– Ugne, kaip nusprendėte pasirinkti maisto technologės kelią?

– Mano meilė maistui gimė šeimoje. Mano močiutės nėra ūkininkės, bet jos turi savo sodus, kuriuose leisdama laiką pamilau sezoninį maistą. Mano tėveliai taip pat labai svetingi, mėgsta skaniai pavalgyti. Augau aplinkoje, kur maistą lydėjo tik geriausios emocijos, o renkantis profesiją galvoje skambėjo posakis „susirask veiklą, kuri patinka ir niekada neteks dirbti“, tad per daug nesvarsčiusi pasirinkau maisto technologiją. Esu maisto technologė jau daugiau nei 6 metus ir dirbu įvairiausius darbus, įgyvendinu projektus, kurių pagrindinė tema – maistas.

Maisto technologė Ugnė Ulickienė

– Vedate įvairius mokymus maisto tema. Kodėl svarbu planuoti savaitės meniu?

– Džiaugiuosi, kad žmonės manimi pasitiki ir kviečia vesti mokymus. Esu jauna, todėl dalintis žiniomis tokiame amžiuje man didelis įvertinimas. Mano mokymų kategorijos šiuo metu yra dvi – viena, skirta viešajam maitinimui, prekybos sektoriui, o kita daugiau namų ūkiams. Pirmoje mokau kavinių, parduotuvių darbuotojus tinkamai dirbti su maistu, užtikrinti maisto saugą, kokybę, objektų tvarką, higieną ir asmens higieną. O antroji gimė pirmojo karantino metu, kada pradėjau dalintis savo senu įpročiu – meniu planavimu. Pagrindiniai meniu planavimo argumentai – sutaupytas laikas, pinigai, sveikatos rodiklių gerinimas, taršos mažinimas. Pandemijos laikotarpiu norisi akcentuoti ir krepšelio dydį, kad nereikėtų dažnai eiti į parduotuves.

Savo instagramo paskyroje @ugne_food dalinuosi meniu, kuriuos kurdama užtrunku apie 4 valandas. Meniu būna skirtas visai darbo savaitei su receptais ir tiksliu pirkinių krepšeliu, net nurodau, kuriomis dienomis gaminame, dažniausiai tai būna sekmadienio ir antradienio vakarai. Maždaug tiek laiko sutaupau visiems, kurie tą meniu išsisaugo ir juo pasinaudoja. Gaunu daug žinučių su padėkomis, kad žmonėms pagaliau nebereikia sukti galvos, ką valgyti rytoj. Širdį glosto ir tos žinutės, kuriose žmonės dalijasi savo sveikatos pokyčiais.

Maisto technologė Ugnė Ulickienė

Dažniausia daugelio klaida kasdieninėje mityboje yra režimo trūkumas arba valgymas per mažai/per daug. Savo meniu stengiuosi išlaikyti tinkamą balansą. Mano sekėjai vidutiniškai sutaupo nuo 40–100 eurų per mėnesį. Valgant skanų, sveika maistą visą savaitę, dviems asmenims užtenka 40 eurų.

Žiemą atradau naują aistrą – kurti meniu šventėms. Suprantu, kad yra daug maisto tiekėjų ir jie puikiai pasirūpina šventėmis, kai kurie žmonės gimtadienius švenčia restoranuose, bet yra ir tokių kaip aš, kurie visada gamina naminį maistą švenčių metu. Man didžiausias džiaugsmas palepinti šeimą ir draugus savo ruoštais patiekalais, tad dalinuosi meniu didžiosioms metų šventėms. Paskutinis mano kurtas meniu yra skirtas visiems, kurie planuojasi laisvalaikį gamtoje ir nenori valgyti pabodusių kiaulienos šašlykų, bulvių traškučių ar kitų greitų angliavandenių.

– Gal galite patarti, kaip patiems pradėti planuoti kassavaitinį meniu namuose?

– Rekomenduoju pasinaudoti mano 5 žingsnių meniu planavimo strategija:

1 žingsnis – NAMŲ AUDITAS – atliekame spintelių, šaldytuvų, šaldiklio turinio „inventorizaciją“ susirašydami turimus produktus.

2 žingsnis – SAVAITĖS APŽVALGA – susirašome, kiek ir kokių patiekalų reikės ateinančią savaitę.

3 žingsnis – BIUDŽETAS – įsivertiname, kiek galime ir norime išleisti.

4 žingsnis – PATIEKALŲ SĄRAŠAS – geriausia kompiuteryje vesti ir vis papildyti 3 sąrašus: „visada pavyksta“, „noriu išbandyti“, „labai mėgstu“, taip pat susikurti kategorijas „pusryčiai“, „pietūs“, „vakarienės“ ir kt., naudojantis šiais sąrašais, atsižvelgiant į aukščiau paminėtus žingsnius, sudėlioti meniu.

5 žingsnis – PIRKINIŲ SĄRAŠAS pagal patiekalus, atsižvelgiant į rezultatą po namų audito.

Maisto technologės Ugnės Ulickienės receptas

– Kodėl nusprendėte dalintis patarimais ir receptais socialiniuose tinkluose?

Gyvenime visada stengiuosi atrasti balansą tarp skanaus ir sveiko maisto, tarp darbo ir poilsio režimo, tad prieš keletą metų pajutau didelį norą atrasti, kas galėtų nusverti mano perfekcionistės, gan griežtos asmenybės svarelį. Tada atradau kūrybą virtuvėje. Buvau įpratusi dirbti pagal technologės protokolą ir staiga supratau, kokia laimė yra tiesiog kurti ir dalintis. Socialiniai tinklai prieš porą metų tapo mano namų virtuvės užrašais. Šiandien suskaičiuoju 220 receptų savo profilyje ir tai nėra tik sveikuoliški ar vegetariški receptai, ne vien tik tortai ar makaronai, ten yra visko. Būtent taip, kaip kiekvieno mūsų virtuvėse.

– Kokį maistą renkatės sau ir savo šeimai?

Labai mėgstu sezoninį maistą, bet neleidžiu sau jo gadinti, pavyzdžiui, iš nuostabių uogų virdama džemus su samčiais cukraus. Labai svarbu atskirti, kas yra sveika ir kas tik taip atrodo. Mūsų namuose saldumynų nėra, nebent yra ypatinga proga, tada kepu tortą ir džiaugiuosi kiekviena kūrybine minute. Valgome džiovintus vaisius, nesaldintą riešutų sviestą, uogas. Kalbant apie sezoniškumą – rekomenduoju valgyti tiesiog šviežias daržoves, vaisius, naudoti kuo daugiau prieskoninių žolelių, investuoti į kokybišką alyvuogių aliejų. Jei jau norisi gaminti sezoninius patiekalus – rauginkite daržoves ar pasikepkite voveraičių.

Špinatų suktinukas jūsų šventei

Tiems, kas yra gaminę legendinį Kuršėnų vyniotinį, čia bus vieni juokai, o tiems, kas biskvito nėra vynioję – aprašiau viską labai smulkiai. Tikrai pavyks!

Maisto technologės Ugnės Ulickienės receptas

Biskvitui: 200 g špinatų, 15 g švelnaus alyvuogių aliejaus, 47 g kiaušinių trynių ir 102 g kiaušinių baltymų (maždaug 3 kiaušiniai), 80 g kvietinių miltų, 2 g druskos, 3,5 g cukraus, 20 g krakmolo

Varškės masei: 150 g minkšto tepamo sūrelio be priedų, 200 g varškės 9 %, 60 g sviesto, 0,25 g krapų, 1,5 g dž. česnako, 2,03 g druskos, 0,21 maltų j. pipirų

Gaminimo eiga:

1. Plautus špinatus sumalti elektriniu smulkintuvu iki tyrės kartu su aliejumi. Į masę pilti trynius, lengvai išplakti. Berti cukrų, miltus, krakmolą ir išmaišyti mentele. Atskirai išplakti baltymus iki standžių putų su druska.
2. 40x30 cm skardą tolygiai ištiesti kepimo popieriumi, supilti masę ir kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 min. Įsmeigtas medinis pagaliukas turi likti sausas, be gumulėlių.
3. Varškės masei birią varškę šiek tiek sutrinti, maišyti kartu su sūreliu, kambario temperatūros sviestu ir prieskoniais. Iki sutepimo laikyti kambario temperatūroje.
4. Biskvitui iškepus, apversti jį ant kito, švaraus kepimo popieriaus lakšto ir, kol dar šiltas, nulupti apatinę dalį. Kartu su nauju kepimo popieriumi susukti į ritulį, atvėsinti.
5. Atvėsusį biskvitą, atsargiai išvynioti, jis turi likti laivelio formos. Nespausti! Per visą plotą sutepti varškės mase, susukti jau be kepimo popieriaus. Tuomet suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą 2–12 val.
6. Pjaustyti į 10–12 dalių, laikyti šaldytuve.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)