Laidoje Alfas ir arbatų žinovas Andrius Žilinskas išaiškino viską, ką reikėtų žinoti apie arbatas. Kaip arbatos nesugadinti per 3 sekundes? Kokia arbata gali kainuoti 200 tūkstančių dolerių? Ir kokia arbata laikoma vertingiausia?

Kuo skiriasi arbatos nuo jų gaminimo pradžios? Daugelis įsivaizduoja, kad vieni krūmai būna juodi, kiti – žali, bet juk tai ne tiesa?

Visų krūmai yra žali, kol arbata nėra nuskinta, lapai atrodo vienodai. Žinoma, priklauso, kur tie krūmai auga, koks tai regionas ar šalis. Arbata istoriškai atkeliavo iš rytų, Kinijos. Tik nuskynus lapus ir nusprendus arbatos meistrui, kokią jis gamins, įvyksta tas stebuklas. Arba gimsta žalia, arba juoda, ar net baltoji arbata.

Kelis kartus per metus yra skinama arbata?

Arbata skinama kelis kartus per metus. Pavasarį, vasarą ar rudenį – priklausomai nuo regiono. Skina kartą per savaitę, kokybiškai arbatai lapeliai skinami rankomis ir tik 3 viršutiniai lapeliai, kurie turi daugiausiai skonio, daugiausiai aromato ir gražiausiai atrodo. Tada lapeliai yra surenkami į vieną vietą. Jei norima gaminti žaliąją arbatą, lapeliai šiek tiek pavytinami, šiek tiek pasukami, kad vos ištrykštų sulčių ir arbata yra kepinama tam, kad prasidėtų fermentacija. Jei gaminama juodoji arbata, nuskinti lapeliai yra „surolinami“ rankomis ar specialiomis mašinomis ir paliekami tam tikrą laiką (nuo kelių valandų iki parų), kad prasidėtų fermentacija, iš lapelių išbėga sultys, jie oksiduojasi, patamsėja ir kai pasiekiama reikalinga fermentacija, dedami į krosnį ir kepinami. Jei gaminama „Pu-erh“ arbata, lapeliai „parolinami“ ir jie nėra kepinami, visada vyksta fermentacija, kuo senesnė arbata, tuo labiau ji vertinama ir turi ryškesnį skonį. Jei tokiai arbatai yra 2 metai, ji dar nėra labai vertinama, bet jei jau 5, 6 ar 10 metų, ji vertinama labiau ir kyla jos kaina. Dar kartais jos suspaudžiamos į tam tikras plokštes, kuriose fermentacija vyksta dar sklandžiau. Senovės Kinijoje tokios plokštės ilgai buvo piniginis vienetas ir už jas buvo galima pirkti galvijus ar kita.

Kiek tokia plokštė kainuoja?

Kinijoje, jei esate labai pasiturintis žmogus ir mėgstate arbatą bei pirkote ją iš keliasdešimtos kartos arbatos meistro, gali kainuoti iki 200 000 dolerių.

Taip pat laidoje: archajiški daržovių pyragaičiai (kepti puodeliuose) ir futuristinis, morenginis pyragas su citrusiniais vaisiais. Alfas kartu su maisto technologe Vida atskleis visas paslaptis: kaip pasigaminti padažą, kuris nesusisluoksniuotų? Kokius ingredientus jam rinktis? Bei sužinosite, kaip pagaminti išskirtinį, skystą tinginį šunims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)