„Alfas Live“ laidoje, Alfas kartu su indų salono „Žana“ vadove Vilte Kačerauskaite aiškinsis, kuo skiriasi įvairios kepimo formos ir kokias geriausia naudoti?

Taigi, ką turėtumėme žinoti apie kepimo formas?

Pradėkime nuo klasikos – stiklas. Jis patogus, nes kepant matosi, kas darosi indo viduje, atsparus subraižymams, bet yra sunkus. Jei turime kokybišką borosilikatinį stiklą, jis yra labai atsparus temperatūrai net iki 300 °C ir jį netgi galima šaldyti iki -40 °C. Jūs galite išimti iš šaldytuvo ir iškart dėti į orkaitę kepti. Rinkoje atsirado naujiena tokioms formoms – dangteliai, kad galėtumėte likučius uždengti ir laikyti šaldytuve su visa forma.

Kitos formos – nerūdyjančio plieno. Jos yra atsparios bet kokiai temperatūrai, nesideformuos, bet nerūdyjančio plieno formose maistas linkęs svilti, todėl jos labiau tinka troškinimui, išėmus keptą maistą, reikėtų iškart dėti jas išmirkti, kad nepridžiūtų likučiai.

Anglinio plieno formos yra labai lengvos, dengtos nelimpančia danga. Maistas nepridega, neprilimpa, nereikia tiesti popieriaus, dėti aliejaus. Reikėtų stengtis nesubraižyti dangos, bet plauti indaplovėje galima.

Silikono formos labai populiarios, nes daug kam atrodo, kad labai patogu, nesiraižo, nedūžta. Tačiau jis yra nestabilus ir kaina jo yra didesnė, nes kokybiškas silikonas nėra pigi medžiaga. Tokias formas dažniausiai renkasi keksiukam ar patiekalam, kuriuos reikia pakepti ar šaldyti. Bet rinkoje nėra labai populiarios silikoninės įprastos kepimo formos.

Asociatyvioji nuotr.

Keramika tikriausiai yra mažiausiai populiari, kadangi kokybiška keramika yra ganėtinai brangi, bet tiek stikas, tiek keramika yra 100 % ekologiškos medžiagos. Didžiausi privalumai, kad iškart išėmę galite dėti ant stalo su visa forma ir turėsite gražų bei estetišką vaizdą. Be to, joje keptas maistas ilgiau išlieka šiltas.

Turime perversmą formų rinkoje. Tai yra grūdinto stiklo kepimo formos. Jos yra lengvesnės nei keramikos ar įprasto stiklo formos. Tinkamos kepti orkaitėje iki 250 °C ir jose galima serviruoti.

Kai kurios formos gali būti borosilikatinio stiklo ir dengtos mineraliniais dažais, kurie yra visiškai saugūs. Tokius indus gražu tiekti ant stalo, taip pat pritaikyti interjere, jei žengiate koją kojon su mada. Tokios spalvotos formos yra visiškai atsparios, jas galima ir raižyti, ir jose pjaustyti.

Taip pat laidoje sužinosite, kaip pasigaminti legendinį skystą kugelį be pieno bei mėsa įdarytas midijas pomidorų padaže. Alfas kartu su maisto technologe atskleis, kaip paruošti vištienos krūtinėlę, kad ji būtų sultinga. Be to, sužinosite, kaip vištienos sultingumui gali padėti šiltas, sūdytas vanduo? O šunų augintojai galės džiaugtis lavinamojo skanėsto-žaidimo receptu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)