Ar galima persivalgyti arbūzų? Kokie galimi šalutiniai to poveikiai? Ekspertų teigimu, nepaisant įvairiausios naudos, organizmui žalingas per didelis kiekis arbūzo, rašoma portale „NDTV Food“.

1. Galima diarėja ir kitokios sveikatos problemos

Arbūzas – vandens ir dietinės ląstelienos šaltinis. Vis tik pernelyg didelis minėtų medžiagų kiekis gresia virškinimo sutrikimais – diarėja, pilvo pūtimu ir t. t. Arbūzuose yra cukraus komponento sorbitolio, kuris laisvina vidurius, sukelia dujų kaupimąsi. Likopenas, pigmentuotas antioksidantas, kuris ir suteikia arbūzui ryškią spalvą, dideliais kiekiais irgi sukelia vidurių laisvumą ir dujų kaupimąsi.

2. Gali padidinti gliukozės lygį

Sergant diabetu, didelė tikimybė, kad per gausiai suvalgius arbūzo, padidės cukraus lygis kraujyje. Arbūzai turi didelį glikemijos indeksą. Esant diabetui, geriausia pasitarti su gydytoju, ar jums galima kasdien valgyti arbūzo.

Arbūzas

3. Didina kepenų uždegimo riziką

Reguliariai alkoholio vartojantiems žmonėms rekomenduotina riboti arbūzo, kadangi didelis likopeno kiekis gali sureaguoti su alkoholiu ir sukelti kepenų uždegimą. Oksidacinis stresas kepenims ypač žalingas.

4. Galima intoksikacija dėl per didelio skysčių kiekio

Intoksikacija vandeniu – tokia būklė, kai organizme yra per didelis kiekis vandens, dėl to pasišalina per daug natrio. Natūralu, kad, suvalgius daug arbūzo, organizme gali padaugėti vandens. Kitas dalykas – nepašalinus iš organizmo vandens pertekliaus, pagausės kraujo, vėliau tikėtinas kojų tinimas, nuovargis, pernelyg didelis krūvis inkstams ir t. t. Be to, iš organizmo gali pasišalinti per didelis kiekis natrio.

5. Galimos širdies ir kraujagyslių problemos

Kaip žinoma, arbūzai – kalio šaltinis, o kalis yra būtinas daugeliui organizme vykstančių procesų, reakcijų; kalis yra elektrolitas, jis būtinas širdžiai, stiprina kaulus ir raumenis. Kita vertus, dėl per didelio kalio kiekio galimi širdies veiklos sutrikimai – padažnėjęs širdies plakimas, silpnas pulsas ir pan.

Arbūzas

Kiek arbūzo patartina suvalgyti per dieną? Psichologo, mitybos specialisto Ritesho Bawri teigimu, „100 g arbūzo – apie 30 kalorijų. Kadangi arbūzas sudarytas praktiškai iš vandens, be vargo suvalgoma net 500 g, kas būtų 150 kalorijų. Arbūzas – lengvas maistas, tikėtina, kad nejausite sotumo, veikiausiai valgysite dar. Na o 100 g arbūzo yra 6 g cukraus, vadinasi 500 g arbūzo – 30 g cukraus. Šiaip rekomenduojama per dieną su maistu suvartoti 100–150 g cukraus. Valgant arbūzo, savaime suprantama, cukraus suvartojama daugiau.“

Ekspertų nuomone, besaikis valgymas žalingas – tiek arbūzų, tiek kitokių produktų, o saikingai vartojant, arbūzai aprūpins organizmą skysčiais ir maistingomis medžiagomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)