Gaminti gali kiekvienas

Retai maistą gaminantiems, bet norintiems tai daryti dažniau, G. Maslenskis rekomenduoja pradėti nuo paprastesnių patiekalų ir gerai žinomų ingredientų. Pasak šefo, mažai maisto ruošimo patirties turinčius žmones sudėtingi receptai gali varginti ar net atgrasyti nuo gaminimo. Todėl jis dalijasi keletu patarimų, naudingų tiek pradedantiesiems suktis virtuvėje, tiek tiems, kurie nors ir turi daugiau įgūdžių, vis tiek susiduria su klausimais, kaip sėkmingai paruošti pasirinktą patiekalą.

Šefas teigia, kad patiekalą gaminant pirmus kartus, svarbu atidžiai sekti receptą, nes jame nurodytos rekomendacijos yra ne be reikalo. „Ruošiant maistą smulkmenų nėra. Naudotis receptu ypač svarbu tais atvejais, jei gaminame įdomesnius, rečiau ruošiamus, tikslių ingredientų kiekių reikalaujančius gaminius, tokius kaip įvairūs pyragai. Taip pat pirmą kartą gamindami patiekalą eksperimentuojame, todėl geriau būtų gaminti mažesnį maisto kiekį nerizikuojant sugadinti produktų“, – sako G. Maslenskis.

Receptų receptai

UAB „Mantinga“ atstovas primena, jog kad ir kiek kartų ruoštume patiekalą, svarbu nepamiršti gaminimo metu nuolat jį ragauti. Maisto skonį koreguoja ne tik dedamų ingredientų kiekis, bet ir skirtingos jų rūšys. „Net ir patyrę šefai gamindami patiekalą jį ragauja ne vieną kartą. Priešingai, labiau įgudę maisto gamintojai dažniau improvizuoja, keičia patiekalo sudedamųjų dalių kiekį, todėl daugiau pasikliauja pojūčiais. Geriausia iš pradžių į patiekalą dėti mažesnį prieskonių kiekį, o vėliau ragaujant po truputį pridėti reikalingus ingredientus.“

Svarbu būti atidiems

G. Maslenkis pabrėžia, kad gamindamas žmogus turi žinoti, kokius produktus naudoja bei nepamiršti patikrinti ne tik trumpo, bet ir ilgo galiojimo produktų, tokių kaip prieskoniai, galiojimo laiko. Pradėjus naudoti prieskonius, reikėtų pasižymėti pakuotės atidarymo datą ir sekti iki kada jie tinkami naudoti. Taip pat atidarytą prieskonių pakuotę reikėtų laikyti sausai, sandariai ir tamsioje vietoje, kitaip jie praras skonio ir kvapo savybes.

Virtuvės šefas primena, kad svarbu pasirūpinti ne tik produktų kokybe, bet ir tinkama maisto ruošimui įranga, palaikyti tvarką virtuvėje. „Maisto gamyboje labai praverčia virtuvinės svarstyklės, kurių pagalba visada galime tiksliai ir vienodai pamatuoti reikiamą produkto kiekį. Taip pat reikia numatyti, kad gamindami turėtume visas recepte nurodytas priemones.“

G. Maslenskis sako, kad pagalbos ranką gaminant gali ištiesti ir gausi informacija internete. Pasak jo, šiandien nesudėtingai galime surasti ne tik tikslius receptus, bet ir vaizdo įrašus, kuriuose aiškiai pristatomos visos patiekalo ruošimo instrukcijos. „Gaminant maistą galioja tos pačios taisyklės kaip ir bet kurioje kitoje veikloje. Jei žmogus tą patį pyragą jau gamino 10 kartų, jis gali pradėti laisviau improvizuoti, keisti receptą, išimti jam nepatinkančius ar pridėti naujus ingredientus. Tokių detalių supratimas atsiranda įgijus bent truputį maisto ruošimo patirties“, – įžvalgomis dalijasi pašnekovas.

Kaip išmokti gaminti sveikiau?

