– Raminta, kodėl cukrus svarbus mūsų organizmui?

– Cukrų galima vadinti sukaupta saulės energija – jis susidaro visuose žaliuose augaluose veikiant saulei, vandeniui ir anglies dioksidui. Tai – visiškai natūralus produktas, jei valgome vaisius, uogas ar kitus natūralius cukraus šaltinius. Jis būtinas, kad mūsų organizmas normaliai funkcionuotų. Daug cukraus sunaudojama aktyviai sportuojant, sunkiai fiziškai ar protiškai dirbant. Beje, smegenims jo reikia ne mažiau nei raumenims. Dėl per mažo cukraus kiekio sumažėja atletiškumas, gali sutrikti smegenų veikla.

Cukrus

Cukrus taip pat turi konservuojamųjų, spalvą reguliuojančių, aromatą sustiprinančių ir drėgmę išlaikančių savybių, todėl naudojamas konservuojant, šaldant, marinuojant įvairų maistą. Kepant duoną ar bandeles, cukrus ir sirupas kildina mieles, kepiniai įgauna patrauklų rudą paviršių, pagerėja jų spalva ir tekstūra, sustiprėja aromatas. Taigi, išsiversti visiškai be cukraus būtų sunku, o gal net – ir nebūtina. Juk motinos pieno saldumas buvo pirmas mūsų pajustas skonis.

– Kodėl cukrus suteikia tiek laimės?

– Skonio receptoriai jį atpažįsta pirmiausiai, nes tai yra greitos ir lengvai įsisavinamos energijos šaltinis. Saldumo pojūtis siunčia smegenims signalą, kad būsime išgelbėti nuo bado mirties, galbūt todėl saldėsiai mums teikia tiek džiaugsmo. Cukrus ne tik suteikia saldumo, bet ir suderina bei sustiprina kitus skonius. O kur dar hormonų išsiskyrimo skatinimas, kurie būtent ir yra atsakingi už gerą savijautą, tik nuo cukraus pertekliaus gali būti greitai pasiektas ir atvirkštinis efektas.

Raminta Bogušienė

– Kokie požymiai rodo, kad vartojame per daug cukraus?

– Perteklinis cukraus vartojimas gali būti akivaizdžiai jaučiamas. Visų pirma, jaučiamas silpnumas, energijos svyravimai. Suvartojus daug cukraus turinčių produktų, susidaro greiti cukraus šuoliai, energijos gausa, tačiau trumpalaikė – po kurio laiko staigiai krenta cukraus lygis kraujyje, nuotaika blogėja, energijos mažėja. Gali pasireikšti ir nuotaikų kaita – dirglumas, sunkumas sutelkti dėmesį, regėjimo sutrikimai. Nesinori valgyti sveiko maisto, nes skonio receptoriai būna išderinti. Gali prasidėti įvairūs sveikatos sutrikimai, nes tikras maistas keičiamas stipriai perdirbtu. Jaučiamas perteklinis ar dažnas noras nuolat užkandžiauti ir palaikyti energiją, kurios trūksta pavartojus tuščių kalorijų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad noras gerti daugiau vandens ir dažnesnis šlapinimasis rodo, jog organizme reikia pašalinti cukraus perteklių. Labai dažna cukraus pertekliaus pasekmė – grybelis candida, ypač moters organizme. Odos problemos, sausumas ar net spuogų atsiradimas gali būti cukraus pertekliaus pasekmė. Daug cukraus vartojančioms moterims anksčiau pasireiškia senėjimo požymiai, atsiranda daugiau raukšlių.

– Kas yra pridėtinis cukrus ir kokį pavojų jis kelia?

– Tai gėrimo ar patiekalo gamybos metu įdėta sacharozė, fruktozė, gliukozė, gliukozės sirupas, fruktozės sirupas, gliukozės-fruktozės sirupas ir kitų formų monosacharidai ir disacharidai, taip pat cukrūs, esantys įdėtame meduje, sirupuose, vaisių sultyse ir vaisių sulčių koncentratuose. Atkreipkite dėmesį į jo kiekį pirkdami maisto produktus, jo gausiai gali būti net kasdieninėje duonoje.

Cukrus

Iš tiesų, ne cukrus yra didysis blogis, o jo perteklius. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad cukrus sudarytų ne daugiau kaip 5–10 proc. visų gaunamų kilokalorijų. Ilgalaikis gliukozės perteklius ima virsti sočiaisiais riebalais, kraujyje daugėja cholesterolio, žmogus tunka, vystosi aterosklerozė, taip pat skatina širdies ir kraujagyslių ligų bei antrojo tipo diabeto atsiradimą. Cukruje yra energijos, bet nėra jokių vitaminų, mineralinių ar skaidulinių medžiagų, jis tik atima jas iš organizmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)