakavos kiekiu.

Įsidėmėkite – maistas nėra priešas, tinkamas maistas netgi gali tapti vaistu. Įtraukite į savo mitybos racioną riebios žuvies, linų sėmenų, neskaldytų grūdų miltų gaminių, žalių daržovių, gerkite užtektinai vandens ir pamatysite, kokia graži bus jūsų oda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją