Alfas kartu su medicinos mokslų daktare, gydytoja dietologe, klinikos įkūrėja ir vadove Edita Gaveliene papasakos ir netgi parodys, kokius produktus reikėtų rinktis ir dėti į pietų dėžutes.

Manau, kad visi prisimename, kaip mes mokyklose valgydavome saldainius, traškučius, bandeles, o dabar ypatingai pabrėžiama, kad to nereikia daryti. Bet užaugome, atrodo nesergame baisiomis ligomis. Kaip tai vertinti? Ar tai gali būti tiksinti bomba?

Mes iš tiesų kartais matome tik vieną aspektą. Aš pati iš mokyklos atsimenu antradienius, kai visa mokykla pakvipdavo tuo senu, perkaitintu aliejumi, bet mums tai būdavo didžioji šventė, nes mokykloje buvo verdamos spurgos. Ir visi bėgdavome per pertraukas, stumdydavomės eilėse ir pirkdavom tas riebalais pertekusias spurgas ir jas skanaudavom. Ir taip, visi užaugom, visi kažką pasiekėm gyvenime, ir atrodo, kad kas čia tokio. Bet tame ir yra maitinimosi žavesys, kad mūsų kaip protaujančių būtybių tikslas yra gyvenimą nugyventi sveikai ir kaip įmanoma ilgiau. O dabar mokslas sako, kad norint tai padaryti reikia dėti tam tikras pastangas. Svarbus fizinis krūvis, sportas kasdien, rinktis teisingą maistą taip pat būtina kiekvieną dieną, taip mes gyvensime sveikiau ir galbūt kažkokios genetinės ligos mums pasireikš vėliau, o gal ir iš vis nepasireikš. Ir jeigu nors kiek valgysime rečiau maistą, kuris nėra naudingas ar maistingas, žinoma, kartais galima ir norisi, bet kasdienybėje maistas turi būti ir skanus, maistingas ir duotų kažką gero mūsų organizmui.

Pietų dėžutė

Ypatingai svarbus maisto pasirinkimas, kai kalbame apie vaikus. Iki metų verdame košeles, ieškome ekologiškų produktų, mamytės „dūzgia“ po visus turgelius ir ūkius, o kai tik jie pradeda eiti į mokyklą, duoda jiems pinigėlių ir nebesidomi jais. Ir labai svarbu, kad būtų ne tik rūpinimąsis vaiku, bet ir rodomas pavyzdys. Jei vaikas mato, kad tėvų šventėse vyksta įvairios maisto degustacijos, specialiai aiškinama, kodėl pasirenkami tam tikri produktai ar kiekvieną dieną pasakojama, ką aš šiandien dariau ar valgiau, vaikas viską perkelia į savo gyvenimą, kad ir ne tuo periodu. Paauglystė – protestų, savęs ieškojimo metas, bet vistiek tie, kurie savo paauglystės, vaikystės metu matė gerus pavyzdžius, visą tai įgyvendins ateityje ir tas laikotarpis, kuris buvo gal nelabai sveikatai palankus, nepadarys ženklių bėdų jo sveikatai, bet žiūrint į ateitį, jis tinkamai vystys savo įpročius ir perduos juos savo šeimai.

Taip pat laidoje sužinosite, kaip pasigaminti bulvių šimtalapį bei sumuštinius jūrų dumblių lapuose. Alfas kartu su maisto technologe atskleis, kaip paruošti pačią skaniausią naminę girą. Be to, sužinosite netradicinių girų receptų. O šunų augintojus nudžiuginsime neįprastu skanėstu-žaidimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją