Iš daržovių likučių – sriuba ir sultinys

Morkų, bulvių, pastarnokų, netgi brokolių, žiedinių kopūstų likučius sudėkite į maišelį ir užšaldykite – vėliau galėsite išvirti sultinį, pataria Nadiya Hussain. Įdėjus vieną kitą komponentą, sultinys gali virsti sriuba, kariu, rizotu, troškiniu, rašoma BBC portale.

Iš salotų ir daržovių lapų – užtepėlės ir užkandžiai

Lapelius, šakeles dažnai išmetame į šiukšlių dėžę, o virtuvės šefai žino daug būdų, kaip juos išsaugoti.

Šefė iš Londono Rose Ashby sako, kad skaniausia bus daržovių lapus, stiebus smulkiai supjaustyti ir lėtai išvirti su aitriosiomis paprikomis, česnaku ir trupučiu sviesto (rabarbarų ir kai kurių daržovių lapai nevalgomi,prieš virdami pasiaiškinkite).

Šefų pora Roxy ir Benas, kurie gamina veganinius patiekalus, rekomenduoja – kai kepate žiedinį kopūstą, dubenyje užberkite ant jo smulkintų žalumynų, užpilkite šlakelį aliejaus, užberkite druskos, pipirų ir išmaišykite, paskui 8–12 min. pakepkite.

Šefas Maxas La Mana gamina pagardą sriuboms, troškiniams iš salotų lapų likučių: „Suberkite juos į didelį dubenį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaukite pusę minutės. Kai lapų dalelės pasidarys ryškiai žalios, nukoškite, užpilkite šaltu vandeniu iš čiaupo ir 1–2 min. palaukite. Vėl nukoškite, sudėkite į maisto smulkintuvą, įdėkite dar kelias skilteles česnako ir / ar imbiero ir sutrinkite iki piurė konsistencijos. Galbūt reikės įpilti truputį vandens.“ Šią piurė supilkite į formeles ledo kubeliams, užšaldykite, o vėliau galėsite naudoti įvairiems patiekalams.

Įdėkite maisto likučių į kitus patiekalus

Virtuvės šefas Akis Petretzikis pataria gaminti lanksčiai ir būti sumaniems. Liko virtos vištienos? Smulkiai supjaustykite ir užberkite ant picos. Liko sunokusių daržovių? Įdėkite jų į lazaniją. Į sriubas, troškinius, pyragų įdarą galite įdėti praktiškai visus turimus maisto likučius.

O efektyviausias būdas sumažinti maisto švaistymą – tiesiog daugiau planuoti ir mažiau pirkti, įsitikinęs šefas Willas Devlinas. Jei planuojate, ką gaminsite, ir žinote, kiek produktų kiekvieną savaitę jums reikės, joks ingredientas neliks pamirštas ir nesuges. Pavyzdžiui, geriu nusipirkti kelias morkas nei 2 kg plastikinį maišą – sutaupysite pinigų, be to, sumažinsite plastiko vartojimą.

Aromatingas daržoves ir žoleles užšaldykite ledo kubeliuose

Trintuvu sutrinkite česnaką, imbierą, citrinžolę, įvairių spalvų aitriąsias paprikas (atskirai) ir užšaldykite ledu kubelių formelėse arba maišeliuose, pataria šefas Jeremy Pangas. Turėsite aromatingą mišinį sriuboms, troškiniams ar marinatams. Ant maišelių užklijuokite mišinių pavadinimus.

Virėja Shivi Ramoutar supjausto uogas, citrusinius vaisius, žolelių, užšaldo ledo kubelių formelėse su vandeniu. Tokiu mišiniu galite pagardinti vandenį ar kokteilį.

Sunaudokite vaisių ir daržovių luobeles

Šefė Romy Gill neskuta saldžiųjų bulvių, tik kruopščiai nuplauna. Tas pasakytina apie bulves, morkas, pastarnokus, netgi moliūgus, kurių labai plona luobelė. O bet kokias turimas daržovių luobeles galima paskrudinti iki traškios konsistencijos.

Vaisių žieveles galima pamirkyti į vyno ar obuolių actą ir įdėti padažus prie mėsos – bent jau taip daro šefas Merlinas Labronas-Johnsonas.

Rauginkite daržoves

Jei turite daug daržovių, rauginkite jas. Romy Gill pasigamina raugintų burokėlių. Raugti galima agurkus, raudonuosius kopūstus, raudonuosius svogūnus.

Galite pasigaminti panašų į kimčius patiekalą – trintuvu sutrinkite imbiero, česnako, druskos, įpylę truputį acto ir įbėrę aitriosios paprikos miltelių. Supjaustykite salierų gumbų, morkų, agurkų, pankolių, sumaišykite turimą pastą su daržovėmis ir sudėkite į stiklainį. Palikite fermentuotis 4–6 dienas (vėsioje, tamsioje vietoje), paskui įdėkite į šaldytuvą. Jei pamatysite, kad yra burbuliukų, atsukite stiklainį ir išleiskite dujas.

Iš slyvų, braškių, vyšnių ir vaisių galima išvirti džemą.

Meskite daržovių luobeles į komposto krūvą

Sodo, daržo gale galite padaryti komposto krūvą ir dėti ten daržovių likučius – taip daro šefas Gazas Oakley. Pasak jo, po kelių mėnesių turėsite vertingo komposto, kuriame galėsite auginti daržoves – taip paversite masto atliekas naudingu produktu, neteršite aplinkos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)