„Alfas Live“ laidoje, Alfas kartu su dėstytoja Indraja Raudonikyte kalbės, kaip reikia rauginti obuolius, kad jais galėtumėte džiaugtis ne tik žiemą, bet ir vos po kelių dienų.

– Kokias obuolių veisles geriausia rinktis rauginimui?

– Greitam vartojimui tinka bet kokie ir betkokios būklės obuoliai. Jei juos valgysime po savaitės ar po dviejų, bet jei norite pasiplanuoti, galbūt kaupti atsargas žiemai, tada reikėtų vengti prinokusių ir labai saldžių obuolių. Lietuviška klasika byloja, kad antaninius obuolius geriausia raugti neprinokusius, tada turėsite geriausią rezultatą.

– Kiek galima laikyti raugintus antaninius obuolius?

– Ir pjaustytus, ir pilnus obuolius galima drąsiai laikyti iki pavasario. Birželio mėnesį jau reikėtų juos suvartoti. Jei pasirinksite raugti kitas veisles, suvalgyti juos reikėtų per porą savaičių ar mėnesį ir laikyti šaldytuve.

Obuoliai

– Kaip reikėtų raugti obuolius?

– Vienas iš svarbiausių veiksmų, tai vandenyje gerai ištirpinti rupią druską (1 l vandens – 1 šaukštas druskos). Jei norite labai greitai užsiraugti, naudokite labai šiltą vandenį, maždaug 40 °C, bet ne karštesnį. Tinka naudoti ir jūros druską, bet svarbu, kad joje nebūtų papildomų ingredientų, kurie apsaugo druską nuo sušokimo. Kai aš rauginu obuolius greituoju būdu, kad po poros savaičių jau būtų galima juos valgyti, dedu krienų lapus. Jais iškloju puodynės ar stiklainio dugną. Rauginimui tinka stikliniai, emaliuoti puodai (tik neišdaužyti), iš bėdos tiktų ir nerūdyjantis plienas. Bet geriausiai tinka stiklas arba keramika. Dar naudoju česnaką. Jei jį sutraiškysite, jis geriau atskleis savo skonines savybes. Dedu juodųjų serbentų, vyšnių lapų. Jeigu ruošite greitam naudojimui, galite raugti ir su prekybos centre įsigytais krapais. Rauginimui taip pat galima panaudoti vyšnių, ąžuolų ar serbentų stiebelius. Būtinai visus obuolius ir lapus nuplaukite. Obuolius supjaustykite, nes per odelę sunkiau įsiskverbia visos gerosios bakterijos ir raugimo procesas trunka ilgiau. Dėdami į indą obuolius sluoksniuokite su prieskoniais, kartais pamaišykite, galite įdėti krapų žiedynų, ąžuolo lapų, jie padeda išsaugoti daržovių traškumą.

Taip pat laidoje sužinosite, kaip pasigaminti šiltas ropinių daržovių salotas su sultinga paukštiena. O desertui – purus dvisluoksnis obuolių ir varškės pyragas. Alfas kartu su maisto technologe atskleis, kokias didžiausias klaidas darome gamindami padažus, kaip reikėtų taisyklingai juos tirštinti? Ir kokie trys ingredientai gali padažuose pakeisti miltus ir krakmolą. O šunų augintojai pamatys, kokie 4 produktai gali paįvairinti sausą maistą ir praturtinti jų mitybą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)