Alfas kalbino Editą Gavelienę – medicinos mokslų daktarę, gydytoją dietologę, klinikos įkūrėją ir vadovę.

Girdime daug įvairių nuomonių apie pieno produktus. Kurie žmonės yra teisūs? Tie, kurie sako, kad geriau jų nevartoti ar tie, kurie juos vartoja?

Visi po truputį yra teisūs. Šiuolaikinis mitybos mokslas neišbraukė pieno produktų iš sveikatai palankaus maitinimosi pasirinkimo piramidės. Ir jie ten yra įrašyti pelnytai, dėl savo maistinės vertės ir žmogaus organizmo gebėjimo įsisavinti naudingąsiais maistines medžiagas iš pieno produktų. Daug diskusijų, kodėl vieni atsisako šių produktų, o kiti ne. Viena iš teorijų yra, jog suaugusiam žmogui tai yra nereikalingas produktas, bet jei žiūrėtumėme žmonijos istoriją, kai žmogus sugebėjo gauti pieną, jį vartoti, truputėlį vėliau pastebėjo, kad jis gali būti vartojamas ir surūgęs – nuo tada tai buvo didelis mitybos šuolis istorijoje. Visgi, paneigti, kad pienas žmogui yra naudingas, deja, nei aš negaliu ir tikiuosi, kad dar greitai niekas negalės. O diskusijos, kad kažkam tinka ar netinka pienas kyla iš labai natūralių fiziologinių dalykų žmogaus organizme ir amžiui bėgant, kuo vyresnis asmuo, tuo mažiau gaminasi virškinimo fermentų, tuo tarpe ir pieno cukrų, laktozę virškinančio fermento – laktazės. Be to, mes patys galime įtakoti to fermento kiekį savo organizme, jei ilgesnį laiką tenka gyventi be pieno produktų, jei vartojame daugiau antibiotikų arba po tam tikrų operacijų sumažėja organizmo galimybė pagaminti tam tikrą kiekį laktazės. Dėl to žmogui išgėrusiam pieno gali išpūsti pilvą, prasidėti viduriavimas, galbūt galvos skausmai ir kiti nemalonūs dalykai, kurie blogina žmogaus gyvenimo kokybę. Dėka profesorės Kalibatienės mes žinome, kad maždaug 30 % Lietuvos gyventojų turi vienokio ar kitokio laipsnio to fermento deficitą ir galėtų atkreipti dėmesį į pieno vartojimą. Ir jei yra šie diskomfortai, rinktis rūgusio pieno produktus. O juos visai išbraukti iš savo raciono nevertėtų.

Pieno produktai

Kuris gėrimas yra naudingesnis mūsų organizmui? Pienas ar kefyras?

Jei reikėtų rinktis tarp pieno ir kefyro, aš rinkčiausi kefyrą arba kitą rūgusį produktą, tai gali būti ir pasukos, rūgpienis ar kiti fermentuoti pieno produktai. Jie šiek tiek skiriasi pagal fermentacijai naudojamas bakterijas, o pasirinkčiau rūgusio pieno produktą dėl keleto priežasčių. Pagal profesorės Kalibatienės duomenis, didesnis procentas netoleruojančių laktozės yra Žemaitijoje, o aš esu iš to krašto. Nuo mažens pastebėjau, kad esu iš tos grupės žmonių, kurie nelabai mėgsta pieno. Bet ne tik dėl to, kai produktas praeina fermentacijos procesą, jis įgyja kitų naudingų savybių reikalingų suaugusiam žmogui.

Alfas laidoje gamino šventinį burgerį, gaivinantį arbūzinį mėtinį limonadą ir šaltą grilintų daržovių sriubą su lašiša, kuri tikrai patiks šaltibarščių mėgėjams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)