Kas yra ta soda ir kas yra tie kepimo milteliai?

Vizualiai tiek soda, tiek kepimo milteliai yra baltos spalvos ir bekvapiai. Todėl reikia remtis žiniomis arba praktika, ką naudoti. Soda yra natrio bikarbonatas, o kepimo milteliuose yra įdėta ir rūgšties. Soda cheminėse reakcijose skyla į natrio karbonatą ir anglies dioksidą, kuris mums padeda tešlą padaryti puresnę, dėl to pyragai būna purūs, iškyla visi kepiniai, o natrio karbonatas yra tas skonis, kurį jaučiame. Šį dalyką galima pakeisti, nugesinant sodą su rūgštimi: jogurte, grietinėje, citrinų sultyse. Tik svarbu neperdėti daug rūgšties, nes sodoje labai greitai vyksta reakcija. Kai vartojame sodą ir norime ją nugesinti, geriausia tai daryti maišant tešlą, o ne atskirai, taip ji dar labiau papurens tešlą.

Kepimo milteliuose nėra poskonio ir jų nereikia nugesinti. Jie veikia iš karto ir dar kepant aukštoje temperatūroje, to soda neturi. Milteliai dažniausiai naudojami, kai naudojamas pienas, sultys, vanduo. Soda – būtinai su rūgščiais produktais.

Ar galima sodą keisti kepimo milteliais?

Turime atsiminti, kad soda yra daug aktyvesnė už kepimo miltelius. Todėl reikia žinoti, jei parašyta dėti šaukštelį sodos, kepimo miltelių reikia 4 kartus daugiau. Jei receptūroje yra soda, bus įrašyta ir kažkokia rūgštis: grietinė, jogurtas. Tuomet jį reikia keisti į pieną.

Yra rekomendacija, kad pyragas tikrai iškils, jei mes pamaišysime ir dėsime, tiek sodos, tiek kepimo miltelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)