G. Maslenskis kalba, kad gamindami maistą patys, žmonės geriau įvertina jo teikiamą naudą, atsakingiau renkasi produktus bei apsvarsto galimas alternatyvas. Gamindami namuose galime paprasčiau sumažinti nepageidaujamų elementų kiekį ir taip gaminti sveikiau.

Receptų receptai

Pasiteiravus, kokių patarimų duotų norintiems ne tik sėkmingai paruošti pamėgtus ar naujus patiekalus, bet ir gaminti maistą išsaugant naudingąsias produktų savybes, šefas teigia, kad pagrindinis sveikos gyvensenos ir sveikesnio maisto ruošimo principas – subalansuota mityba. „Svarbu, kad maitintumėmės įvairiais produktais, gertume daug vandens. Gaminant maistą reikėtų naudoti kuo mažiau riebalų, cukraus, ne pilnai termiškai apdorotų produktų. Taip pat vengti įvairių troškinių, riebaluose virto maisto, nenaudoti mikrobangų krosnelės, nes taip gaminami produktai praranda naudingąsias savybes ir vitaminus.“

Šefas G. Maslenskis sako, kad sveiką gyvenseną pasirinkę žmonės yra linkę domėtis, kokius patiekalus ir kaip gaminti. Daug informacijos apie tinkamus vartoti gaminius šiandien gali rasti ir tam tikrų produktų netoleruojantys žmonės. Pasak pašnekovo, UAB „Mantinga“ savo asortimente taip pat siūlo daug sveikos duonos be glitimo, pridėtinio cukraus.

Svarbiausia turėti noro gaminti

UAB „Mantinga“ technologas taip pat turi patarimų, kaip maistą gaminti mažai laiko turintiems žmonėms. Jis sako, kad dėl didelio užimtumo, populiarėja greitas maistas, į namus užsisakomos vakarienės. Tačiau G. Maslenskio teigimu, jei žmogus turi noro gaminti, tai daryti įmanoma ir turint nedaug laiko. „Tokiu atveju reikėtų rinktis paprastesnius patiekalus. Maistą, kurio gaminimas užtrunka 2–3 val. galime ruošti keletu etapų, iš anksto suplanuojant jo ruošimą, pavyzdžiui, vakarą prieš pasigaminant paruoštukus“, – rekomenduoja pašnekovas.

UAB „Mantinga“ technologas ir šefas G. Maslenskis sako pastebintis, kad karantino metu žmonės ne tik pradėjo daugiau gaminti namuose, bet ir vis drąsiau eksperimentuoja, išbando naujoves. Turinys apie maistą visada sulaukia didelio susidomėjimo – o gyvenant pandemijos sąlygomis noras sugebėti skaniai gaminti patiems dar labiau išaugo.

Receptų receptai

Todėl turintys patirties, kaip tai daryti, ir norintys ja pasidalinti, gali naudotis „Delfi TV virtuvės“ siūlomomis galimybėmis – čia yra viskas, ko reikia tiek maistui paruošti, tiek visam procesui kokybiškai įamžinti.

Receptų receptai

Projektas „Delfi TV virtuvė drauge su Mantinga“ pristato laidą „Receptų receptai“, kurioje galite rasti greitai paruošiamus, paprastus ir skanius receptus kasdienai ir šventėms. Receptų video galime rasti „Delfi“ portale ČIA (https://www.delfi.lt/receptai/projektai/receptu-receptai ) arba kiekvieną šeštadienį kviečiame žiūrėti laidą „Receptų receptai“ per Delfi TV 9.30 val.

„Receptų receptai“ laidos filmuojamos specialioje „Delfi TV virtuvėje“, kuri įrengta tam, kad norintys gaminti ir kurti galėtų tai daryti paprastai ir smagiai. „Delfi“ kviečia naudotis sukurta virtuve ir kurti turinį visus: maisto blogerius, virtuvės šefus ir kitus gaminti mėgstančius entuziastus. Ši išskirtinė erdvė veikiau primena namų svetainę, nei tradicinę virtuvę, o joje vykstantis veiksmas atviras visiems. Turite idėjų ar pasiūlymų – galite rašyti rinkodara@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)