Pirmoje „Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su maisto technologe Vida Ežerskiene aiškinosi, kaip reikia laikyti vaisius ir daržoves. Ar žinojote, kad kai kurie iš jų gali būti draugai, o kiti netgi priešai? Ką sudėjus šalia rizikuojate greitu metu išmesti? Be to, kokius produktus geriau laikyti šaldytuve, o kurių šykštu ten nereikėtų dėti?

Ką reikėtų žinoti apie daržovų ir vaisių laikymą?

Visų pirma norėčiau pabrėžti, kad vaisius ir daržoves rekomenduočiau laikyti atskirai. Jei kalbame apie šaldytuvą, ten esančiuose stalčiuose visi produktai turi būti sudėti tvarkingai. Tiek daržovės, tiek vaisiai į jį dedami neplauti, svarbu paskirstyti juos pagal svorį ir neužkrauti pilnų stalčių, kad juose cirkuliuotų oras.

Kokių daržovių šaldytuve laikyti nereikėtų?

Šaldytuve nelaikome pomidorų, nes jis stabdo jų nokimą. Jei turite labai sunokusių pomidorų ir norite juos laikyti šaldytuve, tuomet dėkite ant viršutinės lentynos, atskirai nuo kitų daržovių. Pomidorus reikėtų dėti uodegėle į viršų, o ne atvirkščiai. Nes jie pradeda gesti nuo viršaus, tai jautriausia jų vieta.

Nerekomenduotina šaldytuve laikyti bulvių, kadangi jose yra daug angliavandenių ir krakmolo. O jis prie nulinės temperatūros virsta cukrumi ir pakeičia skonį. Todėl bulves reikėtų laikyti 8–10 °C temperatūroje, tamsioje ir sausoje vietoje, nes kitaip bulvės pradės dygti.

Svogūnus bei česnakus reikėtų laikyti sausai, atskirai vienus nuo kitų ir ne šaldytuve, nes jie sugers drėgmę ir pradės dygti. Gali atsirasti net pelėsis.

Niekada nelaikykite agurkų, salotų ir pomidorų vienoje vietoje, nes pomidorai iškiria daug etileno, kuris vienus vaisius ar daržoves nokina, o kitus padaro rudesnius. Pavyzdžiui, salotos šalia pomidorų pradės glebti ir ruduoti, galite patys paeksperimentuoti.

Jei norite sunokinti avokadą, šalia dėkite pomidorą ir obuolį. Nes jie abu išskiria etileną ir avokadas greičiau prinoks. Bet jei neturite noro nokinti, geriau šių produktų šalia nelaikykite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)