Trys svarbiausi dalykai


A. Ivanauskas yra įsitikinęs, kad bet kokiai iškylai svarbu turėti gerą nuotaiką, gerą kompaniją ir pledą. „Kai iškylaujama su gera nuotaika ir gera kompanija, tikrai viskas gali puikiai pavykti. Aš visada esu už tris ingredientus, kuriuos tikrai verta pasiimti su savimi. Tai duonos gaminiai, vaisiai ir daržovės, kietieji sūriai arba vytinta mėsos. Juos ne tik verta, bet ir būtina turėti“, – teigia „Delfi TV“ laidos „Alfas vienas namuose“ vedėjas.

Alfas Ivanauskas

Nors žmonės yra linkę ilgai svarstyti iškylos meniu, vis dėlto, A. Ivanausko nuomone, iškylos meniu beveik niekuo nesiskiria nuo pietų, pusryčių ar vakarienių namuose. „Tik reikėtų apgalvoti, ar nebus naudojamas keptuvas. Jei pasirinksite iškylą be jo – greičiausiai daugiausiai bus užkandžiaujama. Jei naudosite keptuvą, gali būti kepamos tiek daržovės, tiek duonos gaminiai, tiek įvairūs sūriai“, – sako A. Ivanauskas.

Taip pat jis pataria nepamiršti užkloto ir patogių indų. Iškyklose galima naudoti ir daugkartinius indus. Tačiau, anot profesionalo, svarbu ir neapsikrauti indais. „Visada stengiuosi neapsikrauti indais iškylose ir tiesiog siūlau pagalvoti kūrybiškai: patiekalus susukti į popieriaus lapus ar servetėles. Keptą mėsą galima dėti tiesiai ant daržovių ar duonos gaminių ir tokiu būdu išvengti krūvos indų, kurie apsunkintų iškylą, jei eitumėte pėsčiomis, o ne keliautumėte automobiliu“, – pataria garsus virtuvės šefas.

Ar verta eksperimentuoti?


Nors A. Ivanauskas visuomet drąsiai pasisako už eksperimentus, vis dėlto, jo nuomone, eksperimentuoti yra geriau gaminant su bičiuliais ir namiškiais. „Aš visada už eksperimentus, bet geriau tai darykite būdami savoje kompanijoje. Tačiau, kita vertus, galite eksperimentuoti ir į tai įtraukti visus. Taip perleisite atsakomybę ir kitiems bei nereikės jaudintis, kad kažkas nepavyko dėl jūsų kaltės“, – pataria A. Ivanauskas.

Alfo Ivanausko receptai

Pats A. Ivanauskas prisipažino, jog pat mėgsta eksperimentuoti kartu su svečiais ir jiems perleisti žaidimo vadeles. Tačiau kartu kulinarinių laidų vedėjas turi taisyklę visus naujus receptus išbandyti anksčiau, o prireikus juos ir patobulinti.

Būtinos priemonės


Iškylaujantiems A. Ivanauskas pataria nepamiršti priemonių nuo uodų ar kitų vabzdžių bei apsaugos nuo saulės priemonių: saulės kremo, akinių ir kepurės. Taip pat A. Ivanauskas pažymi, kad svarbu imti tokius įrankius, kurie būtų kiek įmanoma lengvesni.

„Taip pat kaip ir apsipirkinėjant turguje, viską paprasčiau nešiotis krepšyje lygiai taip pat, kaip uogaujant ar grybaujant. Tik dar į juos įdėkite kelis buteliukus ar butelius plastikinis sušaldyto vandens. Jie atliks tarsi šaltkrepšio funkciją, o taip pat turėsite ledinio vandens atsigerti, nes jis po truputį tirps. Bet jei krepšio neturite, visada siūlau turėti, net ir važiuojant automobiliu, sulankstomą dėžę, į kurią galėsite susidėti visus norimus produktus“, –patarimais dalijosi A. Ivanauskas, primindamas, kad iškyla turi būti ne tik apie maistą, bet ir apie aplinką, pokalbius, stalo žaidimus, istorijas, gražias nuotraukas, emocijas bei smagius prisiminimus.

Alfas Ivanauskas

Ruošiantis iškylai A. Ivanauskas siūlo pasigaminti puikiai jai tinkantį patiekalą.

TRAŠKI SKANDINAVIŠKA DUONELĖ

2–3 asmenims

Ingredientai: 500 ml obuolių sulčių, 200 ml viso grūdo kvietinių miltų, 50 g ruginių miltų (grikių miltų), 90 ml mėgstamo aliejaus (graikinių riešutų, lazdynų riešutų, avokadų, saulėgrąžų, alyvuogių), 50 g sezamų sėklų, 50 g sutrintų linų sėmenų, 5 šaukštų kmynų, 5 šaukštų aguonų, 100 g moliūgų sėklų, 150 g saulėgrąžų sėklų, 5 šaukštų džiovintų medetkų žiedlapių, žiupsnio druskos (duonelių masei ir apibarstymui).

1. Puode užvirkite obuolių sultis, suberkite visas sėklas ir šiek tiek druskos. Išmaišykite.
2. Nuimkite nuo ugnies, supilkite aliejų, dėkite miltus ir maišykite tol, kol masė taps kremiška. Suberkite medetkių žiedlapius ir išmaišykite. Tešla turėtų būti tokia, kad nekristų nuo šaukšto, bet lengvai teptųsi ant sviestinio popieriaus. Jei matote, kad tešla per tiršta, reguliuokite jos tirštumą įpildami šiek tiek vandens.
3. Masę plonai tepkite ant sviestinio popieriaus (išlyginkite mentele arba dėkite antrą sviestinio popieriaus lakštą, palyginkite su kočėlu ir nuimkite popierių), apibarstykite druska ir dėkite į 150 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite su karšto oro apipūtimo funkcija apie 40–45 minutes, kol gražiai apskrus. Išėmus padalinkite į mažesnes dalis.
4. Geriausia duoneles džiovinti po vieną skardą, taip geriau išdžius.

Alfo Ivanausko receptai

PATARIMAS: šios duonelės puikiai tiks ruošiantis iškylai. Vienintelis blogas dalykas, kad šių duonelių reikia iškepti ne vieną ir ne dvi porcijas, nes jų bus vis negana. Jei norite dar įmantresnio skonio, įdėkite aitriųjų paprikų ar kitų prieskoninių žolelių.

„Delfi TV” laidą „Alfas vienas namuose“ žiūrėkite sekmadieniais 10:00 val. „Delfi TV” – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)