Skumbrė yra riebi, tvirtos tekstūros žuvis, dažnai pakuojama aliejuje arba konservuojama. Jos skonis – švelnus ir sodrus, tad jeigu nemėgstate stipraus kitų rūšių žuvų skonio, ši žuvis jums tikrai patiks.

Dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad 100 g skumbrės yra 205 kcal, 18,5 g baltymų, 13,9 g riebalų, iš kurių net 2670 mg Omega-3 riebalų rūgščių, o jų mums labai trūksta.

„Omega-3 riebalų rūgščių mūsų organizmas negeba pasigaminti pats. Šios rūgštys yra labai svarbios optimaliai kūno ir smegenų funkcijai, glaudžiai susijusios su sumažėjusia daugelio ligų rizika, imuniteto stiprinimu, krūties vėžio prevencija ir svorio metimu. Netikėta, bet Omega-3 naudingos ir akių sveikatai, gali padėti kovoti su depresija. Riebią žuvį verta valgyti bent 2 kartus per savaitę“, – pataria specialistė.

Anot jos, šioje riebioje žuvyje gausu jodo, kurio trūksta daugeliui, taip pat visaverčių ir lengvai pasisavinamų baltymų, o jie – mūsų organizmo statybinė medžiaga.

Vaida Kurpienė

Baltymai suteikia didesnį sotumo jausmą, užtikrina geresnį gliukozės balansą, padeda sumažinti uždegimus. Baltymai reikalingi kraujo ląstelių gamybai, fermentams ir raumenims.

Viena maža skumbrės filė suteikia net 71 proc. rekomenduojamo seleno kiekio, o jis būtinas tinkamai skydliaukės veiklai, DNR gamybai, mažina uždegimus ir yra svarbus imunitetui. Selenas padeda padidinti glutationo, vadinamo pagrindiniu organizmo antioksidantu, kiekį.

Be to, skumbrė yra puikus vitamino D šaltinis. Viena įprasto dydžio skumbrės filė suteikia daugiau nei 100 proc. rekomenduojamo vitamino D paros kiekio“, – aiškina dietistė.

Pasak V. Kurpienės, skumbrės vartojimas gali padėti sumažinti cholesterolį ir širdies infarkto bei insulto riziką. „Tai yra dvi vis dar dažniausios priešlaikinės mirties priežastys pasaulyje. Vieno tyrimo metu, kuriame dalyvavo daugiau nei 40 000 vyrų JAV, tiems, kurie reguliariai valgė vieną ar daugiau žuvų porcijų per savaitę, net 15 proc. sumažėjo mirčių dėl širdies ir kraujagyslių problemų.

Teigiama, kad riebios žuvies vartojimas gali pagerinti ir miegą. 6 mėnesius trukusiame tyrime, kuriame dalyvavo 95 vidutinio amžiaus vyrai, riebios žuvies valgymas 3 kartus per savaitę pagerino miegą ir bendrą savijautą dienos metu.

Kepta skumbrė

Tyrimai rodo, kad žmonės, kas savaitę valgantys žuvį (tame tarpe ir skumbrę), turi daugiau pilkosios medžiagos – pagrindinio smegenų funkcinio audinio – tose smegenų dalyse, kurios reguliuoja emocijas ir atmintį“, – dėsto pašnekovė.

Ji primena, kad nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims rekomenduojama valgyti pakankamai riebios žuvies, nes Omega-3 riebalų rūgštys reikalingos smegenų ir akių vystymuisi, kol kūdikis dar mamos pilve.

„Tiesa, nėščios moterys turėtų valgyti tik mažai gyvsidabrio turinčias žuvis (teigiama, kad skumbrė jo turi labai mažai, net mažiau nei menkė). Be to, reikėtų vengti žalios ir termiškai neapdorotos žuvies, nes joje gali būti mikroorganizmų, galinčių pakenkti vaisiui. Taigi, venkite sūdytos, bet drąsiai valgykite garintą ar lengvai keptą orkaitėje žuvį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)