Ką reikėtų žinoti, norint atskirti aliejus yra kokybiškas ar ne?

Kokybiškas, ypač tyras alyvuogių aliejus apibrėžiamas dviem būdais: laboratoriniais tyrimais (vartotojas negali pats išsitirti) arba organoleptiniais skonio ir kvapo vertinimais, kuriuos žmogus gali atlikti prieš pirkdamas aliejų arba jau nusipirkęs namuose. Taip įvertinsite ar nusipirkote gerą aliejų ar nelabai. Net ir iš parduotuvės galite parsinešti prastesnės kokybės aliejų, nes laboratoriniai tyrimai gali būti suklastojami rafinavimo būdu išimant toksinus ir kitas nuodingas medžiagas. Bet tuomet kokybę išduoda kiti parametrai. Dėl to, mes, specialistai, kurie perkame aliejų, vadovaujamės tarptautiniais reitingais, tyrimais, dėl kurių keipiamės į gamintojus ir atliekame ragavimo testus. Rinkoje daug gamintojų, kurie yra marketingistai, konversantai, jie daro kiekį ir pinigus.

Ką pasako užrašas ant pakuotės: „Extra virgin“? Ar tai kokybės ženklas?

Aukščiausios kokybės, ypač tyras, nebūtinai spaustas šaltai. Jeigu norime šalto spaudimo aliejaus, turime ieškoti aiškaus užrašo ant etiketės, kuris tai patvirtintų. Kaitintame aliejuje ragaudami mes iškart jaučiame sukepusio riebalo skonį, aliejus klampesnis ir dingsta naudingosios savybės. Kuo šalčiau, tuo geriau. Standartiškai – 27 °C, gerieji gamintojai spaudžia 20–24 °C temp. Aliejus aukštoje temperatūroje spaudžiamas todėl, kad jo išgaunama daug daugiau, iki pat paskutinio lašo.

Kokia turi būti gero aliejaus kilmės šalis?

Aliejus gaminamas 50 pasaulio valstybių. Šalis nėra tiek svarbi, gali būti netgi japoniškas alyvuogių aliejus, bet mes turime aiškiai matyti kilmės vietą. Nes yra atvejų, kai rašoma, kad aliejus yra iš Europos bendrijos. Tikėtina, kad toks produktas bus šlamštas. Turime matyti konkretų ūkio adresą, pavadinimą, gali būti nurodyta ir veislė, kokiame aukštyje auga alyvmedžiai. Kuo daugiau informacijos mes turime ant butelio, tuo didesnė tikimybė, kad tai nebus suklastota.

Taip pat laidoje: kaip pasigaminti greitus orkaitėje keptus čeburekus tarsi pyragėlius, gardieji padažai su kepta duona ir silkės užkandis. Alfas kartu su maisto technologe atskleis, kada naudoti kepimo miltelius, o kada sodą? Technologė papasakos, kaip iš jų gauti daugiausia naudos. O šunų augintojai sužinos, kaip pagaminti netikėtus šuniškus blynelius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)