Kada tiksliai dėti įvairias prieskonines žoleles ar prieskonių mišinius? Kokį poveikį mėsai turi actas ar citrinų sultys? Kada prieskoniai labiausiai atsiskleidžia? Taip pat Vida ir Alfas sugriovė mitą apie mėsos marinavimą.

Kada į patiekalus reikėtų dėti sausus prieskonius, žoleles ar sėklas?

Prieskonines žoleles reikia dėti pačioje gaminimo pabaigoje, jei norime pagardinti sriubą, tuomet jau išjungus ugnį. Sausi prieskoniai dedami 10–15 min. iki baigiant gaminti patiekalą. O sėklos dedamos pradžioje, kadangi jos išskleidžia savo aromatą daug vėliau. Jos turi išbrinkti, išvirti. Pavyzdžiui, galima užpilti kmynus ir jų nuovirą naudoti marinatui, taip atsiskleis skonis ir aromatas. Esu gavusi pastabų, jog kai kurie sudeda sėklas sausas ir viskas puikiai pavyksta. Taip yra, nes mėsa turi daug drėgmės ir sėklos išbrinksta.

Kokie prieskoniai tinka vieniems ar kitiems produktams?

Lietuvoje labai mėgstami česnakai, svogūnai, laurų lapai, pipirai, bet karta jaunėja, mato naujas tendencijas ir pradeda mėgti įvairesnius prieskonius, egzotiškus ar net brangesnius, pavyzdžiui, šafraną. Rinkoje yra labai daug mišinių, kuriuos galite pritaikyti daug kam arba net patys jų pasigaminti.

Prieskoniai

Ar marinuojant mėsą ir žuvį sausus prieskonius geriau maišyti su aliejumi, kad jie geriau įsigertų?

Taip, jie geriau įsigers. Nes riebalas yra kaip aromato ir skonio nešiklis, taip prieskoniai geriau pasiskleis.

Ką reikia daryti, kad prieskoniai ateitų iki pat mėsos vidurio? Nes daug žmonių smaigsto mėsą, bet ar tai nėra mitas? Galbūt prieskoniai vistiek pasiskleidžia tik paviršiuje?

Taip, tai iš tikrųjų mitas. Gali pereiti tik druska, cukrus, tie, kurie yra skystame būvyje ar ištirpsta vandenyje. Prieskoniai pasiskleidžia tik viršuje galbūt 0,5 cm paviršiuje, bet per visą mėsą jie nepasiskirsto. Mes jaučiame prieskonius nuo viršaus, o ne iš vidaus mėsos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją