Ritualas prasideda nuo arbatos puodelio


Profesionalių pirtininkų asociacijos prezidentė Birutė Masiliauskienė sako, kad mėgaujantis pirties malonumais reikėtų atkreipti dėmesį, kokį maistą ar gėrimus vartojame, rašoma pranešime spaudai.

„Pirtimi naudodamiesi atsakingai, galime gauti didelį malonumą. Žmogui šildantis pirtyje, natūraliai kyla vidinė jo kūno temperatūra, jis prakaituoja, išsiplečia paviršinės kraujagyslės, kapiliarai – parausta oda, kas reiškia, kad daugiau kraujo nukeliauja į kūno paviršių ir mažiau jo lieka vidiniuose organuose: smegenyse, kepenyse, taip pat ir skrandyje, kuriame gerokai sulėtėja virškinimo procesas“, – sako B. Masiliauskienė.

Pirtis, vaisiai

Anot B. Masiliauskienės, pirties ritualas dažniausiai yra pradedamas nuo kokios nors žolelių arbatos, pavyzdžiui, čiobrelių, mėtų, gauromečio ar liepžiedžių. Arbata nebūtinai turi būti ruošiama nuobodžiai. Ją galima gardinti ir įvairiausiais mėgstamais prieskoniais arba džiovintais, šviežiais vaisiais bei uogomis. Pavyzdžiui, mėtų arbatą B. Masiliauskienė gardina obuolių žievelėmis bei žiupsneliu cinamono.

Ekspertė sako, kad vis dėlto pirtyje reikėtų nepadauginti vienos rūšies arbatos: toks gėrimas turi daug veikliųjų medžiagų, kurių perdozavus gali atsirasti įvairių nepageidautinų pojūčių. „Reikėtų turėti omenyje, kad įvairios žolelės turi gana intensyvų poveikį. Pavyzdžiui, jei mes eisime į pirtį vakare ir gersime daug mėtos arbatos, viskas gali pasibaigti tuo, kad atsiras refliuksas. Tačiau pirtinantis rekomenduoja išgerti apie 2 litrus skysčių, todėl geriausia yra pasidaryti degustaciją, t. y. ragauti skirtingas arbatas ar gėrimus, tačiau jų neperdozuojant“, – pataria B. Masiliauskienė.

Į pirtį – nei persivalgius, nei alkanam


B. Masiliauskienės teigimu, norint geriau suprasti, koks maistas yra tinkamas pirties malonumams, pirmiausia reikėtų prisiminti, kad pirtinantis gerokai sulėtėja virškinimas. Todėl, jei prieš eidami į pirtį sočiai pavalgysite, maistas taps sunkiai virškinimas, gali atsirasti nemalonių pojūčių. Tačiau eiti į pirtį alkanam taip pat nėra pats geriausias sprendimas – pasimėgauti ramiu ir atpalaiduojančiu poilsiu bus sunku, nes mintys suksis apie maistą. Geriausia yra tinkamai pavalgyti likus keletui valandų iki pirties.

Asociatyvioji nuotr.

„Didelio skirtumo, kokį maistą valgysite, nėra, svarbiausia – išlaikyti laiko intervalą ir pasistengti nepersivalgyti. Tuo tarpu užkandžiams pirtyje geriausiai tinka įvairūs daug vandens turintys vaisiai ar uogos: arbūzai, melionai, vynuogės, obuoliai, kriaušės, ananasai. Jie leidžia atsigaivinti ir susigrąžinti prarastus skysčius“, – teigia B. Masiliauskienė.

Taip pat galima rinktis ir kiek sotesnių užkandžių, pavyzdžiui, trapučių su užtepėlėmis, daržovėmis, krapais ar kokiais kitais žalumynais. Po pirties, pasak ekspertės, galima pasimėgauti ir sočiu maistu, kuris dar labiau sustiprins suteiktus pojūčius.

Nepamirškite skysčių


Darant pertraukas tarp pirtinimosi, skysčiams subalansuoti ir atsivėsinimui pirtininkų asociacijos prezidentė pataria gerti mineraliniu vandeniu praskiestą ir įvairiomis žolelėmis paskanintą kefyrą ar raugintas pasukas, taip pat natūraliai raugintą girą. Ją paprasta pasigaminti ir namuose – tereikia išsirinkti mėgstamą arbatą, į ją įberti žiupsnelį kepimo mielių, paskaninti medumi, džiovintais vaisiais bei uogomis ir palikti pusdieniui pastovėti šiltoje vietoje.

Mėgstantiems pikantiškesnius skonius B. Masiliauskienė rekomenduoja išbandyti „Pirties Mere“ pirtininkų pramintą kokteilį. Jam pasigaminti prireiks pomidorų sulčių ir gazuoto mineralinio vandens.

Vaisiai

„Prakaituodamas žmogus praranda daug mineralų, todėl jų pusiausvyrai atkurti, gauti gerą natrio chlorido, kalio, magnio balansą organizme bei tiesiog numalšinti troškulį labai tinka pomidorų sultys sumaišytos su sūriu mineraliniu vandeniu, 1:1 proporcijomis“, – sako pirties ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)