„Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su maisto technologe Vida Ežerskiene atskleis visas paslaptis: kaip rinktis, kaip laikyti ir kaip taisyklingai pjaustyti avokadą? Į ką reikėtų atsižvelgti renkantis jį parduotuvėje ir kokie ženklai signalizuoja, kad jis pradeda gesti?

O Alfas parodys, kaip reikėtų pjaustyti avokadą, kad kuo mažiau jo išmestumėte ir nepaliktumėte ant peilių ar pjaustymo lentelių.

Kur reikėtų laikyti iš parduotuvės parsineštą avokadą?

Svarbiausia jo nelaikyti su kitomis daržovėmis ar vaisiais. Pavyzdžiui: pomidorais, obuoliais, bananais. Jie išskiria daug etileno dujų, kurios skatina sunokimą. Žinoma, jei nusiperkate žalią, neprinokusį avokadą, tuomet jį galite įdėti į popierinį maišelį su obuoliu ar pomidoru – taip jis sunoks. Galite į maišelį ir nedėti, o sudėti juos tiesiog šalia. Bet jokiu būdu nedėkite jų, jei avokadai sunokę. Žinoma, geriausia rinktis jau sunokusį avokadą. Ir patiekaluose naudoti tik tokius. Avokadas turi pjaustytis ir trintis kaip sviestas.

Avokadas

Jei norime išsaugoti perpjautą avokadą ilgesnį laiką, ką reikėtų daryti?

Yra daryta daug bandymų su avokadu. Buvo bandyta apšlakstyti citrina, kadangi rūgštis stabdo oksidaciją, įsukti į plėvelę ir laikyti šaldytuve, tačiau tai tik laikinas problemos sprendimas. Taip jis išliks nepajuodavęs keliomis valandomis ilgiau, bet per naktį, vistiek pakeis spalvą. Taip pat buvo bandyta tai daryti su aliejumi, bet jis dar trumpiau padeda. Pats geriausias variantas šiai ligai pagydyti yra mėlynasis svogūnas arba paprastas svogūnas. Kadangi jie išskiria sieros dioksidą, kuris stabdo pajuodavimą. Rekomenduočiau į indelį supjaustyti gabaliukais svogūną, ant jo dėti avokadą (odele į apačią), hermetiškai uždaryti ir laikyti šaldytuve. Tik svogūnas duoda savo kvapą, bet jis labai greitai išgaruoja. Tai vienintelis vaistas, kuris padės išsaugoti avokadą nepajuodavusį kitai dienai.

Kaip avokadą išskobti?

Alfas: noriu pakalbėti apie tai, kokia šaukšto forma tam yra patogiausia. Geriausiai tinka smailesnis šaukštas, nes su juo lengviausia paimti. Žinoma, su visais galima išimti, bet su tokiu šaukštu tai padaryti bus patogiausia. Šaukštą smeigiate šalia odelės ir sukimo principu jį išskobiate arba galite odelėje iškarto jį supjaustyti ir tada išskobti. Jei norite naudoti kuo mažiau lėkščių, galite tiesiog avokado odelėje pasiruošti padažo. Įdėti druskos, pipirų, citrinos sulčių ir viską išmaišyti. Tokį kremą galite iš karto tepti ant duonos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)