Alfas kalbino Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiąją specialistę – valstybinę maisto produktų inspektorę Antoniną Greičiuvienę.

Į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis ledus?

Pirmiausia, mes turime atkreipti dėmesį ar ledai nėra deformuoti, perskaityti ledų pavadinimą, norėdami patenkinti savo poreikius ir norus. Norint neapsigauti reikia žiūrėti ar tai plombyras, ar grietininiai, pieniški ledai, ar vaisiniai, šerbetas, sorbetas, ar tiesiog valgomieji ledai. Nes valgomųjų ledų gamybai gali būti naudojami augaliniai aliejai – ne pieno riebalai. Tai galbūt kai kuriais aspektais turi įtakos vartotojui. Svarbu perskaityti sudedamųjų dalių sąrašą, kuris yra įvardytas mažėjančia tvarka. Trečias svarbus aspektas yra maistingumo lentelė, kurioje tikėdamasis, kad perka vaisių sultis, ir kad jos bus mažiau maistingos negu plombyras – pirkėjas gali apsigauti. Į ledus galima įdėti daugiau cukraus bei kitų ingredientų ir jie vos neprilygs plombyrui. Nes į maistingumo apskaičiavimo lentelę angliavandeniai, baltymai ir riebalai įeina kaip skaičiavimo ingredientai.

Ledai

Ar iš tikrųjų, jei sudėtyje matome pieno miltelius, o ne pieną, tai yra blogai? Ar tai tiesa ar mitas?

Pirmiausia, reikia suprasti – nėra blogų arba gerų miltelių. Yra saugūs ir kokybiški maisto produktai. Iš pieno miltelių mes galime atgaminti pieną, kuris prilygs sterilizuotam arba UAT pienui. Tikrai negalima sakyti, kad tai yra blogai, ir antras dalykas – pieno milteliai yra nepakeičiamas dalykas minkštų ledų gamyboje. Dehidratuoti produktai naudojami tam, kad galima būtų pagaminti ledus, be abejonės, tam tikromis proporcijomis dedama ir kitų ingredientų. Todėl pasakyti, kad pieno milteliai ledų gamyboje nenaudojami būtų klaida, kad jų nereikia naudoti, taip pat yra klaida. Pieno milteliai duoda tam tikrą sausųjų medžiagų kiekį, stabilumą. Jei mes naudosime tik vandenį, o ne pieno miltelius, įsivaizduokite, kiek mums reikės įdėti įvairiausių stabilizatorių į ledus, kad jie neištirptų po 3 min. įsigijimo.

Kokius ledus reikėtų valgyti: ar jie turėtų būti kieti, ar šiek tiek atšilę?

Karštuoju laikotarpiu tie, kurie bando valgyti ledus dideliais kiekiais, dažniausiai valgo nemažais kąsniais, o taip daryti negalima. Reikia valgyti ledus laižant, kol pripratinsitę gerklę prie temperatūros pokyčio. Antras dalykas – valgomųjų ledų skonis ir savybės geriau atsiskleidžia, kada jie yra šiek tiek atitirpę, ne kieti kaip kartais gauname parduotvėje. Įsigyjant ledus labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad laikant juos tinkamomis sąlygomis, jie nepraranda savo formos, jie gerai iškilę, nesubliuškę. Jei praplėšiate pakuotę ir matote, kad ten yra kristaliukai, tokie ledai buvo atšildyti ir pakartotinai atšaldyti. Tokių ledų valgyti negalima.

Alfas laidoje gamino Cezario salotų konkurentą su keptomis vynuogėmis ir ypatingai traškų žiedinį kopūstą su falafeliais (ne tik vegetarams).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)