Smalsu, kaip pasikeistų jūsų organizmas, jeigu kasdien suvalgytumėte po obuolį? Jei taip, jums prieš akis – 6 konkretūs pokyčiai, išvardinti portale eatthis.com.

1. Pagerės žarnyno funkcija

Būtent obuoliuose ypač gausu to, ko daugelis žmonių gauna nepakankamai. Tai ląsteliena, kitaip – skaidulos. Kadangi vidutinio dydžio vaisiuje yra 5 gramai ląstelienos, suvalgant vieną obuolį pavysta pasiekti 20 proc. per dieną žmogui būtinų 25 gramų skaidulų normą. Maistinės skaidulos ne tik normalizuoja žarnyno darbą ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, bet ir skatina sveikesnės mikrobiomos (gerosios žarnyno bakterijos) formavimąsi. Didžioji dalis obuoliuose esančios ląstelienos – tai pektinas, gaminantis rūgštį, vadinamą butiratu, o jis labiausiai garsėja tuo, kad teikia maistą gerajai žarnyno florai.

Obuoliai

2. Gali pavykti sulieknėti

Ar gali būti, kad valgant obuolius neaugs bereikalingas svoris? Netgi labai tikėtina. Remiantis 2018-aisiais paskelbta keleto tyrimų, atliktų tiek su žmonėmis, tiek su gyvūnais, apžvalga, lieknumas koreliuoja su obuolių vartojimu. Penkių su žmonėmis atliktų tyrimų išvados leidžia manyti, kad tuo atveju, jeigu per 4–12-os savaičių laikotarpį kasdien bus suvartojama po 240–720 miligramų obuolių sulčių (arba atitinkamas kiekis obuolių), svorio kritimo procesas paspartės. Tad kiek gi obuolių turėtų sudaryti dienos normą? Tikrai ne ypač daug – juk vienas didokas obuolys sveria apie 240 gramų.

3. Lengviau dorositės su uždegimais

Somatinis, viso organizmo uždegimas – esminė daugybės lėtinių ligų priežastis, todėl turime pasistengti kuo labiau jį numalšinti. Ir šiuo tikslu gali padėti obuoliai, kadangi juose yra uždegimus raminančio antioksidanto kvercetino. Veiksmingai gelbsti ir kiti šiuose vaisiuose esantys antioksidantai – katechinas ir vitaminas C: jie mažina ląstelių patiriamą oksidacinę žalą.

4. Sumažės diabeto rizika

Diabetas, kaip žinia, yra susijęs su kraujo cukraus lygio sutrikimais, o obuoliai, kaip jau minėta, išsiskiria skaidulų ir antioksidantų gausa. Kaip tik dėl to juos valgant darosi kiek lengviau kontroliuoti cukraus koncentraciją kraujyje. Remiantis 2013-aisiais atlikto tyrimo išvadomis, obuolių ir keleto kitų vaisių vartojimą yra pagrindo sieti su mažesne 2 tipo diabeto išsivystymo rizika.

Obuoliai

5. Sustiprės imunitetas

Kai kalbama apie vertingiausius vitamino C šaltinius, paprastai minimi apelsinai, bet ir obuoliuose yra šių mikroelementų. Viename žaliame (neapdorotame termiškai arba kitaip) vidutinio dydžio obuolyje yra 14 proc. per dieną organizmui būtino vitamino C kiekio. Deramas apsirūpinimas vitaminu C palaiko tinkamą imuninės sistemos funkciją: dėl savo antioksidacinių savybių jis tampa atsvara patogenams ir mažina oksidacinį stresą. Šio ypač svarbaus vitamino trūkumas yra siejamas su didesniu polinkių į infekcinius susirgimus.

Iš viso vaisių skyriuje siūlomo asortimento dideliu vitamino C kiekiu išsiskiria „Granny Smith“ veislės obuoliai (jie yra rūgštūs ir atpažįstami iš skaisčiai žalios spalvos). Su 100 gramų šios rūšies obuolių į organizmą patenka 12 miligramų vitamino C. Jeigu atrodo, kad šito maža, galite rinktis kad ir pepinus arba žieminių veislių obuolius: 100-e gramų šių vaisių yra net iki 40 miligramų vitamino C.

6. Sumažės mirties nuo bet kurios rūšies vėžio rizika

Mirtis nuo bet kurios ligos ganėtinai baugina? 2016-aisiais paskelbtos vieno tyrimo išvados suteikia pagrindo manyti, kad tokios baigties tikimybę galima sumažinti. Atliekant tyrimą buvo stebima konkreti moterų grupė. Per 15 metų trukusią stebėseną pavyko nustatyti, kad, vertinant pagal mirties nuo kokių nors sveikatos sutrikimų riziką, palankesnėje pozicijoje atsiduria tos, kurios gausiau valgė obuolius. Itin sumažėja mirties nuo širdies ligų ir vėžio rizika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)