Biomedicinos mokslų daktaras, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta teigia, kad organizmo užterštumo ženklai gali būti labai įvairūs.

„Tai gali būti lėtinis nuovargis, nuolatinis mieguistumas, prastas burnos, kūno kvapas, odos bėrimai, pilvo skausmas, vidurių užkietėjimas, viduriavimas ar net vėmimas. Dažniausiai jie yra menkai atpažįstami, nebent tai yra ūmus apsinuodijimo atvejis, pavyzdžiui, suvalgius nuodingų grybų“, – pasakoja specialistas.

Organizmo valymas arba detoksikacija – aktuali tema, kelianti daug klausimų. Vieni specialistai teigia, kad organizmo valymas yra labai naudingas procesas ir jį reikėtų kartoti bent du kartus per metus, kiti pasakoja, kad organizmo nereikia valyti, nes jis išsivalo pats.

Artūras Sujeta

Pastarajai nuomonei pritaria ir A. Sujeta: „Tiesa, kad organizmas išsivalo pats. Jei žmogus sveikas, toksinus pašalinti padeda inkstai ir kepenys. Žinoma, savo funkciją atlieka ir žarnynas, kraujotaka, oda, plaučiai. Jei šie organai veikia netinkamai, brokolius valgyti jau per vėlu, reikia keliauti pas gydytoją, kuris paskirtų vaistus. Ūmiais atvejais taikomas intensyvus gydymas: plaunamas skrandis, skiriama infuzinė terapija“, – dėsto pašnekovas.

Anot mitybos specialisto, netinkamai pasirinkti organizmo valymo būdai gali pakenkti mūsų organizmui. „2017 metais žurnale „American Journal of Kidney Diseases“ aprašytas įvykis, kai vienas žmogus patyrė ūmius inkstų pažeidimus gerdamas žaliuosius kokteilius. Yra žinoma, kad medžiaga, gausiai aptinkama įvairiose lapinėse daržovėse, rabarbaruose, kopūstuose, špinatuose, vadinama oksalatu, gali pažeisti inkstus, ypač vartojama dažnai. Tad nenuostabu, kad apsinuodijimų nuo įvairių augalinės ir ne tik augalinės kilmės maisto papildų, detoksikuojančių kokteilių ar arbatų skaičius ženkliai auga“, – perspėja A. Sujeta.

Pasak biomedicinos mokslų daktaro, detoksikacija gali sukelti organizmui šoką. „Taip gali nutikti, jei žmogus nusprendžia gerti kokią nors arbatėlę, kurią nusipirko iš influencerės per instagramą. Iš tiesų, šokas gali ištikti tada, kai per trumpą laiką staiga pasikeičia įprastos mūsų organizmui sąlygos“, – pastebi specialistas.

Žaliasis kokteilis

Jis rekomenduoja rinktis natūralius organizmo valymo būdus. „Fizinis krūvis (pasivaikščiojimas gamtoje), vanduo, kalorijų apribojimas, natūralaus ir įvairaus maisto vartojimas: daržovės, vaisiai, uogos, ypač tamsios spalvos, tokios kaip mėlynės, gervuogės, nes jose daug polifenolių.

Geriausias būdas organizmui valyti yra sveikas protas, o ne aklas tikėjimas žaliųjų kokteilių dieta. Nėra stebuklingų maisto papildų, stenkitės galvoti kritiškai ir pasidomėkite, ar jūsų vartojamas produktas turi bent kokį nors pagrįstumą, įrodytą nepriklausomais tyrimais.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)